Safin preživel nov pet nizov trajajoči triler

Nekdanji zmagovalec odprtega teniškega prvenstva Avstralije v tenisu Rus Marat Safin je na igriščih Melbourne Parka spet poskrbel za pravi triler.

Objavljeno
17. januar 2007 14.35
Marat Safin
Melbourne - Nekdanji zmagovalec odprtega teniškega prvenstva Avstralije v tenisu Rus Marat Safin je na igriščih Melbourne Parka spet poskrbel za pravi triler. Šestindvajseti nosilec, sicer pa zmagovalec iz leta 2005, je namreč za zmago v drugem krogu proti izraelskemu kvalifikantu Dudiju Seli potreboval kar mučnih pet nizov, po treh urah in 21 minutah igre pa se je le veselil zmage s 6:3, 5:7, 4:6, 7:6 (4) in 6:0 za napredovanje v tretji krog. Tam ga že čaka šesti nosilec Američan Andy Roddick.

Safin je bil pri 5:6, 30:30 v četrtem nizu že na robu poraza - od njega sta ga ločili zgolj dve točki -, ko so morali dvoboj zaradi dežja prekiniti in počakati, da so prireditelji namestili premično streho stadiona. V petnajstminutnem premoru je Safin zbral moči in dvoboj popeljal v peti niz. Očitno ga je dež spravil k sebi, saj v odločilnem setu Seli ni pustil dihati in ga je povsem povozil. To je bil še Safinov drugi triler na letošnjem prvem turnirju za veliki slam v sezoni, saj se je že v uvodnem krogu proti Nemcu Benjaminu Beckerju na centralnem igrišču pošteno namučil.

Precej lažje si je nastop v tretjem krogu priigral prvi igralec sveta Švicar Roger Federer, ki tudi proti Švedu Jonasu Bjoerkmanu ni izgubil niti enega niza. Vendar pa dvoboj v Federerjevih očeh še zdaleč ni bil tako enostranski. "Kdorkoli ti stoji nasproti mreže, vedno si pri srcu malce zaskrbljen. Bjoerkman ima ogromno izkušenj in tudi fizičnega izziva se ne ustraši. K sreči sem bolj ali manj nadzoroval potek igre," je po nekaj več kot 90 minutah igre dejal Federer, ki na peti celini brani naslov. Medtem pa se je Roddick, ki se bo v naslednjem krogu pomeril s Safinom in se je v prvem krogu prav tako za zmago precej "namučil", tokrat lažje prebil naprej in Francoza Marca Gicquela premagal s 6:3, 7:6 (4) in 6:4. "Žogico sem bolje zadeval in igral bolj umirjeno. Bolje sem se znašel tudi na igrišču, dobro sem pokrival prostor, vendar imam pri zaključnih udarcev še kar nekaj rezerve," je dejal Američan, ki je konec tedna na neuradni generalki za Australian Open premagal tudi Federerja.

V ženskem delu ni bilo večjih presenečenj, zmago in napredovanje si je zlahka zagotovila branilka naslova Francozinja Amelie Mauresmo, ki je zlahka dvakrat s po 6:2 odpravila rusko najstnico Olgo Pučkovo. "Nikoli ni lahko, ko greš na igrišče, in ne poznaš nasprotnice. Ne veš, kaj te čaka, zato moraš biti še posebej previden," je povedala Mauresmojeva, tudi zmagovalka Wimbledona: "Mlada Rusinja je precej nadarjena in je odigrala nekaj res lepih potez, zato sem zelo resno pristopila k dvoboju in sem vesela, da grem naprej."

Medtem se je Američanka Serena Williams uspešno "spoprijela" z Luksemburžanko Anne Kremer in jo premagala v dveh nizih s 7:6 (4) in 6:2. "Priznam, da sem po štirimesečnem premoru zaradi poškodbe še vedno malce 'zarjavela'. Vendar mi gre iz dvoboja v dvoboj bolje, dobro napredujem, kar me zelo veseli," je dejala Williamsova, ki je dvakrat (2003, 2005) slavila v Melbourne Parku.