Sagadin in Subotić preizkušata Slovence

Pred današnjim začetkom devete sezone lige NLB se je žreb poigral s košarkarji Uniona Olimpije in Heliosa. Srečali se bodo z moštvoma, ki ju vodita nekdanja selektorja slovenske reprezentance.

Objavljeno
09. oktober 2009 23.26
Zmago Sagadin
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana - Pred današnjim začetkom devete sezone lige NLB se je žreb poigral s košarkarji Uniona Olimpije in Heliosa. Srečali se bodo z moštvoma, ki ju vodita nekdanja selektorja slovenske reprezentance: Ljubljančani z Zadrom pod vodstvom dolgoletnega tivolskega alfe in omege Zmaga Sagadina, Domžalčani z zagrebško Cedevito, ki ji od letos dirigira Slobodan Subotić. Za slovenske prvake bo gostovanje v Dalmaciji generalka pred četrtkovo evroligaško premiero z Maccabijem v Tel Avivu, naši podprvaki pa si želijo uveljaviti svoj Komunalni center kot domala nepremagljivo trdnjavo. Zmaga nad novincem je zato skoraj nuja.

Jure Zdovc se je soočil s podobno nalogo že pred desetimi meseci, ko je debitiral na Olimpijini klopi. Tudi tedaj ga je za začetek pričakal Zadar (takrat še s Aleksandrom Petrovićem na klopi), ki je slavil zmago s 87:80. Zadrčani so medtem ostali brez ključnih adutov takratne tekme, Todorja Gečevskega, Dejana Ivanova, Marlona Garnetta, Jubyja Johnsona in Malika Dixona, še večje spremembe pa je doživela tivolska zasedba, od katere so ostali le Sašo Ožbolt, Jaka Klobučar in Vladimir Golubović. Dolgoročno naj bi spremembe prinesle prednost Zdovcu, toda kako bo danes, ko njegovo moštvo čuti posledice pozne sestave in zamude pri uigravanju?

»Tudi uvodna tekma v ligi NLB še ne bo ponudila prave slike. Zadar je namreč vedno težko premagati na njegovem parketu. Za nameček se je lahko pripravljal nemoteno, saj je imel le enega kandidata za nastop na EP, Damirja Rančića, ki se ni uvrstil v hrvaško reprezentanco. Zato pa bomo lahko pokazali, koliko smo lahko borbeni, koliko želje imamo in agresivnosti. Voljni razpon moštva je pač neznanka tudi zame. Naša prioriteta v sezoni je liga NLB in vsak, ki me pozna, ve, da ne odstopam od ciljev, ne glede na pritiske. Šele dobre igre v tem tekmovanju bodo prvi korak k uspešnemu nastopanju v evroligi,« meni Olimpijin strateg, ki nima težav zaradi poškodb košarkarjev.

In kaj meni Zmago Sagadin, ki je v sezoni 2001/02 še treniral Zdovca in poslal Ožbolta na izpopolnjevanje h Geoplinu Slovanu, zdaj pa ima v moštvu nekdanjega tivolskega kapetana Vladimirja Boiso? »Že večkrat sem dejal, da je Union Olimpija sestavila zelo močno ekipo, kakovostno tudi po evroligaških merilih, in zato sodi med favorite lige NLB. Naše moštvo je cenejše kot lansko. Pogodbe, kakršne sta imela Gečevski ali Johnson, so danes znanstvena fantastika. Zdajšnja zasedba ni bolj kakovostna, ima pa večji potencial in bo pri koncu sezone že igrala zelo dobro,« meni Sagadin.

Cedevita želi ustaviti Snowa

Vodilni možje slovenskih klubov so se v poletnih mesecih pošteno razburili, ko je liga NLB namenila »wild card« Cedeviti, šesti ekipi minulega hrvaškega DP. Zdaj se Heliosu ponuja priložnost pokazati, kakšno je razmerje moči, čeprav je treba upoštevati, da so se Zagrebčani v poletnih mesecih močno okrepili z Damjanom Rudežem, Andrijo Žižićem, Barišo Krasićem, Jermainom Andersonom, Thomasom Mobleyjem, Ivanom Opačkom ...

»Na žalost še vedno ne moremo računati na poškodovane Domna Žeraka, Željka Zagorca in Žigo Zagorca. Veseli pa me, da so minuli dnevi potrdili uspešno vrnitev Jureta Močnika in Vjeka Petroviča. V prvih tekmah DP s Šentjurjem in Zlatorogom smo prebili tekmovalni led, seveda pa ne morem trditi, da smo že v dobri formi, saj veliko manjka prav vsem moštvom. Vendar imamo to prednost, da smo ohranili večji del zasedbe iz prejšnje sezone in tako hitreje prebrodili proces uigravanja,« pravi domžalski trener Rado Trifunovič, Slobodan Subotić pa meni: »Smo novinci v ligi NLB, toda izkušnje naših košarkarjev nam omogočajo hitro prilagoditev. Naša regionalna liga je po mojem mnenju tretje najmočnejše tekmovanje v Evropi za evroligo in španskim DP, vendar sem optimist. S Splitom sem dvakrat gostoval v Domžalah in se prepričal, da je tamkajšnja dvorana trd oreh za goste. Helios ima izjemno čvrsto moštvo z dobrimi strelci, med katerimi izstopa Alvin Snow, ki je v prvih dveh tekmah DP zadel 12 trojk. Zato je naš glavni cilj dobra igra v obrambi.

Iz sobotne tiskane izdaje Delo