Sainz in Pujol prevzela vodstvo

Reli vozniki so se na tretji etapi Dakarja srečali s prvo puščavsko etapo od Nadorja do Er Rachidie v skupni dolžini 648 kilometrov. Vodstvo med avtomobilisti je prevzel Španec Carlos Sainz.

Objavljeno
09. januar 2007 00.45
Carlos Sainz
Marakeš - Reli vozniki so se na tretji etapi Dakarja srečali s prvo puščavsko etapo od Nadorja do Er Rachidie v skupni dolžini 648 kilometrov. Vodstvo med avtomobilisti je prevzel Španec Carlos Sainz (Volkswagen), ki ima zdaj pred zmagovalcem današnje etape Južnoafričanom Ginielom de Villiersom dobro minuto prednosti. V konkurenci motociklistov je novi vodilni Španec Isidre Esteve Pujol (KTM), lanski zmagovalec, Španec Marc Coma (KTM), pa se je s tokratno zmago z desetega mesta prebil na drugo mesto skupne razvrstitve.

Med motociklisti sodelujeta tudi dva slovenska predstavnika. Miran Stanovnik (KTM) je bil danes 51., za Como pa je zaostal dobrih 40 minut. Skupno puščavski lisjak zdaj zaseda 41. mesto. Tomo Merhar (prav tako KTM) je v cilj s skoraj poldrugo uro pribitka pripeljal kot 116., skupno pa zaseda 160. mesto.

"Proga je bila izredno nevarna, trda in kamnita, polna globokih hudourniških razjed, ki jih naredijo nalivi v tem času. Bilo je tudi zelo mrzlo, morda je bilo vsega 6 stopinj Celzija, kar na motorju pomeni vsaj ničlo, če ne že minus. GPS mi je delal dobro, kar pa ne morem trditi za prednje vzmetenje, ki je popolnoma odpovedalo. Tako naju z mehanikom čaka še veliko trdega dela, saj je prav dobro in pravilno delujoče vzmetenje ključnega pomena na razritih kolovozih Maroka. Kljub vsemu sem z doseženim zadovoljen, lahko bi izgubil še več ali celo zletel s proge. Danes pač ni bil moj pravi dan za napad. Dirka se je sicer šele dobro začela in nič še ni izgubljeno," je v cilju povedal Miran Stanovnik.

Slovenca v tovornjaški razvrstitvi Janez Krivic in Darko Goriup še nista prispela v cilj, res pa je, da zdaj vozita brez obveznosti, saj je voznica Mercedesa ML, ki sta ji nudila hitro podporo, odstopila na drugi etapi. Njuna naloga bo zdaj čim boljša končna uvrstitev med tovornjaki, kjer je v vodstvu Rus Čaguin s Kamazom.

Na torkovi četrti etapi se bodo vozniki srečali s 679 km dolgo etapo od Er Rachidie do Ouarzazateja, reli Dakar pa se bo po 14 preizkušnjah 21. januarja končal v glavnem mestu Senegala Dakarju.