Rossi stvari postavil na svoje mesto

Valentino Rossi je zmagovalec druge preizkušnje elitnega razreda motoGP. Španec Lorenzo je slavil v četrtlitrskem razredu, Madžar Talmacsi pa je bil najhitrejši v najšibkejšem razredu do 125 ccm.

Objavljeno
25. marec 2007 18.55
Začetek SP v Dohi z Rossijem na čelu kolone
Jerez - Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec motociklistične preizkušnje za VN Španije v Jerezu, druge letošnje dirke svetovnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil Španec Dani Pedrosa (Honda), tretji pa je bil Rossijev moštveni kolega Američan Colin Edwards. Rossi je z zmago tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku elitnega razreda motoGP. V četrtlitrskem razredu je zmaga ostala doma, slavil je Jorge Lorenzo (Aprilia), v najšibkejšem pa je bil najboljši Madžar Gabor Talmacsi (Aprilia).

Rossijeva zmaga ni bila ogrožena

Potem ko na uvodni dirki sezone ni imel pravih možnosti za zmago v boju z Ducatijevim voznikom Avstralcem Caseyjem Stonerjem, je nekdanji svetovni prvak na drugi dirki sezone stvari postavil na svoje mesto. V kvalifikacijah si je zagotovil drugo startno mesto, a je potreboval le en krog, da se je mimo domačina Danija Pedrose, ki je imel "pole position", prebil v vodstvo. Od takrat pa do konca ni bila njegova zmaga ogrožena niti za trenutek. Pedrosa je bil blizu, vendar ne dovolj, da bi ga lahko napadel. Stoner je bil, čeprav je Ducati tudi tokrat dosegel najboljše končne hitrosti, daleč od boja za vrh in je lahko segel le do petega mesta. Osamljen je večji del dirke na tretjem mestu vozil drugi dirkač tovarniške Yamahe Edwards, na četrto mesto pa se je zavihtel Toni Elias, potem ko je zelo hitri suzukijev dirkač John Hopkins sredi dirke v boju za to mesto zdrsnil v pesek, zapravil visoko uvrstitev in končal kot 19. Podobno bledo kot na uvodni dirki je nastopil svetovni prvak Nicky Hayden, saj je bil daleč od ravni mlajšega moštvenega sotekmovalca in je bil na koncu le sedmi. Rossi je s 45 točkami prevzel vodstvo v skupnem seštevku, zmago, prvo po septembru lani, pa je proslavil na značilen način: njegovi dirkaški prijatelji so se ob stezi postavili kot keglji, "doktor" pa je z enim zamahom vse pometal po tleh...

"Zelo vesel sem. Vse skupaj je bilo zelo čustveno, dolgo že nisem zmagal in lepo je spet stati na vrhu stopničk. Velika zahvala gre moji ekipi, saj je opravila odlično delo, pa tudi izbira gum je bila pravilna," je bil uspeha, že 85. v karieri, vesel Rossi, ki je nazadnje slavil lani v Maleziji. Pedrosa, za katerega je pesti stiskala večina od 130.000 gledalcev, pa je priznal, da višje od drugega mesta ni mogel: "Vesel sem že tega, da sem na zmagovalnem odru na domači dirki. Upam, da so uživali tudi moji navijači. Vesel sem zase in za ekipo, saj smo veliko delali za ta uspeh."

V četrtlitrskem razredu so na račun prišli domači navijači

Domači gledalci so na svoj račun prišli v četrtlitrskem razredu. Zmagovalec Jorge Lorenzo je potrdil premoč na dirkališču v Jerezu, kjer je zmagal že lani, obenem pa ima pod veh dirkah letošnje sezone tudi stoodstotni izkupiček s 50 točkami. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala rojak Alvaro Bautista in Italijan Andrea Dovizioso, ki sta bila z dvema in štirimi desetinkami edina konkurenčna.

V najšibkejšem razredu je odločal fotofiniš

Razburljiva je bila končna odločitev v najšibkejšem razredu do 125 ccm. Najboljši iz kvalifikacij Mattia Paisi je zaradi težav z motorjem začel z zadnjega mesta in že po enem krogu končal dirko po trčenju z Bradleyjem Smithom, po prvem mestu pa so na koncu odločali centimetri. Čeh Lukaš Pešek je bil večino dirke za Madžarom Gaborjem Talmacsijem, prehitel ga je tri zavoje pred ciljem, a je nato v zadnji ravnini Talmacsi iz svoje Aprilie iztisnil dovolj moči za napad in tesno zmago, o kateri je odločal fotofiniš. Tretji je bil domačin Hector Faubel.

Naslednja dirka SP bo 22. aprila v Carigradu.