Rossi nepremagljiv tudi v San Marinu

Italijanski dirkač Valentino Rossi je zmagovalec dirke za VN Sam Marina v razredu motogp. V najšibkejšem razredu do 125 ccm je zmago slavil Španec Julian Simon, v četrtlitrski preizkušnji pa njegov rojak Hector Barbera.

Objavljeno
06. september 2009 14.40
Š. Ro./Ta.R./STA
Š. Ro./Ta.R./STA
San Marino - Italijan Valentino Rossi je zmagovalec 13. dirke letošnjega motociklističnega svetovnega prvenstva na domačem terenu za VN San Marina v Misanu. V razredu motoGP sta bila na stopničkah še Španca Jorge Lorenzo in Dani Pedrosa. V šibkejših razredih do 250 in 125 ccm sta slavila njuna rojaka Hector Barbera in Julian Simon.

Španci so tako v Misanu pobrali skorajda vse, kar je bilo mogoče dobiti, le najpomembnejše in najžlahtnejše lovorike jim Italijani niso prepustili. "Doktor" Rossi, ki si je po napaki in odstopu na prejšnji dirki v Indianapolisu tokrat na čelado samokritično nalepil podobo osla, je bil spet v stari formi in se je z novimi 25 točkami za šesto zmago sezone še bolj približal novemu naslovu prvaka.

 

Dirka je bila zanimiva le v prvi tretjini. Takrat je Rossi še lovil tekmece; najbolje je začel Dani Pedrosa, svetovnega prvaka pa je prehitel tudi moštveni sotekmovalec in najhujši tekmec v SP Lorenzo. A je Rossi - proga za VN san Marina je zanj dobesedno domača, saj je doma le nekaj kilometrov od Misana - pokazal zobe in najprej prehitel Lorenza, nato pa je opravil še s Pedroso ter se v vodstvu obdržal vse do cilja. V začetnem obdobju je bil konkurenčen še Toni Elias, ki pa je nato popustil ter končal šele na šestem mestu, za četrto pa sta se borila Italijana Andrea Dovizioso in Loris Capirossi, uspešnejši je bil prvi.

 

"Vesel sem te zmage, še posebej zaradi tiste napake v ZDA. Pa tudi zaradi vseh mojih navijačev, ki so me prišli spodbujat. Start res ni bil najboljši, počakal sem, da so se gume ogrele, nato pa sem začel zares. Bilo je nekaj dobrih dvobojev, ko pa sem bil spredaj, sem le še nadzoroval potek dirke," je pojasnil Rossi. Drugouvrščeni Lorenzo je imel srečo, da ga ni že v drugem zavoju zbil Alex de Angelis (tako kot Američana Nickyja Haydna), zadovoljen pa je bil tudi z 20 točkami za drugo mesto: "Želel sem si dirkati sproščeno, toda danes je bil Valentino preprosto boljši."

 

Štiri dirke pred koncem SP 2009 ima Rossi 237 točk, Lorenzo pa 30 manj. Tretji je Pedrosa s 157. Avstralec Casey Stoner, ki je v Misanu spustil tretjo dirko zaradi zdravstvenih težav, je padel na četrto mesto s 150 točkami.

 

Tesen razplet je zaznamoval obračun za zmago v četrtlitrskem razredu. Hector Barbera in domačin Mattia Pasini sta se do zadnjega zavoja borila za prvo mesto, na koncu pa je bil za pičle štiri stotinke hitrejši Španec. Barbera je tako dosegel drugo letošnjo zmago, podobno razburljiv pa je bil tudi boj za najnižjo stopničko. Dobil ga je Alvaro Bautista, Japonec Hiroši Aojama pa je kljub četrtemu mestu - zaostal je samo šest tisočink - obdržal skupno vodstvo. Bautista zdaj zaostaja 13 točk.

 

V najšibkejšem razredu do 125 ccm je do zmage prišel Julian Simon, potem ko sta vodilna Andrea Iannone in Pol Espargaro trčila v zadnjem zavoju ter tekmecem podarila stopničke in točke. Darilo sta poleg Simona, ki je s četrto letošnjo zmago še utrdil skupno vodstvo v SP, sprejela še Nico Terol in Bradley Smith. Na začetku te dirke je grdo padel tudi Simonov moštveni sotekmovalec Sergio Gadea, a je ostal nepoškodovan.

 

Sezona SP se bo nadaljevala šele čez mesec dni s preizkušnjo za VN Portugalske v Estorilu.