Sanjska sezona za slovenski smučarski tek

Sezono slovenskega smučarskega teka 2006/07 lahko po zaslugi Petre Majdič označimo za sanjsko. Športnica iz Dola pri Ljubljani je postavila kar nekaj mejnikov, ki jih bo težko prestaviti.

Objavljeno
26. marec 2007 10.07
Petra Majdič
Ljubljana - Sezono slovenskega smučarskega teka 2006/07 lahko najbolj po zaslugi Petre Majdič označimo za sanjsko. Športnica iz Dola pri Ljubljani je pred sezono začela sodelovati s slovaškim trenerjem Ivanom Hudačem in postavila kar nekaj mejnikov, ki jih bo težko prestaviti. Vknjižila je dve zmagi v svetovnem pokalu, odlično nastopala na tradicionalno najtežjih preizkušnjah, na svetovnem prvenstvu v Saporu postala svetovna podprvakinja, za nameček pa osvojila še četrto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Smučarski tek ni več zapostavljena panoga

Petra Majdič je letos uresničila tisto, kar je že dolgo napovedovala oziroma so to napovedovali njeni dosežki. Slovenijo je postavila na zemljevid držav, ki lahko v smučarskem teku krojijo svetovni vrh. Smučarski tek je bil doslej vsaj pri nas kar nekako zapostavljena panoga, ki pa bo v prihodnosti nedvomno dobila veliko posnemovalcev in mladih navdušencev, ki si bodo želeli stopiti po stopinjah velike šampionke.

Za uspehi Majdičeve je trdo delo

Pot do letošnjih velikih uspehov pa je bila za Majdičevo vse prej kot lahka. Menjava trenerja po dobro začeti lanski sezoni, ko je Robert Slabanja zaradi preobremenjenosti sklenil, da tako ne gre več in da rabi nekaj časa tudi za svoje osebno življenje, ni napovedovala nič dobrega, Majdičeva pa se je začela obračati tudi v tujino. Vodstvo nordijskih reprezentanc na čelu s Primožem Ulago je znalo prisluhniti slovenski športnici leta in v Slovenijo se je vsaj začasno preselil slovaški strokovnjak Hudač.

Zmaga v Drammnu 9. marca 2006, ki jo je Majdičeva po sezoni poklonila Slabanji, je napovedala, da je šal o slovenskih smučarskih tekačih konec. Petre Majdič lanska dobra sezona ni upočasnila, nasprotno, želela jo je nadgraditi in to ji je letos več kot uspelo. Po dobrih treningih pred samim začetkom sezone, ko je teku podredila tudi svoje osebno življenje, je prva zmaga prišla že v Kuusamu 25. novembra. V podobnem ritmu je Majdičeva tekla vso sezono, dobro nastopala tudi na letošnji novosti, tako imenovanem tekmovanju Tour de Ski, kjer je vknjižila tudi eno etapno zmago, skupno pa se veselila šestega mesta. Še vedno je ostala skromna, pred tekmami napovedovala, da je vsaka uvrstitev do desetega mesta vrhunska in to je vedno znova dokazovala.

Smetana na torti je prišla na vrsto v Saporu 22. februarja 2007, ko je postala svetovna podprvakinja v sprintu. Ko le ne bi bilo Norvežanke Astrid Jacobsen oziroma ko bi le bila proga krajša za tri metre ... Seveda so potem apetiti javnosti zrasli in kar naenkrat ljudje niso želeli več slišati, da je uvrstitev med deset odličen rezultat. Ko se je Majdičeva na vseh sprintih enakovredno kosala z velesilami teka Finsko, Rusijo, Švedsko, Norveško, Nemčijo in še kom, je bilo jasno, da je "ta prava". Borka do konca, ki je nato v samem izteku sezone za nameček še premočno zmagala na sprintu v Stockholmu in pokazala, da je res dobra. Poleg tega je bila do zadnjega v igri za stopničke v skupni razvrstitvi, zadostovalo je na koncu za četrto, kar je za slovenski tek na smučeh ogromen napredek. Drugo mesto v sprinterski razvrstitvi za neustavljivo Finko Virpi Kuitunen je prav tako zavidanja vreden dosežek, ki ga bo v prihodnji sezoni težko ponoviti.

Za slovenski smučarski tek se ni bati

Kljub temu, v primeru, da bo Majdičeva kariero nadaljevala tako, ko je to potekalo v tej sezoni, se za nove uspehe slovenskega smučarskega teka ni bati. Tudi ob dejstvu, da za Majdičevo že prihajajo nekateri mlajši upi. Vesna Fabjan je na letošnjem DP v sprintih že pokazala, da je lahko hitrejša od vzornice, tu sta še Katja Višnar in Maja Benedičič. Višnarjeva s prvimi točkami v letošnjem svetovnem pokalu, Benedičičeva povsem blizu. Večjega premika bi si želeli le v moški konkurenci, kjer Nejc Brodar še naprej ostaja bolj kot ne osamljen jezdec. Kljub dobremu začetku sezone, ko se je na sprintu v Münchnu prebil med dobitnike točk, je nato v sezoni nekoliko popustil. Vendar pa kot zmeraj pravi Hudač: "Tudi njihov čas šele prihaja."