Schlierenzauer junak Oberstdorfa

Avstrijec Gregor Schlierenzauer je zmagal na uvodni tekmi 55. novoletne turneje smučarjev skakalcev v Oberstdorfu. Edini Slovenec v finalni seriji Jernej Damjan je končal na 22. mestu.

Objavljeno
30. december 2006 21.11
Jernej Damjan
Oberstdorf - Avstrijski najstnik Gregor Schlierenzauer na uvodni tekmi 55. novoletne turneje smučarjev skakalcev v nemškem Oberstdorfu ni pokazal nobenega spoštovanja do izkušenejših tekmecev in je pometel s konkurenco. Z najdaljšim skokom tako prve (135,5 m) kot druge serije (142) je prepričljivo zmagal in s tem prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala Švicar Andreas Kuettel na drugem in Poljak Adam Malysz. Od štirih Slovencev je v finalu nastopil le Jernej Damjan, ki je tekmo končal na 22. mestu.

"To je do zdaj najlepši dan v mojem življenju! To je neverjetno," je po zmagi v slogu pravega šampiona dejal "Schlieri", za katerega je v doskočišču na stadionu Erdinger pod sojem žarometov pesti stiskala vsa družina. V finalu je kar za pet metrov preskočil drugega najboljšega v tej seriji Kuettla in se na vsega meter in pol približal rekordu skakalnice Schattenberg: "Priznam, da sem bil pred drugim skokom precej živčen, a mi je kljub temu uspel dober nastop."

Avstrijec pa kljub zmagi, njegovi tretji v svetovnem pokalu letos, še ne razmišlja o skupni zmagi na štirih skakalnicah, kjer bo prav na zadnji tekmi 7. januarja v domačem Bischofshofnu praznoval komaj 17. rojstni dan. "Do Bischofshofna je še zelo, zelo daleč, pa tudi konkurenca je tako strnjena, da bi bilo o skupnem slavju nespametno razmišljati."

Finec Janne Ahonen, ki je lani v Oberstdorfu zmagal, je svoj pohod na zgodovinsko sedmo skupno zmago na prestižni turneji štirih skakalnic - do zdaj jih je "Ledeni mož" skupaj z Nemcem Jensom Weissflogom zbral po šest - pred več kot 20.000 gledalci začel s sedmim mestom, še bolj razočaran pa je Čeh Jakub Janda, lani pod vodstvom Vasje Bajca skupaj z Ahonenom zmagovalec 54. novoletne turneje, ki je uvodno preizkušnjo končal komaj mesto pred edinim slovenskim finalistom Jernejem Damjanom, na 21. mestu.

Slovenci se na veliki napravi pod hribom Schattenberg niso znašli, saj si je prvič v letošnji sezoni točke svetovnega pokala priboril le en skakalec, Damjan na 22. mestu. Že po prvi seriji so izpadli Rok Benkovič, ki je s šestim mestom med srečnimi poraženci kot 31. za las zgrešil nastop v finalu, Primož Pikl je bil 38., Robert Kranjec pa 41. Kljub temu najboljši Slovenec na današnji tekmi ni bil razočaran. "Moram reči, da sem kar zadovoljen. Letos imam ves čas težave, danes pa sem si dokazal, da se znam sprostiti na tekmi. Zdaj bom lahko začel bolje skakati," je za Radio Slovenija povedal skakalec ljubljanske Ilirije in dodal: "Moram biti potrpežljiv in vztrajati in verjamem, da se mi bo odprlo."

"Škoda je 'Benkota', ker je za malo zgrešil finale, a sistem je neizprosen. Žal se je ravno za zadnje tri pare veter obrnil, tako da je ostal zunaj trideseterice, škoda. Jernej pa ga je v drugem nastopu spet polomil, kar pri njemu postaja že 'klasika', a upam, da je vsaj s poskusno in prvo serijo dobil malo občutka za prihodnje tekme," je za STA po tekmi povedal slovenski selektor Bajc in nadaljeval: "Robi je bil spet prezgoden in ima težave s 'timingom'. Poleg tega v zraku ne dela ničesar in kar misli, da ga bo poneslo daleč. 'Piki' pa je imel težave že na treningu in od njega je iluzorno pričakovati, da bi vso sezono skakal okrog 15., 16. mesta, kot na začetku."

Skakalci so takoj po nastopih odpotovali v Garmisch-Partenkirchen, kjer bo 1. januarja na sporedu druga tekma novoletne turneje. Že v nedeljo pa jih čakajo kvalifikacije. "Upam, da bodo fantje čim prej pozabili vse, kar je slabega, in delali na pozitivnih stvareh. Bomo videli, kako bo jutri, saj smo se pogovarjali, da Pikla ne bi 'matrali' po nepotrebnem. Če ne bo šlo, ga bomo po Ga-Paju zamenjali, vendar počakajmo na jutri," je še povedal Bajc.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je vodstvo prevzel Schlierenzauer (410 točk), ki ima pet točk prednosti pred Ammannom, tretji je Norvežan Anders Jacobsen (396). Najboljši od Slovencev je Damjan (47) na 22. mestu.

Po Oberstdorfu v nizu sledijo še Garmisch-Partenkirchen (1. januarja 2007), Innsbruck (4. januarja) in Bischofshofen (7. januarja).