Safini dokončno zdrsnilo?

Novo razočaranje - potem ko je prejšnji teden prva teniška igralka sveta Dinara Safina v Tokiu izgubila proti kvalifikantki Kai-Chen Chang, jo je v Pekingu izločila Shuai Zhang, ki je za nastop dobila posebno povabilo prirediteljev.

Objavljeno
05. oktober 2009 21.10
Sa. V.
Sa. V.
Ljubljana - Dinara Safina se počasi, a zanesljivo poslavlja od 1. mesta na svetovni teniški lestvici. Rusinja, ki je bila stalna tarča kritik, vse odkar je aprila prevzela vodstvo na WTA, je očitno popustila pod pritiski. Potem ko je prejšnji teden v Tokiu izgubila že v 2. kolu s kvalifikantko Kai-Chen Chang, se je zgodba zdaj ponovila še v Pekingu. Tokrat jo je šokirala domača povabljenka Shuai Zhang, ki je bila boljša s 7:5, 7:6 in je na ta način na široko odprla pot k 1. mestu Sereni Williams. Ta mora za ponovni prevzem vrha le danes v 2. kolu premagati Jekaterino Makarovo.

 

Williamsova je imela sicer že nekaj priložnosti, da Safino zrine s 1. mesta, za katerega je prepričana, da ji veliko bolj pripada kot pa Rusinji, nazadnje bi se lahko na vrh povzpela v Tokiu, a je nastop odpovedala zaradi poškodbe kolena in prsta na nogi. Tokrat ji je novo možnost ponudila komajda 226. igralka sveta Zhang Shuai, ki je presenetila prvo nosilko Safino, za katero je zelo slab mesec in pol. Od sredine avgusta je namreč dobila zgolj tri dvoboje - dva na OP ZDA, kjer jo je nato izločila Petra Kvitova, in enega v Pekingu - in ob tem trikrat izpadla v 2. kolu, pri čemer je bila dvakrat v prvem prosta ...

 

Zdrs po svetovni lestvici je na ta način seveda slej ko prej neizogiben. Tudi tokrat se je predstavila v zdaj že dobro znani podobi: naredila je kar 13 dvojnih napak, izgubila pet iger na svoj servis, iz točke v točko postajala bolj živčna in vedno pogosteje nizala neizsiljene napake. Po dobrih dveh urah je osrednje igrišče, na katerem je lani igrala v finalu olimpijskih iger, zapustila v solzah, nato pa je odpovedala sicer obvezno novinarsko konferenco. Povsem drugače je bila seveda razpoložena 20-letna Kitajka, ki letos pred turnirjem v Pekingu še ni nastopila v glavnem žrebu WTA, v 1. kolu pa je proti Iveti Benešovi dosegla sploh prvo zmago doslej na tej ravni. Že druga je bila torej proti prvi igralki sveta. »Dvoboja sem se veselila ves dan, o rezultatu pa sploh nisem razmišljala. Želela sem si le kar največ naučiti od Dinare,« je priznala Shuai Zhang, ki pa prav veliko poučnega iz dvoboja ni odnesla: »Safina danes ni bila v najboljši formi. Bila je nepotrpežljiva in naredila ogromno napak ...«

 

Tako kot v Tokiu bo očitno tudi Peking pri ženskah turnir presenečenj, saj se je v 2. kolu poslovila tudi tretjepostavljena Venus Williams. Še drugič zapored - kot že na Japonskem - jo je premagala ruska najstnica Anastasja Pavljučenkova. Uspešnejša je bila Svetlana Kuznjecova, ki si je kot peta igralka zagotovila tudi nastop na sklepnem mastersu v Dohi, po Safini, Sereni Williams, Caroline Wozniacki in Jeleni Dementjevi. Pri moških (turnir v Pekingu je skupni, razlika pa je v nagradnem skladu, saj ima ATP 2.100.500 $, medtem ko bodo pri ženskah razdelili kar 4,5 milijona dolarjev) je za zdaj prav tako znana peterica za zaključni turnir sezone, ki ga bo gostil London, in sicer so to Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Juan Martin del Potro (ta teden bo nastopil prvič po osvojitvi OP ZDA, in sicer v Tokiu) ter Novak Đoković. V najboljšem položaju za preostala tri mesta so Andy Roddick, Fernando Gonzalez, Robin Söderling in Nikolaj Davidenko, ki prav tako vsi ta teden igrajo na Kitajskem.

 

V Pekingu je sicer nastopila tudi Katarina Srebotnik, a ni bila nič bolj uspešna kot v vseh letošnjih nastopih: v 1. kolu kvalifikacij jo je premagala Vania King. Velenjčanko čakata v tej sezoni še dva turnirja, v Linzu in Luxembourgu, kjer bo še lahko nastopila s svojo zdajšnjo uvrstitvijo na svetovni lestvici, tako da bo lahko osem nastopov z »zamrznjenim rankingom« (20. mesto med posameznicami, 4. med dvojicami), od katerih je lahko le eden za grand slam, izkoristila v prihodnji sezoni. Srebotnikova je ta teden obdržala 158. mesto na WTA, novo najvišjo uvrstitev pa je dosegla Polona Hercog - 73. Prav tako kot Grega Žemlja (156.), ki po enotedenskem premoru v Sacramentu začenja ameriško turnejo, medtem ko Blaž Kavčič (prejšnji teden je izpadel v 1. kolu Buenos Airesa, od koder se je preselil v Montevideo) ostaja 148. Prihodnji teden bo velik skok - za približno 40 mest - naredil Janez Semrajc, ki je osvojil futures v Mostarju, a se točke za turnirje te ravni obračunavajo z enotedenskim zamikom.

 

Iz tiskane izdaje Dela.