Rubens bi najraje kar ostal v Valencii

Rubens Barrichello je po vseh preglavicah (težave s sklopko, odpeti varnostni pas, hude bolečine v hrbtu, pritožbe na račun moštva Brawn GP, da ga v primerjavi z Jensonom Buttonom zapostavlja …), le dočakal svoj dan.

Objavljeno
24. avgust 2009 12.59
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Valencia - Po skoraj natanko petih letih je Rubens Barrichello spet slavil zmago v formuli 1. Z vsemi tekmeci je 37-letni Brazilec opravil na VN Evrope, na kateri je tako rekoč od štarta do cilja bil ogorčen (dvo)boj s prerojenim branilcem naslova svetovnega prvaka Lewisom Hamiltonom.

»Rubens, fantastično si vozil. Kot v najboljših časih!« je Ross Brawn, vodja moštva Brawn GP, prek radijske zveze pohvalil Barrichella, potem ko je ta s prednostjo dobrih dveh sekund pred Hamiltonom prvi prevozil ciljno črto v Valencii. Brazilski veteran znova ni skrival čustev – tokrat sreče. Od radosti je kar zajokal in poskušal med častnim krogom tudi nekaj povedati, a ga je bilo zaradi hlipanja izjemno težko razumeti.

Bolj razločen je bil na novinarski konferenci. »Moje dirke so vselej čustvene. Nič čudnega, ko pa sem v formuli 1 že dolgih 17 let. V tem času sem doživel že marsikaj, številne padce in vzpone, med katere sodi tudi ta zmaga. Zaradi nje tega vikenda zlepa ne bom pozabil. Najraje bi tu kar ostal in užival še ves ponedeljek,« je po jubilejni 10. zmagi v kraljevskem avtomobilističnem razredu kar žarel Barrichello.

VN Evrope je dobil v boksih. Potem ko si je za voznikoma McLaren-Mercedesa v kvalifikacijah pridirkal tretji štartni položaj, je mimo drugouvrščenega Heikkija Kovalainena švignil po prvem postanku, več kot polovico preizkušnje vodilnega Hamiltona pa je prehitel po drugi menjavi gum. »Preden sem zadnjič zavil v boks, sem odpeljal štiri kvalifikacijske kroge in si z njimi zagotovil odločilno prednost,« je ključ do uspeha videl 37-letni Brazilec, ki se je v skupnem seštevku povzpel na drugo mesto. Za vodilnim Jensonom Buttonom, ki se je moral včeraj sprijazniti s 7. mestom, zaostaja za 18 točk.

Hamilton je vodstvo izgubil po drugem postanku, dolgem 13,4 sekunde, med katerim se je zapletlo z menjavo prednje desne gume. Toda 24-letni Anglež se ni jezil na nikogar v svojem moštvu. »Tako kot zmagujemo tudi izgubljamo skupaj. A na drugo mesto še zdaleč ne gledam kot na poraz,« je poudaril Hamilton. Mercedesov športni direktor Norbert Haug je ob tem priznal, da je imel Brawn GP boljšo strategijo, zato bi Lewis težko zmagal, četudi ne bi bilo zapleta v boksih.

Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra se je povzpel Ferrarijev zvezdnik Kimi Räikkönen, ki je izjavil, da je bilo tretje mesto tokrat največ, kar je lahko iztržil, njegov novi moštveni sotekmovalec Luca Badoer pa je dirkaški ognjeni krst v »rdeči boginji« po velikih težavah (zadnji štartni položaj, vrtenje na progi, kazenska vožnja skozi bokse zaradi prevožene bele črte ...) končal šele na 17. mestu. Prav veliko bolje se ni godilo Red Bullovima dirkačema Marku Webberju (9.) in Sebastianu Vettlu, ki je odstopil zaradi okvare Renaultovega motorja. Naslednja preizkušnja formule 1 bo že prihodnjo nedeljo VN Belgije.