Rusinjam zmaga, Slovenkam težave

Ruska ženska biatlonska štafeta je zmagovalka preizkušnje za svetovni pokal v Ruhpoldingu. Slovenke so zaradi težav s puško Teje Gregorin odstopile že na prvem streljanju.

Objavljeno
10. januar 2007 17.00
Ruhpolding - Ruska ženska biatlonska štafeta (0+1) v postavi Ana Bogali-Titovec, Olga Anisimova, Irina Malgina in Natalija Guseva je zmagovalka preizkušnje za svetovni pokal na 4 x 6 km v nemškem Ruhpoldingu. Rusinje so ob tem za 8,9 sekunde prehitele Nemke (0+9), tretje pa so bile z nekaj več kot dvominutnim zaostankom Francozinje (0+11). Slovenke so zaradi težav s puško Teje Gregorin odstopile že na prvem streljanju.

O končni zmagi na zadnji štafetni preizkušnji pred svetovnim prvenstvom so na koncu odločale le Rusinje in Nemke, saj so druge reprezentance že precej zaostajale. Ana Bogali-Titovec, Olga Anisimova, Irina Malgina in Natalija Guseva so si odločilno prednost zagotovile z odličnim streljanjem, saj so morale popravljati zgolj enkrat, medtem ko so Nemke Kathrin Hitzer, Magdalena Neuner, Simone Denkinger in Kati Wilhelm, ki so na koncu zaostale le za slabih devet sekund, kar devetkrat uporabile dodatni naboj. Nemška izbrana vrsta se je ob odsotnosti Andree Henkel, Martine Glagow in Katrin Apel že tretjič letos morala zadovoljiti z drugim mestom. Tretjeuvrščene Francozinje Florence Bavarel-Robert, Delphyne Peretto, Sylvie Becaert in Sandrine Bailly so zaostale že za več kot dve minuti, tudi one pa so uporabile dodatnih enajst nabojev.

Slovenke, ki bi naj nastopile v postavi Teja Gregorin, Tadeja Brankovič, Andreja Mali in Dijana Grudiček, so imele velikansko smolo. Kot prva je tekla Teja Gregorin in ko so vse tekmice na prvem streljanju lepo polnile črne kroge, ki so jih pokrivali beli pokrovi tarč, so le slovenski ostajali prazni. Kmalu je bilo jasno, da ima Gregorinova težave s puško, počila je igla na orožju in slovenska tekmovalka ni mogla izstreliti naboja, ekipa pa je tako že na prvem streljanju odstopila.

"Počutila sem se kot popoln bebček. Ničesar nisem storila narobe in ničesar nisem mogla storiti, da bi to popravila. Vsi so me samo gledali, kaj se dogaja. Očitno je na kontroli orožja, ki se opravi pred odhodom na start in kjer ti še zadnjič pritisnejo na sprožilec, da preverijo, če ni naboja v cevi, popustila igla. Ta v normalnih razmerah namreč udari po naboju in povzroči smodniški vžig, tokrat pa tega ni bilo in strel ni bil možen. Ni mi preostalo drugega, kot da enostavno odstopim," je nesrečen splet okoliščin komentirala Teja Gregorin in dodala: "Upam, da se niti meni niti kateri drugi sotekmovalki ne bo to nikoli več zgodilo."

Trener ženske reprezentance Tomaš Kos je ugotavljal: "Kaj takšnega se res ne zgodi pogosto, nam pa se je to zgodilo ravno na štafetni tekmi, ki je za nas tako pomembna. Odgovornost moram prevzeti nase, kajti če bi imeli pripravljeno rezervno puško, ki je sicer praviloma vedno pri roki na tekmah posameznikov, bi lahko tekmo nadaljevali. Zaostanek bi bil najbrž velik, vendar bi vsaj prišli do cilja, kajti punce potrebujejo tekme. To je bila za nas velika šola."

Naslednja preizkušnja čaka najboljše biatlonce že v četrtek, ko se bodo za točke svetovnega pokala v štafeti 4 x 7,5 km v Ruhpoldingu merili moški. Trener Uroš Velepec ni spreminjal postave iz Oberhofa, zato bodo slovenske barve branili Peter Dokl, Janez Marič, Klemen Bauer in Gregor Brvar.