Schildovi tretja letošnja zmaga

Avstrijka Marlies Schild je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d'Iseru. Do prvih slalomskih točk svetovnega pokala je s 24. mestom prišla Ana Kobal.

Objavljeno
21. december 2006 16.11
Marlies Schild
Val d'Isere - Avstrijka Marlies Schild je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d'Iseru. Na drugo mesto se je 21 stotinkami zaostanka uvrstila Nemka Annemarie Gerg, še tri več pa je na tretjem zaostala Švedinja Therese Borssen. Ana Kobal je z zaostankom 3,86 sekunde osvojila 24. mesto. Druga slovenska predstavnica Urška Rabič je nastop končala že po prvi vožnji, ko je bila 45.

Potem ko je bil hitri del sporeda v Val d'Iseru, ko so izvedli dva smuka, v znamenju ameriške prevlade, je ženska smučarka karavana po slalomu spet na starih tirnicah. Marlies Schild, letos nepremagljiva v tej disciplini, saj je na prvih dveh slalomih zanesljivo stala na najvišji stopnički, je slavila tudi tokrat.

Po Leviju in Aspnu je Schildova v Val d'Iseru tretjič v tej sezoni zmagala v slalomu. S tem je postala tudi najuspešnejša Avstrijka v tej tehnični disciplini, saj je s skupno devetimi zmagami prehitela Roswitho Steiner; do najboljših pa ji manjka še precej zmag, kajti Vreni Schneider jih je zbrala 34, med še aktivnimi pa Anja Paerson 18. Z zmago v Franciji si je Schildovva priborila tudi skupno vodstvo svetovnega pokala, na vrhu je zamenjala rojakinjo Renate Goetschl. Schildova ima 477 točk, Nicole Hosp 460, Renate Goetschl pa 441. "Danes je bilo treba ne le napasti, ampak napad tudi pravilno razporediti. Morda sem v drugi vožnji celo malo preveč zavirala," je ocenila Schildova, a bila na koncu kljub vsemu nasmejana: "Nekaj posebnega je, če imaš največ slalomskih zmag v Avstriji."

Za tretjo zmago pa se je morala bolj potruditi kot na prvih dveh tekmah sezone, ko je imela slabo sekundo prednosti. Tokrat ji je po prvi vožnji za ovratnik dihala Švedinja Theresse Borsen, ki je imela le šest stotink zaostanka, blizu pa sta bili tudi Američanki Resi Stiegler in v slalomu tokrat presenetljivo dobro Lindsey Kildow. Toda v drugi vožnji se je najbolj izkazala nemška veteranka Annemarie Gerg, ki je napadla s šestega mesta. Kildowova ni ponovila dobrih predstav s smukov in je padla, Stieglerjeva je preveč zaostala, medtem ko je švedska smučarka za Nemko zaostala tri stotinke, a na koncu s tretjim mestom izenačila svoj doslej največji uspeh v karieri. Schildova je v drugi vožnji sicer izgubila polovico polsekundnega naskoka pred Gergovo, a je bila vseeno dovolj hitra za prvo mesto, Nemko pa pustila na drugam, kar pa je še vedno daleč največji uspeh v karieri, saj je tokrat sploh prvič stopila na zmagovalne stopničke. "Saj kar ne morem verjeti. Tako dolgo sem čakala na kaj takega," je v solzah sreče razlagala Gergova.

Po skromnih smukaških predstavah Urške Rabič je slovenska ekipa v Val d'Iseru vendarle prišla do nekaj novih točk svetovnega pokala. Medtem ko je Rabičeva z velikim zaostankom slalom končala v ozadju, je Ana Kobal po prvi vožnji, ko je bila 25., s sicer nekoliko preveč zadržano vožnjo pa je nato uvrstitev dvignila še za eno mesto in si zagotovila prve točke v letošnji sezoni in Slovenke vpisala tudi na zemljevid slalomskega seštevka svetovnega pokala.

Smučarke bodo z nastopi nadaljevale naslednji teden, ko jih v avstrijskem Semmeringu čakata slalom in veleslalom.