Schlierenzauerju zmaga, Jacobsenu turneja

Gregor Schlierenzauer je zmagovalec zadnje tekme 55. nemško-avstrijske novoletne turneje štirih skakalnic v Bischofshofnu.Norvežana Anders Jacobsen pa je postal veliki zmagovalec novoletne turneje.

Objavljeno
07. januar 2007 21.35
Gregor Schlierenzauer je postal novi junak Oberstdorfa
Bischofshofen - Gregor Schlierenzauer je zmagovalec zadnje tekme 55. nemško-avstrijske novoletne turneje štirih skakalnic v Bischofshofnu. Avstrijec, ki danes praznuje komaj 17. rojstni dan, je (139,5/141 m) zbral 291,9 točke in tako za pičlih 2,8 točke ugnal Norvežana Andersa Jacobsena, ki mu je v finalu uspela daljava dneva (142 m), z današnjim drugim mestom pa je postal tudi veliki zmagovalec novoletne turneje. Tretji je bil Švicar Simon Ammann (135/137,5; 275,5).

Slovenski skakalci Jernej Damjan, Robert Kranjec in Primož Pikl, ki so se uvrstili na današnjo tekmo, so tako kot na tretji tekmi v Innsbrucku tudi tokrat ostali brez finala.

Schlierenzauer je sicer dobil zadnjo tekmo pred 22.000 navijači v Bischofshofnu, a je bilo to premalo za skupno zmago. Skupaj je to zimo slavil še četrtič in si tako pripravil lepo darilo za komaj 17. rojstni dan. Čeprav je priljubljeni "Schlieri", ki je po današnjem slavju končal na ramenih reprezentančnih kolegov Thomasa Morgensterna in Martina Hoellwartha - danes je v finalu nastopilo kar 13 od 14 Avstrijcev -, zmagal tudi v Oberstdorfu, dve zmagi na turneji nista bili dovolj, saj si je pred domačimi navijači v Innsbrucku privoščil spodrsljaj - "šele" 11. mesto -, ki pa je bil tudi posledica neugodnih vremenskih razmer. Kljub temu ni bil prav nič slabe volje. "Da se mi prav na rojstni dan in za konec turneje posrečita dva tako dobra skoka, je res super! Zelo sem vesel in zdaj grem novim izzivom naproti," je dejal Schlierenzauer.

Napad Tirolca je z najdaljšo daljavo dneva (142 m) uspešno odbil Jacobsen, ki je bil v Oberstdorfu (30. 12. 2006) četrti, v Garmisch-Partenkirchnu (1. 1.) peti, na skakalnici Bergisel (4. 1.) pa je zmagal, saj mu je tudi današnje drugo mesto zadostovalo za prestižno zmago na turneji štirih skakalnic. "Nikoli si nisem upal niti sanjati, da bi mi lahko uspelo kaj takega! Moj prvi cilj pred turnejo je bila uvrstitev med najboljših deset. To je preprosto fantastično! Pred finalnim skokom sem bil zelo živčen in dokler nisem doskočil v ciljni areni, nisem verjel, da mi je res uspelo. To je brez dvoma najlepši dan v mojem življenju," se je široko smejalo Jacobsenu, njegov trener, sloviti Finec Mika Kojonkoski, pa je le nejeverno zmajeval z glavo: "Zelo sem presenečen, da mu je uspelo in obenem izjemno ponosen."

Če oba mladeniča Jacobsen in Schlierenzauer to sezono šele prvič nastopata v svetovnem pokalu, pa je tretje mesto, tako na današnji tekmi kot na novoletni turneji, osvojil dvakratni olimpijski prvak iz Salt Lake Cityja (2002), izkušeni Švicar Simon Ammann.

Za slovenski tabor se je 55. novoletna turneja, za katero bi gotovo želeli, da bi šla čim prej v pozabo, končala na precej žalosten način. Tako kot na tretji tekmi v Innsbrucku so Slovenci, kljub temu, da so tokrat imeli, vsaj na papirju, precej lažje nasprotnike, tudi na skakalnici Paula Aussleitnerja ostali zunaj finala. Na turneji so nastopali Jernej Damjan, Rok Benkovič, Primož Pikl in Robert Kranjec, ki pa so iz tekme v tekmo skakali slabše in ostali daleč za želenimi uvrstitvami in cilji. Pred Innsbruckom je nazadnje Slovenija na novoletni turneji ostala brez enega samega tekmovalca v finalni seriji konec leta 1997 v Oberstdorfu (29. 12.), ko je Peterka pri doskoku padel, nato pa še enkrat leta 2001 v Garmisch-Partenkirchnu. Ker slabim rezultatom, ki jih trenutno nizajo slovenski skakalci, ni videti konca, se že jutri na sedežu zveze obeta krizni sestanek.

"Zadeve je treba presekati. Že jutri in v torek imamo sestanke, na katerih bomo skušali ugotoviti, kaj in zakaj je šlo tako narobe. Jutri se najprej sestanemo z direktorjem nordijskih reprezentanc Primožem Ulago, v torek pa nas čaka strokovni svet vseh trenerjev, tudi klubskih," je po za slovensko ekipo klavrnem koncu novoletne turneje za STA sporočil glavni trener slovenske ekipe Vasja Bajc in dodal: "Treba se bo marsikaj pogovoriti, si v obraz povedati določene stvari, ker sam očitno na nekatere zadeve gledam drugače kot drugi. Ampak raje o tem ne bi preveč govoril danes, vse bo znano že najpozneje v sredo."

V skupnem seštevku svetovnega pokala še naprej vodi Jacobsen (621 točk) pred Schlierenzauerjem (584) in Ammannom (538), najboljši Slovenec je šele na 27. mestu Jernej Damjan (47). Karavana svetovnega pokala se nadaljuje že prihodnji konec tedna (13. in 14. januarja), kjer bodo v Vikersundu na sporedu poleti.