Rusko podcenjevanje je lahko slovenski adut

Slovensko reprezentanco čaka v dveh novembrskih preizkušnjah težavna naloga, a hkrati je pred igralci velik izziv. Morebitni skalp favorizirane reprezentance bi jih izstrelil med zvezde, njihovo - tržno - vrednost pa v nebeške višave.

Objavljeno
19. oktober 2009 22.23
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Zürich - Kako se lotiti Rusov, močne reprezentance, ki je na minulem evropskem prvenstvu v Avstriji in Švici presenetila svetovno javnost z igrivo in učinkovito igro, s katero je zasenčila tudi dotlej favorizirano Nizozemsko, ustavila pa jo je šele odlična Španija? Slovensko reprezentanco čaka v dveh novembrskih preizkušnjah težavna naloga, a hkrati je pred igralci velik izziv. Morebitni skalp favorizirane reprezentance v dvoboju 12. in 49. ekipe sveta bi jih izstrelil med zvezde, njihovo - tržno - vrednost pa v nebeške višave. O prihajajočem dvoboju Rusija - Slovenija, naših možnostih in spektaklu v Ljudskem vrtu je po žrebu spregovoril selektor Matjaž Kek.

Kek si je pred žrebom želel dvoboj z Grčijo in prvo tekmo v Mariboru, dobil pa nasprotno - najmanj zaželenega tekmeca Rusijo in najprej gostovanje v novembra neprijetni Moskvi, za nameček na igrišču z umetno travo in ob bržčas izjemno nizkih temperaturah. »Naštetih težav se močno zavedam, ruska zima nam res ni pri srcu, znana je tudi moč ruske reprezentance. Toda, kaj hočemo, kogarkoli bi izvlekli, bi bil v dvoboju z nami favorit. Je pa res, da tudi ruski nogometaši igrajo po Evropi, kjer ni igrišč z umetno travo. Mi se bomo poskušali na to podlago čim bolje pripraviti, upam, da bo okrog 10. novembra tudi pri nas v Sloveniji mrzlo, kot je le lahko,« je podal prvo oceno Rusije selektor Kek.

Kako pa se sploh lotiti Rusov? Kdor si je ogledal prenos tekme Rusija - Nemčija, ni mogel ostati ravnodušen, saj je bil nemški »elf« kljub zmagi povečini v podrejenem položaju. Te nevarnosti se zaveda tudi Kek, ki si je že včeraj zagotovil DVD posnetek te tekme, nasploh pa zelo ceni aktualni položaj ruske izbrane vrste. »Rusija mi osebno predstavlja res velik izziv. Poglejte njenega selektorja Guusa Hiddinka, ki je reprezentanci dodal ustrezno širino in novo dimenzijo. Kdor misli, da smo dobili slovanskega tekmeca, in si pravi, saj ti nam pa tradicionalno ležijo, živi v zmoti. Pridih Hiddinka je še kako opazen, ob odličnih igralcih je zasedba res močna. Toda ponavljam: naš cilj ostaja isti, to je uvrstitev v Južnoafriško republiko! Za to pa moramo razmišljati o sebi, ne le o Rusih, ki so imeli - mimogrede - prav tako težave v minulih kvalifikacijah,« je še dodal 48-letni Mariborčan.

Več v tiskani izdaji Dela.