Še petsto dni 
do olimpijskih iger

Čez petsto dni se bodo v Londonu začele poletne olimpijske igre, uradno imenovane tudi Igre tridesete olimpijade. Prizorišča iger, na katerih se bodo prihodnje leto pomerili najboljši športniki z vsega sveta, so trenutno še vedno videti kot gradbišča, čeprav čedalje bolj dobivajo svojo pravo podobo.

Objavljeno
15. marec 2011 10.46
Staš Ivanc, Panorama
Staš Ivanc, Panorama
Organizatorji ponosno zagotavljajo, da dela potekajo po načrtih, in napovedujejo, da bodo to igre presežkov: najboljše, najbolj zelene in najbolj dobičkonosne olimpijske igre. No, priznati pa je treba, da imajo tudi najbolj čudaški maskoti doslej: Wenlocka in Mandevilla, bitji, ki so ju navdihnile kaplje taljenega jekla, iz katerega so zgradili novi olimpijski stadion. Wenlock in Mandeville, ki nosita imeni britanskih mest Much Wenlock, ki je igralo vlogo pri nastanku ideje Peirra de Coubertina o sodobnih olimpijskih igrah, in Stoke Mandeville, kjer so nastale paraolimpijske igre, kakor piše Guardian, sta bila ob predstavitvi deležna marsikatere zajedljive pripombe. Videti sta – milo rečeno – precej nenavadno: za začetek sta srebrne kovinske barve, imata po eno oko oziroma fotografsko lečo, na glavi imata znak londonskega taksija, olimpijske kroge pa nosita kot zapestnice prijateljstva. A otroci so navdušeni in prav oni so občinstvo, na katerega letos še posebej računajo organizatorji.

Maskoti pa nista edini, na kateri so leteli očitki. Tudi logotip – gre za stiliziran zapis letnice 2012 – je bil deležen ostrih komentarjev. Stephen Bayley, ustanovitelj londonskega muzeja sodobnega oblikovanja, ga je označil za »otročjo zmedo, umetniški flop in komercialni škandal«. Ljudje so v logotipu, ki naj bi bil blizu mladim digitalne dobe, prepoznavali različne podobe, od polomljene svastike do spolnega odnosa. Dobrodelna organizacija Epilepsy Action je poročala, da so jim nekateri epileptiki povedali, da so doživeli napad, ko so zagledali logotip, iz Irana pa so prišli resni pomisleki glede udeležbe na OI, saj so v številkah videli besedo »zion«, ki simbolizira Izrael.

Gradnja poteka tekoče in brez večjih zapletov. Novi olimpijski stadion z 80.000 sedeži bo najbrž dokončan že letos poleti, olimpijska vas in medijsko središče rasteta iz dneva v dan. V vasi bo lahko živelo 16.600 športnikov in njihovih spremljevalcev, medijsko središče pa bo moralo ugoditi zahtevam kar 20.000 novinarjev. V olimpijskem parku dela približno 10.000 delavcev, kar ga postavlja za največje gradbišče v Evropi. V bližini se gradi tudi velikanski nakupovalni center, ki sicer ni neposredno povezan z igrami, vendar bo na ta račun mastno zaslužil.

Organizatorji olimpijskih iger v Londonu gledajo tudi v prihodnost. Olimpijski park se bo po koncu iger spremenil v enega največjih mestnih parkov v Evropi, stadion in dvorane bodo prevzeli lokalni športni klubi, olimpijska vas bo postala stanovanjsko naselje, odprlo se bo več tisoč novih delovnih mest, že zdaj pa so mogoči vodeni izleti po gradbišču.

Zelene igre

V ospredju je tudi uporaba obnovljivih virov in varčevanje z energijo. Vsak kos les, uporabljenega pri gradnji športnih objektov, se da izslediti do vira, ki mora upoštevati smernice o trajnostnem razvoju, obiskovalce bodo odvračali od uporabe avtomobilov, saj se bodo z vsako kupljeno vstopnico lahko brezplačno prevažali z mestnim prometom, v olimpijskem parku pa bodo lovili deževnico in z njo za 40 odstotkov zmanjšali porabo pitne vode iz vodovoda. Z več ukrepi bodo poskušali izpuste ogljikovega dioksida znižati za polovico.

Poleg tega so na začetku gradnje olimpijskega parka očistili reko Lee, enega od pritokov Temze, v katero so iz celega Londona odmetavali smeti, od industrijskih odpadkov, gradbenega materiala do starih televizorjev in hladilnikov. Med gradnjo so tako odstranili štiri milijone ton odpadkov in dekontaminirali večino ozemlja.

Razprodane vstopnice?

Prodaja vstopnic se uradno začenja prav danes, več kot dva milijona ljudi pa je na uradni spletni strani www.london2012.com že oddalo rezervacije zanje. Predsednik organizacijskega odbora londonskih olimpijskih iger (LOCOG) Sebastian Coe je prepričan, da bodo vstopnice za ogled športnih prireditev prvič doslej razprodane, in to kljub recesiji. Treba pa je pojasniti, da gre po napovedih o »razprodanosti« kart upoštevati, da organizatorji s tem mislijo, da se bo prodalo predvidenih 82 odstotkov (6,6 milijona od dobrih osmih milijonov) vseh razpoložljivih vstopnic, s čimer bi izpolnili svoje načrte. Na ogled bo 39 različnih športnih disciplin oziroma 649 športnih dogodkov.

Najdražje vstopnice bodo vredne kar 2012 funtov (2336 evrov), kar jih uvršča med najdražje v britanski športni zgodovini. Toda organizatorji najbolj računajo na prodajo cenejših vstopnic: za dve tretjini kart bo treba odšteti približno 50 funtov (58 evrov), za četrtino pa le dvajsetaka. No, za ogled finala teka na sto metrov se bo treba posloviti od 700 funtov. Na voljo pa bodo tudi popusti za otroke in upokojence: za otroke do šestnajstega leta starosti bo na dvesto športnih dogodkih treba odšteti le toliko funtov, kolikor let imajo.

Po pisanju londonskega Evening Standarda direktor LOCOG Paul Deighton pravi, da so že zdaj zbrali skoraj tri četrt milijarde funtov predvidenih sponzorskih sredstev. Pričakujejo, da bodo igre končali z več sto milijoni funtov dobička, samo turisti bodo v Londonu zapravili dve milijardi funtov. Visa, eden od glavnih sponzorjev londonskih iger, si je zagotovila dober posel, saj vstopnic (vsaj na spletni strani organizatorjev oziroma na kraju samem) ne bo mogoče kupiti drugače kakor z gotovino, čeki ali njihovo kreditno kartico ... Ker je prodaja oziroma preprodaja vstopnic velik posel, je britanska oblast napovedala strožje kazni za nezakonite trgovce: kogar bodo ujeli, mu grozi od 5000 do 20.000 funtov globe. Londonska metropolitanska policija je prav za to priložnost ustanovila posebno enoto, ki bo
preganjala preprodajalce vstopnic.