Sanje o megauspehu tudi na prizorišču niso zbledele

Če v Pragi ne bo prišlo do senzacije, drevi čaka mariborske nogometaše še zadnje dejanje sezone na evropski sceni, povratna tekma 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo z domačo Sparto.

Objavljeno
27. avgust 2009 11.55
J. S.
J. S.
Praga - Če v Pragi ne bo prišlo do senzacije, drevi (ob 20. uri) čaka mariborske nogometaše še zadnje dejanje sezone na evropski sceni, povratna tekma 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo z domačo Sparto. Izid 0:2 na prvi tekmi v Ljudskem vrtu namenja Čehom vlogo izrazitega favorita za podaljšanje bivanja v Evropi vsaj do letošnjega decembra. Slovenski prvaki, ki so sinoči preizkusili travnato površino na Areni Generali, nocojšnjo tekmo kljub temu pričakujejo v upanju na pozitiven razplet dvoboja.

Kaj še izpostaviti pred navidez že odločenim slovensko-češkim dvobojem? Ta Mariborčanom resda lahko prinese nesluten megauspeh, a imajo tudi kaj izgubiti, denimo telesno moč. Štajerski derbi v Celju, kjer bodo gostitelji prvake pričakali na nož, bo sledil manj kot 48 ur po evropski tekmi v Pragi, kjer bo na »mizi« pot v jutrišnji (13) žreb skupinskega dela evropske lige, tradicionalni dogodek pred superpokalom v Monte Carlu. Jutri zvečer (20.45) se bosta namreč v monaški kneževini pomerila evropski prvak Barcelona in zadnji šampion v zgodovini pokala UEFA Šahtar iz Donecka.

 

Slovenski klubi so od 2. julija, ko so v 1. kolu kvalifikacij za EL štartali Velenjčani, pa do minulega četrtka, ko so pod Kalvarijo gostovali Pražani, odigrali 13 evropskih tekem s skupno bilanco petih zmag, remija in sedmih porazov. Tudi skupna razlika v golih je negativna (13:21), pri čemer je vrzel zazijala po dvobojih Rudar - Crvena zvezda (0:5) in Interblock - Metalurg (0:5). Mariborčani, poslednji slovenski Mohikanci v tej evropski sezoni, lahko danes še dodajo »kozmetični« popravek k vnovič klavrni podobi evropskih nastopov naših predstavnikov. Da ne bo pomote, čeravno Štajerci v en glas - tudi včeraj po prihodu na praško letališče je bilo tako - ponavljajo napovedi o senzaciji sredi Prage, pa bi veliko storili za količnik slovenskih klubov (in svojega, gre namreč za dva količnika) že z remijem ali minimalno zmago ...

 

»Še vedno verjamemo v naše napredovanje. Vemo, kaj bo drevi naša osnovna naloga: močno moramo izboljšati (ne)učinkovitost. Misija ni enostavna, toda naredili bomo vse za uvrstitev v evropsko ligo!« je včeraj v Pragi razmišljal prvi adut prvakov s Štajerskega, brazilski napadalec Marcos Tavares, ki je doslej matiral tako gruzinskega vratarja (1 gol) kot švicarskega (2). Res, tudi iz ust njegovih soigralcev kar vrejo nepričakovano optimistične izjave. »Dobro smo analizirali prvo tekmo s Sparto in proučili naše napake, po katerih smo prejeli oba gola. To pot se bomo Bonyja Wilfrieda lotili tako kot vseh drugih napadalcev na naših tekmah. Pomembno je, da zna človek iz napak potegniti kaj koristnega. Če jih v Pragi ne bo, nam lahko uspe,« pa je o napadalcu iz Slonokoščene obale spregovoril mariborski štoper Miral Samardžič, ki bo tudi drevi igral ob boku Elvedina Džiniča. Napadalec Dragan Jelič, ki je bil zaradi bolečin v gležnju na prvi tekmi s Sparto med gledalci, je samozavestno dodal: »Poraz s Koprom res ni lepa spodbuda za tekmo s Sparto, toda vdali se ne bomo. Če so nam Čehi lahko zabili dva gola, zakaj jim mi ne bi mogli treh?«


Strokovni štab Maribora se ukvarja tudi z mislijo, kako čim bolj taktično presenetiti Čehe in na ta način priti do nekakšne začetne prednosti v povratni tekmi. Dejan Mezga, močan adut trenerja Darka Milaniča v zvezni vrsti v šampionski sezoni 2008/09, se po poškodbi šele počasi vrača v ekipo, že nekaj tekem ni tudi bočnega igralca Aleša Mejača, drevi bo moral Milanič najti zamenjavo še za kaznovanega defenzivnega vezista Armina Bačinoviča. Prav posebnih kombinacij na sredini igrišča Izolan torej nima na voljo. Nasprotno je v napadu, kjer pa vse bolj utrujeni Tavares (še) ni našel idealnega partnerja (Bunderla, Volaš, Jelič, Plut).

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela