Rossi ni bil kos Stonerju

Casey Stoner (Ducati) je prvi letošnji zmagovalec svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP. Drugo mesto je osvojil nekdanji svetovni prvak Valentino Rossi (Yamaha), tretji pa je bil Dani Pedrosa (Honda).

Objavljeno
10. marec 2007 18.25
Stoner pred Rossijem
Doha - Avstralec Casey Stoner (Ducati) je prvi letošnji zmagovalec svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP. Drugo mesto je osvojil nekdanji svetovni prvak Italijan Valentino Rossi (Yamaha), tretji pa je bil Španec Dani Pedrosa (Honda). Branilec naslova Američan Nicky Hayden (Honda) je sezono začel z osmim mestom. V četrtlitrskem razredu je zmagal Španec Jorge Lorenzo (Aprilia), v najšibkejšem do 125 ccm pa njegov rojak Hector Faubel (Aprilia).

"Doktor" ni mogel mimo Stonerja

Nekdanji svetovni prvak je bil v Katarju blizu zmagi, a je bila pred njim ena ovira le prehitra. Ducati je kot kaže za letošnjo sezono sestavil odličen motor, na katerem je mladi Stoner samozavestno privozil do prve zmage v kraljevskem razredu. Nekdanji podprvak v razredu do 250 ccm je v svoji drugi sezoni v eliti odlično izkoristil priložnost in ugnal edinega resnega tekmeca za zmago.

Po startu je najbolje začel Rossi, ki je dirko tudi začel s prvega mesta. V začetnih krogih ga je nekajkrat ogrozil Hondin Španec Dani Pedrosa, toda potem ko je na ciljni ravnini v vsakem krogu prišel ob bok Italijanu, ni znal mimo njega tudi v prvi zavoj. Bolj odločen je bil Stoner, pa čeprav se "doktor" prvemu mestu ni zlahka odpovedal. Na prvem mestu sta se dirkača večkrat zamenjala, nazadnje štiri kroge pred koncem, ko je Rossi še zadnjič povedel, toda Stoner je na ciljni ravnini zlahka spet švignil mimo njega. V zadnjih kilometrih je Rossi obupal in popustil, tako da je 21-letni Avstralec prvi prečkal ciljno črto. Medtem se je za njima razplamtel boj za tretje mesto, ko Pedrosa ni mogel več slediti ritmu vodilne dvojice, toda Španec je na koncu le odbil vse napade tokrat presenetljivo dobrega Johna Hopkinsa s Suzukijem. Svetovni prvak Nicky Hayden danes ni bil prav konkurenčen, ves čas se je vrtel okrog devetega mesta, na koncu je skozi cilj privozil na osmem.

"Naredili smo prave nastavitve, malo smo spremenili motor, a nič revolucionarnega. Vesel sem, da se je izteklo tako dobro,"
je bil prve elitne zmage vesel avstralski dirkač. Rossi pa je priznal, da je bil Avstralec tokrat neulovljiv: "Po ogrevanju smo imeli nekaj težav z motorjem. Skušal sem priti mimo Caseyja, a ni šlo. Vseeno pa je drugo mesto dober začetek sezone." Ducatijev uspeh bi lahko dopolnil še Loris Capirossi, toda sredi dirke je, ko je bil na petem mestu, padel, podobno usodo pa sta doživela še Randy de Puniet in Carlos Checa.

V četrtlitrskem razredu vse po starem

V četrtlitrskem razredu se je sezona nadaljevala tam, kjer se je končala lanska. Branilec naslova Jorge Lorenzo tekmecem ni pustil veliko prostora. Le na startu je nekoliko zaspal, nato pa je vozil na prvem mestu ter z več kot sekundo prednosti končal pred Alexom de Angelisom in Andreo Doviziosom, na četrtem mestu pa je pristal novinec v tem razredu Thomas Luethi. Slabše se je uvodna dirka končala za lanskega prvaka iz razreda do 125 ccm Alvara Bautisto, saj je svojo prvo četrtlitrsko dirko končal v pesku ob progi.

Napet boj v najšibkejšem razredu

Najšibkejši razred je prinesel napet boj za zmago in odločitev tik pred ciljno črto. Za prvo mesto sta se borila moštvena kolega Hector Faubel in Gabor Talmacsi; Madžar je vodil v zadnjem krogu, vendar ga je Španec na ciljni ravnini prehitel in slavil tesno zmago. Z več ko 20 sekundami zaostanka se je na tretjo stopničko povzpel Lukaš Pešek.

Sezona se bo z drugo dirko čez 14 dni nadaljevala v španskem Jerezu.