Schumijeva vrnitev spet aktualna

Ferrarijev šef Stefano Domenicali upa, da bodo v naslednji sezoni moštva v formuli 1 lahko dirkala s tremi dirkalniki. V tem primeru bi za Ferrari bržčas spet vozil Michael Schumacher.

Objavljeno
31. avgust 2009 12.24
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
»Schumi« spet v Ferrariju?

Ferrarijev šef Stefano Domenicali je včeraj potrdil, da bo odločitev, ali bo Giancarlo Fisichella na dirki v Monzi res vozil za italijansko moštvo, padla v četrtek. Domenicali je ob tem dodal, da bi bilo »dobro, če bi v naslednji sezoni moštva lahko dirkala s tremi dirkalniki«. V tem primeru da bi za Ferrari spet vozil Michael Schumacher.

Prva zmaga v sezoni za Räikkönena

Spa – »Letošnje svetovno prvenstvo formule 1 je res nekaj posebnega oziroma noro, če hočete,« je bil po razpletu dirke za VN Belgije zgovoren Sebastian Vettel, v skupnem seštevku – tako kot včeraj – tretji voznik SP. Lahko mu le prikimamo: vodilni Jenson Button je 12. dirko v sezoni (od 17) končal že v prvem krogu, potem ko jo je skupil v množični nesreči, in prvič letos ostal brez točk. Čeprav ima Britanec še vedno 16 točk prednosti pred Brazilcem Rubensom Barrichellom, pa njegova forma ne obeta veliko pred VN Italije v Monzi, ki bo čez dva tedna.

»Gre za izjemen rezultat našega moštva, toda bil sem hitrejši od Kimija Räikkönena. Škoda. Da bom v Monzi vozil ferrarija? To so le govorice,« je včerajšnji uspeh, sijajno 2. mesto za moštvo Force India, sploh prve točke za mlado ekipo, opisal Giancarlo Fisichella, ki ga mnogi že selijo v Ferrari.

Italijani so namreč izjemno nezadovoljni s testnim voznikom Luco Badoerjem, ki je zamenjal nesrečnega Felipeja Masso, toda njihov rojak, ki je sobotne kvalifikacije končal kot najhitrejši, zatrjuje: »Za nami je fantastičen teden, osredotočen pa sem le na dirko v Monzi, toda v bolidu Force India.« Indijci in Mercedes vse bolje sodelujejo, nasploh se zdi, da nemški motor deluje odlično. Po McLarnu in Brawnu je zdaj Mercedes požel uspeh še v tretjem moštvu.

Le spretni vožnji svetovnega prvaka izpred dveh let Kimija Räikkönena se lahko Ferrari zahvali za prvo letošnjo zmago, saj je »Fisico« vseskozi pritiskal na Finca, a ga ni mogel prehiteti. V boju za včerajšnjo zmago velja izpostaviti dva ključna dejavnika: Räikkönen je v trenutku, ko je varnostni avtomobil zapustil stezo v Spaju, izkoristil sistem KERS in brez težav prehitel Fisichello, 13 krogov pred koncem pa sta vodilna zavila v bokse in Finec je tudi po vrnitvi na stezo ohranil prednost ene sekunde. »Odtlej je bilo le treba voziti brez napake,« je priznal »Ledeni mož«.

Räikkönen je postal šele četrti voznik formule 1 z vsaj štirimi zmagami na dirkališču v Spaju, pred njim so to postali Ayrton Senna, Michael Schumacher in Jim Clark. Že 66-krat pa se je zgodilo, da je imel zmagovalec dirke za F1 v cilju prednost manj od sekunde.

Glavni akterji letošnje zgodbe v kraljevski disciplini avtomobilističnega športa torej niso bili v ospredju priljubljene postaje F1 v Belgiji. Jenson Button je dirko končal že v 1. krogu (prav tako kot Lewis Hamilton), a pozneje priznal, da ga to ne skrbi najbolj. »Ne vem, kaj naj rečem. Tudi v Belgiji nismo bili konkurenčni za najvišja mesta,« je povedal 29-letnik iz južne Anglije.

Vse bolj postaja jasno, da se voznik Brawna težko bori s statusom zvezdnika in favorita za naslov svetovnega prvaka. Po odličnem začetnem nizu zmag je zašel v krizo, toda njegovi zasledovalci Barrichello, Vettel in Mark Webber tega niso izkoristili. V zadnjih štirih dirkah je bila sreča največji zaveznik Buttona, toda ta običajno ne traja večno …