Schumacher: Dobrodošel, Fernando!

Kimi Räikkönen in njegova zamenjava v »rdeči boginji« Fernando Alonso sta kot dan in noč. Na eni strani vročekrvni Španec, na drugi ledeni Finec. Prav v tej razliki, ki ne bi mogla biti večja, tiči razlog, zakaj so se v Ferrariju odločili za zamenjavo.

Objavljeno
02. oktober 2009 16.07
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Suzuka - »Kimi je čisto simpatičen fant, ki pa le redko pokaže svoja čustva. Za nameček ne govori veliko in precej stvari zadrži zase, namesto da bi jih – sploh ko gre za razvoj dirkalnika – posredoval mehanikom in inženirjem. Mi pa potrebujemo moštvenega igralca, kakršen je vsaj po mojem mnenju Fernando. Od njega pričakujem zelo veliko,« je poudaril prvi mož Ferrarija Luca di Montezemolo in pribil, da bodo imeli z Alonsom in Felipejem Masso izvrstno vozniško zasedbo. Stefano Domenicali, vodja ekipe iz Maranella, je k temu dodal, da takšne odločitve nikdar niso lahke, sprejeli pa so jo, ker želijo pač moštvu najboljše.

Španski zvezdnik je po objavi pogodbe izkoristil že takoj prvo priložnost, da je polaskal »tifosom«. »Zares sem presrečen in se že veselim prihajajočih izzivov. Storil bom vse, da bo Ferrari, pri katerem si želim skleniti svojo športno pot, moja zadnja ekipa. Z njo bi rad osvojil toliko lovorik, kot jih je Schumacher, vem pa, da to ne bo preprosto,« je v Suzuki, kjer bo pojutrišnjem (ob 7. uri po srednjeevropskem času) na sporedu 15. letošnja dirka za svetovno prvenstvo v formuli 1, med drugim izjavil Alonso, ki mu je med mnogimi dobrodošlico že zaželel tudi Michael Schumacher.

»Že zato, ker sem bil tudi sam vpleten pri prestopu, sem zelo vesel, da Alonso vendarle prihaja k Ferrariju. Pri nas se bo počutil kot doma. Lahko mu rečem le: Dobrodošel, Fernando!« je na svoji spletni strani zapisal nemški šampion, ki je pred kratkim podaljšal vlogo svetovalca pri moštvu iz Maranella. Alonso, ki je – mimogrede – za svojega naslednika pri Renaultu sam predlagal Poljaka Roberta Kubico, se je ob tem pohvalil, da imata s Schumacherjem, s katerim sta bila nekoč velika tekmeca, precej skupnih točk; nenazadnje ju vežeta velika predanost in strast do dirkanja.

Räikkönen: Do novega leta bo vse jasno

Čeprav se Kimi Räikkönen zaradi tega, da se bo moral posloviti od »rdeče boginje«, navzven ni pretirano vznemirjal, pa mu povsem vseeno le ni bilo. Na vprašanje, kje bo nadaljeval kariero, je v svojem slogu odvrnil: »Morda bom še dirkal, morda ne. Če bom ostal v formuli 1, bom vsekakor izbral moštvo, s katerim se bom lahko potegoval za naslov svetovnega prvaka. Drugo me namreč ne zanima.«

Da govorice, po katerih naj bi se »Ledeni mož« vrnil k McLaren-Mercedesu, za katerega je vozil že med letoma 2002 in 2006, niso izvite iz trte, je potrdil tudi sam. »O srebrnem moštvu ne morem reči nič slabega. Da, to je prav gotovo ena od možnosti,« je zaupal 29-letni Finec, ki se še naprej spogleduje tudi z dirkanjem v reliju.

»Če ne bom več vozil v formuli 1, se utegne zgoditi, da me boste prihodnje leto videli v reliju za svetovno prvenstvo,« je omenil Räikkönen in pripomnil, da bo odločitev o njegovi prihodnosti padla prej ali slej. »Najpozneje do novega leta bo vse jasno,« se je kljub vsemu še pošalil svetovni prvak izpred dveh let.