Še drugič Ilčenkova

Na plavalnem svetovnem prvenstvu v Melbournu je na 10-kilometrski tekmi med daljinskimi plavalkami bila najboljša 18-letna Rusinja Larisa Ilčenko. Edina slovenska predstavnica Nika Kozamernik je osvojila 18. mesto.

Objavljeno
20. marec 2007 13.30
Larisa Ličenko je po zmagi na pet kilometrov zmagala še na 10 kilometrov
Melbourne - Na plavalnem svetovnem prvenstvu v Melbournu so se daljinske plavalke pomerile na 10-kilometrski tekmi. Tudi na tej razdalji je bila najboljša 18-letna Rusinja Larisa Ilčenko (2:03:57,9), ki je v Melbournu zmagala že na pet kilometrov. Srebro je osvojila Britanka Cassandra Paten (2:03,58,9), bron pa Avstralka Kate Brookes Peterson (2:03:59,5). Edina slovenska predstavnica Nika Kozamernik je osvojila 18. mesto (2:07:54,4) med več kot 50 plavalkami.

Kozamernikovi se ni vse izšlo po načrtih

Kozamernikova se je z vodilno skupino borila do osmega kilometra, v nadaljevanju pa so ji tekmice ušle. Radovljičanki je ostal le boj v sredini polja s Španko in Američanko, ki ga je prepričljivo dobila.

"Nisem povsem zadovoljna z nastopom, za nameček pa sem še vsa opečena zaradi meduz. Povsod, po nogah, rokah, po trebuhu... Prav meduze so bile razlog, da sem morala popustiti. Pa kaj, kasneje sem izvedela, da so trenerji opazili tudi morskega psa, sicer ne tistega velikega belega, pa vseeno v vodi ne bi bilo prijetno, če bi nam to sporočili. Na srečo si je morski prebivalec premislil in odplaval po svoje," je po prihodu v cilj povedala Kozamernikova, v nadaljevanju pa dodala, da je na SP bolj zadovoljna s prvim, petkilometrskim nastopom: "Tam sem se z vodilno skupino res borila do konca in prišla tudi dobro v cilj, saj sem v finišu prehitela morda pet tekmovalk. Tokrat se mi ni povsem izšlo po načrtih."

Zadovoljen je bil tudi trener Igor Veličković: "Na obeh tekmah je Nika plavala dobro. Spoznali smo svetovno in olimpijsko konkurenco, zato je za nas pomembno, da se dobro pripravimo na SP 2009 v Sevilli, kjer bo Nika lovila olimpijsko normo."

V končnici se je med dekleti vnela morska vojna

Končnega razpleta tekme pred plažo v mestnem predelu St. Kilda pa niso krojile le meduze. "Želela sem si samo še ven iz vode. Lažje je bilo z meduzami, kot pa na koncu s temi 15 dekleti," je boj v finišu opisala ena najizkušenejših, Nemka Britta Kamrau-Corestein, ki prav tako pozna vse spletke pri borbi za zaključno izhodišče, ki je tudi v drugem načrtovanem nastopu ostala brez medalje. V zaključku tekme namreč vedno vlada mala morska vojna za čim boljši položaj in med plavalci ni skrivnost, da so dekleta pri izbiri sredstev v končnici manj izbirčna od njihovih moških kolegov.

Prav zato je uspeh 18-letne Larise Ilčenko še večji, saj se še uči brcanja pod vodo, snemanja očal tekmicam, vlečenja za noge in podobnih trikov, ki jih sodniki sicer nadzorujejo, vendar ne vidijo vsega. "Kaj naj rečem. Pravzaprav na koncu nisem imela prav nobene strategije več. Skušala sem si priplavati dobro izhodišče, zaradi tempa, meduz in zaključnega boja pa sem bila tako utrujena, da sem bolj razmišljala o obali kot o tekmi," je povedala zmagovalka.

Daljinske plavalke čaka le še nastop na 25-kilometrski razdalji, za Kozamernikovo pa je prvenstva že konec. Družbo bo dobila 22. marca, ko bodo v Melbourne prispeli ostali slovenski plavalci, ki še trenirajo v Marrochydoreju pri Brisbanu.

Prireditelji so razdelili tudi medalje za tehnični del sinhronega plavanja dvojic. Tudi tukaj je šlo zlato v Rusijo, osvojili sta ga Anastazija Davidova in Anastazija Ermakova, srebro je šlo v Španiji in bron na Japonsko.