Schumi: Prvak bo Button, prihodnost je Vettlova

Sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 Michael Schumacher je pred nedeljsko nočno dirko v Singapurju izrazil pričakovanje, da bo novi svetovni prvak postal vodilni Britanec Jenson Button. Če ne bo storil kakšne neumnosti ...

Objavljeno
23. september 2009 15.30
P. Z.
P. Z.
Singapur - "Vse je v rokah Jensona Buttona. Če ne bo prvak, bo to njegova krivda. Toda verjamem, da bo kos izzivu," je dejal Michael Schumacher, katerega vrnitev v formulo 1 se je letos izjalovila, vendar jo utegne uresničiti v sezoni 2010, še posebej, če bodo moštva tekmovala s po tremi dirkači, kot razmišlja FIA.

Button (Brawn GP) ima štiri dirke pred koncem sezone 14 točk prednosti pred moštvenim tekmecem Rubensom Barrichellom. Pred Nemcem Sebastianom Vettlom iz Red Bulla ima kar 26 točk naskoka. Schumacher, ki je bil nazadnje prvak leta 2006, je prepričan, da bo Britanec s pametno vožnjo prišel do prvega naslova.

"Glede na stanje na lestvici pričakujem, da bo Jenson zmagal. Težko mu bo vzeti naslov. Še posebej, če upoštevamo tehnične težave pri Red Bullu." Čeprav rojak Vettel praktično nima več možnosti za končno slavje, je Schumi zelo navdušen nad njegovimi predstavami. Po njegovem ima vse predispozicije za bodočega serijskega prvaka: "Ima vse, kar imajo pravi prvaki," je izjavil Schumacher, ki pa ni želel Vettla primerjati s sabo: "Tudi sam nisem maral, kadar smo me s kom primerjali. Želel sem biti jaz in to si želi tudi Sebastian. Vsi bi morali to spoštovati."

Afera Renault glavna tema v Singapurju

Formula 1 bo želela čim prej pozabiti na afero »Briatoregate«, zaradi katere je šef Renaulta Flavio Briatore za vedno izključen iz formule 1. Pripisali so mu namreč odgovornost za škandal na zadnji dirki v Singapurju, kjer so Nelsonu Piquetu mlajšemu naročili, naj se zaleti v ogrado in s tem omogoči zmago moštvenemu kolegu Fernandu Alonsu.

Kot po naključju je le nekaj dni zatem, ko je afera dobila epilog z dveletno pogojno kaznijo Renaultu, na sporedu nočna dirka v Marina Bayju v Singapurju. Lani se je državica v jugovzhodni Aziji v zgodovino zapisala kot prvo prizorišče dirke pod žarometi, s čimer so ugodili evropskim gledalcem malih ekranov.

Lani je bil Alonso edini, ki je opravil postanek pred vožnjo varnostnega avtomobila, in zato tudi zmagal. Letos je zmaga Renaulta malo verjetna, saj težko sledi tempu Brawna in Red Bulla. Button se zaveda, da potrebuje visoko uvrstitev, da bi preprečil novo nevarno približanje Barrichella. Britanec, zmagovalec šestih od uvodnih sedmih dirk, je zatem zapadel v rezultatsko krizo, obzorja pa so se mu zvedrila na zadnji dirki v Monzi, kjer je osvojil drugo mesto, za Barrichellom. Oba sta Brawnu in njegovemu šefu Rossu Brawnu praktično že zagotovila konstruktorski naslov. Zdaj bosta o prvaku odločila med sabo.

"Dirkališče po ulicah je zahtevno. Lani sem zelo užival, čeprav mi štart najbolj ne leži. Nekaj dni sem preživel v naši tovarni in se s pomočjo simulatorja ponovno seznanil s stezo. Mislim, da sem dobro pripravljen," je samozavesten Button. Barrichellu je 11. zmaga povečala možnosti za osvojitev naslova. "Zadnji mesec je bil izvrsten zame, saj sem dvakrat zmagal. Komaj čakam, da spet sedem v avto."

Po osmem mestu v Italiji je pred Vettlom misija nemogoče. Zanj šteje le zmaga, ne samo v nedeljo, temveč tudi na naslednjih treh dirkah. Pa še to morda ne bi bilo dovolj: "Normalno, da si želimo zmago. Razlika je precejšnja. A obupal ne bom, dokler so še možnosti."

Svetovni prvak Lewis Hamilton ne bo ubranil naslova, vendar se veseli dirke, kjer je ljubimec navijačev. Lani je bil v Singapurju tretji: "Spominjam se Singapurja. Ker sem nujno potreboval točke v boju za naslov, sem moral voziti previdno. Vesel sem bil uvrstitve na zmagoviti oder. Tokrat je drugače. Zato bom lahko napadal. Sezono želim končati kot najboljši in napovedati vrnitev na vrh v prihodnji sezoni."