Sani po osmih letih ponovno pri zmajih

Doslej najbolj zveneča okrepitev košarkarjev Uniona Olimpije je Sani Bečirovič. Klub se je s slovenskim branilcem, ki je lani osvojil naziv najkoristnejšega igralca rednega dela evrolige, dogovoril za sodelovanje do konca sezone.

Objavljeno
17. september 2009 13.07
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Sani Bečirovič, ki je za "zmaje" nastopal že v sezonah 1999-2000 in 2000-2001, se bo soigralcem na treningu pridružil v ponedeljek. V lanski sezoni je v evroligi za Romo dosegal povprečno skoraj 15 točk, 3,5 podaje in prav toliko skokov, v italijanskem prvenstvu pa povprečno 11,5 točk in 3,5 podaje. V sezoni 2006-2007 je s Panathinaikosom osvojil naslov evropskega prvaka. Sani je tudi dolgoletni slovenski reprezentant, letošnje poletje pa je prvič posvetil počitku in individualni pripravi.

"Izjemno vesel sem, da smo se uspeli dogovoriti. Imel sem nekaj ponudb iz tujine, a sem se odločil za domače okolje s tradicijo, dobrim delom in evroligo. Verjamem, da ima Union Olimpija dobro ekipo, ki bo dostojno zastopala barve kluba v vseh tekmovanjih. Sam se bom za to trudil po najboljših močeh," je dejal Bečirovič.

Bečirovič, 195 cm visoki branilec, je svojo bogato kariero začel v domačem klubu Bistrica. Pred sezono 1996-1997 je prestopil v mladinski pogon kluba Maribor Ovni. Odlične igre v mladinskih kategorijah in veliko nadarjenost so opazili pri Pivovarni Laško, kjer je pod vodstvom Aleša Pipana napredoval in se pokazal kot eden največjih košarkarskih talentov v Evropi. Pred sezono 1999-2000 je prestopil k Unionu Olimpiji s trenerjem Zmagom Sagadinom. V prvi sezoni je tvoril branilski trio z odličnima Juretom Zdovcem in Šarunasom Jasikevičiusom. V naslednji sezoni je prevzel vodilno mesto v ekipi in z 19 leti postal najboljši strelec evrolige z 20,7 točke v povprečju.

Po tej neverjetni sezoni ga je v svoje vrste zvabil sloviti Kinder iz Bologne, ki ga je vodil italijanski trener Ettore Messina. Po dveh sezonah v Kinderju je klub zapustil zaradi finančnih težav. Sledilo je težko obdobje za igralca, saj si je hudo poškodoval koleno in se šele v sezoni 2003-2004 vrnil v Slovenijo, kjer je nastopal za Krko. Kljub poškodbi je bil izbran na naboru lige NBA leta 2003 kot 46. izbor s strani Denver Nuggetsov. Po uspešni vrnitvi na košarkarska igrišča je kariero nadaljeval v Vareseju in Fortitudu iz Bologne. Odlične igre so ga vodile do giganta med košarkarskimi klubi - v atenski Panathinaikos. V prvi sezoni je osvojil evroligo, v svojih dveh letih pri Panathinaikosu pa se je poleg evroligaškega naslova veselil tudi grških lovorik. Sledila je selitev v Italijo k Lottomatici, kjer je odigral odlično sezono, saj je bil proglašen za najkoristnejšega igralca rednega dela Evrolige.

V reprezentančni karieri je igral za vse mlajše kategorije. Na mladinskem evropskem prvenstvu leta 1998 v Varni je bil proglašen za najkoristnejšega igralca turnirja, obenem pa je bil tudi prvi strelec in podajalec turnirja. Leta 2000 je z reprezentanco do 20 let pod vodstvom Zorana Martiča osvojil naslov evropskega prvaka. Zopet je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja. Za člansko reprezentanco je debitiral leta 1998, igral je na evropskih prvenstvih leta 1999, 2001 in 2005. Zaigral je tudi na svetovnem prvenstvu leta 2006 ter olimpijskih kvalifikacijah leta 2008.

Olimpija je je že prej dogovorila o sodelovanju z reprezentanti Domnom Lorbkom, Gašperjem Vidmarjem in Jako Klobučarjem. Ljubljančane, ki bodo igrali v evroligi, bo vodil selektor Zdovc. V času njegove odsotnosti treninge vodi pomočnik Zoran Martič.