San Antonio tesno do zmage

V severnoameriški košarkarski ligi NBA se je ekipa San Antonio Spurs, ki je vodilna med vsemi, namučila s Philadelphio 76'ers in jo premagal s 103:98. Beno Udrih je v 13 minutah za zmagovalce dosegel po tri točke.

Objavljeno
17. december 2006 12.10
San Antonio Spurs - Philadelphia 76'ers 103:98
New York - Ekipa Charlotte Bobcats je v severnoameriški košarkarski ligi NBA doma izgubila z moštvom Boston Celtics s 100:106. Slovenski center Primož Brezec je v 24 minutah v prvi peterki zbral devet točk, pet skokov in dve blokadi ter podajo za Charlotte, ki je na lestvici le pred dvema ekipama lige. S predzadnjo se je namučila ekipa San Antonio Spurs, ki je vodilna med vsemi; Philadelphio 76'ers je ugnala s 103:98. Beno Udrih je v 13 minutah za zmagovalce dosegel po tri točke in skoke ter dve podaji. Boštjan Nachbar ni igral za New Jersey Nets, ki je doma izgubila z ekipo Detroit Pistons z 82:90.

Atlanta Hawks je doma po podaljšku klonila z ekipo Chicago Bulls s 104:106, v svoji dvorani pa so izgubili tudi igralci New York Knicks z Denver Nuggets s 100:123, Sacramento Kings z ekipo Phoenix Suns z 98:105, New Orleans Hornets pa z Dallas Mavericks z 79:90. Doma so zmagali Orlando Magic v dvoboju z ekipo Cleveland Cavaliers z 81:74, Miami Heat z moštvom Memphis Grizzlies z 98:90, Milwaukee Bucks pa z Minnesoto Timberwolves s 108:104.

Deset izključenih košarkarjev, pretep med gledalci, vse to je bolj kot sama igra zaznamovalo tekmo v Madison Square Gardnu v New Yorku med Knicks in ekipo Denver Nuggets. Carmelo Anthony (34 točk), prvi strelec lige in ena mladih zvezd lige, se je tokrat prikazal povsem v drugačni luči. V zelo napetem obračunu je v zadnji četrtini po prerivanju igralcev z dobro merjenim udarcem na tla poslal Mardyja Collinsa in že tako razgreto občinstvo tako razburil, da se je pretep razširil še med del od 19.763 gledalcev. Anthony je moral nato bežati pred Jaredom Jeffriesom, ki pa so ga na tla podrli trenerji in varnostniki. Slednji so imeli veliko dela, preden so vzpostavili red. Pred tem je imel Denver zmago praktično že v žepu, saj je vodil za več kot 20 točk. Poigravanje gostov z domačini, ki je doseglo vrh z zabijanjem in nato ležernim polaganjem J.R. Smitha, je tako razjezilo Collinsa, da je Smitha minuto in 15 sekund pred koncem zaustavil z grobim prekrškom, igralci obeh ekip pa so stekli na igrišče. Pretep bo gotovo sprožil disciplinske ukrepe vodstva NBA proti deseterici izključenih, ki so bili med pretepom na igrišču: Anthonyju, Smithu, Marcusu Cambyju, Andreju Millerju in Eduardu Najeri (Denver) ter Collinsu, Natu Robinsonu, Davidu Leeju, Jeffriesu in Channingu Fryeju (New York). "Zelo slabo se počutim po tem dvoboju, ki je bil zelo slab zgled za vse mlade, ki skušajo v športu, predvsem v košarki, najti izhod z ulic in poležavanja," je menil trener gostov George Karl.

Sonca so z Amarejem Stoudemirejem (20 točk) in Stevom Nashem (16 točk, 12 podaj) na gostovanju izenačili klubski rekord s 14 zaporednimi zmagami. Kelti so v dokaj slabi atlantski skupini prevzeli vodstvo s peto zaporedno zmago, ki sta ji največji pečat vtisnila Paul Pierce (35 točk, 11 skokov) in Al Jefferson (22 točk, 10 skokov). Argentinec Manu Ginobili (17 točk) je znova v odločilnih trenutkih prevzel vodilno vlogo ter z osmimi točkami v zaključku poskrbel za 11. zaporedni poraz Philadelphie. Njegov rojak Andres Nocioni je ob 24 točkah s prostimi meti 13 sekund pred koncem podaljška poskrbel za zmago Chicaga v Atlanti, kar se je zgodilo osmič zapored v dvoboju teh dveh ekip.

Nemec Dirk Nowitzki (20 točk, 10 skokov, pet podaj) je bil na čelu košarkarjev Dallasa, ki so 19. zapored premagali Hornets, za katere je Chris Paul zbral 30 točk, 12 skokov in osem podaj. Dwyane Wade je po odstranitvi modrostnega zoba po dveh tekmah premora dosegel kar 41 točk, sedem podaj in pet ukradenih žog za zmago Miamija z Memhpisom, ki je zdaj zadnja ekipa liga. Španec Pau Gasol je drugič po "bolniški", ki se je vlekla od polfinala letošnjega SP na Japonskem, zbral 11 točk v 16 minutah za Memphis. Orlando pa je po treh porazih z odlično obrambo strl odpor Clevelanda, za katerega je največ točk dosegel LeBron James (29). Osem zaporednih točk igralcev Detroita (Chauncey Billups 27, Richard Hamilton 26) je preprečilo domače slavje Mrežic, za katere je Srb Nenad Krstič zbral 27 točk. Po eno točko več od Krstiča sta dosegla Michael Redd in Mo Williams za ekipo Bucks, ki so ugnali Minnesoto na čelu s Kevinom Garnettom (26 točk).

Izidi:

Atlanta Hawks - Chicago Bulls             104:106 (podaljšek)
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers        81:74
Charlotte Bobcats - Boston Celtics        100:106
(Primož Brezec: 24 minut, 9 točk, 5 skokov, 2 blokadi, podaja za Charlotte)
Miami Heat - Memphis Grizzlies             98:90
New York Knicks - Denver Nuggets          100:123
New Orleans Hornets - Dallas Mavericks     79:90
New Jersey Nets - Detroit Pistons          82:90
(Boštjan Nachbar: ni igral za New Jersey)
San Antonio Spurs - Philadelphia 76'ers   103:98
(Beno Udrih: 13 minut, 3 točke, 3 skoki, 2 podaji za San Antonio)
Milwaukee Bucks - Minnesota Timberwolves  108:104
Sacramento Kings - Phoenix Suns            98:105