Rossi je še lačen zmagovanja na dveh kolesih

Italijanski motociklistični superzvezdnik Valentino Rossi utegne preložiti načrtovani prestop v reli, potem ko mu tudi deveti naslov svetovnega prvaka ni zmanjšal želje po zmagi na dveh kolesih.

Objavljeno
26. oktober 2009 15.24
P. Z.
P. Z.
Milano - 30-letni Valentino Rossi si je v nedeljo s tretjim mestom na dirki za VN Malezije že zagotovil nov naslov svetovnega prvaka v razredu MotoGP, vendar je pustil odprto vprašanje glede svoje prihodnosti, potem ko mu prihodnje leto poteče pogodba z Yamaho.

Italijan si je vedno želel kariere v reliju, prestop na štiri kolesa pa je postal aktualen, ko je izjavil, da leto 2011 ostaja neznanka. Toda po osvojitvi sedmega naslova v najprestižnejšem razredu so ga znova zagrabila močna čustva in zaradi njih bi utegnil na motorjih dirkati še do leta 2012.

"Če bi se moral odločiti zdaj, bi takoj podpisal še za dve sezoni," je po zmagoslavju izjavil Rossi, ki je v MotoGP osvojil vse, razen izenačenja rekorda rojaka Giacoma Agostinija s 122 zmagami v karieri. Rossi je pri 103 in bi moral dirkati še vsaj dve leti, da bi podrl še zadnji rekord, ki mu manjka. Toda ob konkurenci Ducatijevega Caseyja Stonerja in moštvenega kolega pri Yamahi Jorgeja Lorenza bo to precej težko.

Prestop k Ducatiju malo verjeten

"Prihodnje leto bom branil naslov in se veselim dvobojev z Lorenzom in Stonerjem. Morda lahko pridem blizu temu rekordu 122 zmag, to pa bo odvisno od tega, kako se bom odločil za leto 2011, ali bom sklenil enoletno ali dveletno pogodbo," je bil skrivnosten Rossi. Njegovi navijači bi sicer raje videli, da bi rekord podrl na Ducatiju in ne na japonskem motorju, toda možnosti, da bi presedlal na domačo firmo, so zelo majhne.

Pri Ducattiju bi bil pritisk javnosti še večji, medtem ko Stoner, ki zagotovo ostaja pri italijanih, ne bi bil najboljši partner. Rossi je že nekajkrat dejal, da mu ni všeč, da sta z neposrednim tekmecem za naslov Lorenzom v istem moštvu, in da bi bilo bolje, če bi vsi glavni favoriti nastopali v različnih ekipah.

Tudi formula 1 vse bolj oddaljena

Še veliko večji izziv za "doktorja" bi bil nastop za Ferrari v formuli 1. Italija hrepeni bo italijanskem šampionu v italijanskem ponosu. Prestop v formulo 1 je bil aktualen konec leta 2006. Rossi je želel biti testni voznik Ferrarija v letu 2007 in v letu 2008 postati dirkač v svetovnem prvenstvu. Zdaj je F1 zelo oddaljena. Ferrari mu je ponudil sedež na letošnji dirki v Monzi, ki pa ga je najbolje plačani italijanski športnik zavrnil. Priložnost se bo težko povrnila, še posebej, ker k rdečim prihaja Fernando Alonso, ob njem pa ima mesto zagotovljeno Felipe Massa.

"Medtem ko leta tečejo, postaja vse starejši za formulo 1, ki je za telo še posebej zahtevna. Naredili bomo vse, da ga zadržimo pri nas," je dejal direktor Yamahe Davide Brivio. Ferrari si je za prihodnjo sezono želel, da bi imelo vsako moštvo po tri voznike, kar bi Rossiju znova odprlo vrata v formulo. Toda druga moštva in predstavniki FIA nad idejo niso najbolj navdušeni.

Po Loebu Rossi?

Tako je veliko bolj verjetna selitev k reliju. Rossi ni tako bogat, kot se zdi, saj je moral leta 2007 plačati 35 milijonov evrov davkov. Aprila je izjavil, da načrtuje 10-letno kariero v avtomobilizmu, ko bo končal nastope na motorjih. Marca prihodnje leto bo nastopil za Ford na reliju v Mehiki. V sezoni 2011 bo v reliju prišlo do velikih sprememb, s katerimi naj bi zmanjšali stroške. To bi bila idealna priložnost za vstop novinca. Toda v reliju je tako kot Rossi v motociklizmu nenadkriljiv Sebastien Loeb in morda bo Italijan raje počakal, da se Francoz najprej poslovi. Zato bomo Rossija najverjetneje gledali na motorju vsaj še dve leti ...