Seks, alkohol in nogomet

Kako uspeh in nekaj fičnikov več ne bi zavedli takšnih povprečnežev, če pa so pred alkoholno omamo klonili tudi nekateri največji zvezdniki svetovnega nogometa, ki zdaj razkrivajo svoje pijanske avanture.

Objavljeno
05. oktober 2009 23.47
Rok Tamše
Rok Tamše
»Osemdeset odstotkov Slovencev ima 0,2 alkohola v krvi, zdaj ko je ura nekaj čez sedem.«

Emil M. Pintar, direktor Združenja GIZ Transport, v oddaji TV Klub na Pop tv v nedeljo, 4. oktobra 2009 okoli 19:30.
Tako je vodja avtoprevoznikov ocenil alkoholiziranost Slovencev v pogovoru o nedavni nesreči na štajerski avtocesti, ki je zahtevala tri življenja.

Z zadnjimi dogodki in izjavami pa so prišli v ospredje tudi tisti nogometaši, ki uspehe radi proslavljajo z alkoholom, a se že kmalu zatem kesajo zaradi slabih rezultatov. Zadnji so bili na udaru nogometaši Maribora, ki so po besedah kapetana Zorana Pavloviča - v očeh navijačev in uprave je kot edini izpadel grešni kozel - »pošteno zavozili« z nešportnim življenjem. Zadnja zmaga v Lendavi je morda glasnik svetlejše prihodnosti po brezglavih avanturah lokalnih frajerjev, vprašanje pa je, če bi sploh doživeli tako kruto in javno streznitev, če se ne bi zvrstil niz porazov, ob katerih so Viole budno spremljale njihove obiske lokalov in štele pijače.

Kako uspeh in nekaj fičnikov več ne bi zavedli takšnih povprečnežev, če pa so pred alkoholno omamo klonili tudi nekateri največji zvezdniki svetovnega nogometa, ki zdaj razkrivajo svoje pijanske avanture. Brazilec Adriano je priznal, da je po smrti očeta dnevno pil vse po vrsti; sploh ni izbiral med vinom, pivom in viskijem, medtem pa ga je trener Interja Jose Mourinho ščitil pred vodstvom kluba. Dokler je pač šlo, potem je sledil izgon. Upokojeni Italijan Christian Vieri, ki je bil »strup za ženske« in jih je zamenjal precej več kot klubov (12), je razkril, da sta v času skupnega službovanja z Brazilcem Ronaldom (lani je nehote izkusil tudi intimno druženje s transvestitom) pri Interju pogosto žurala in popivala vso noč. Vieri je moral naslednje jutro na trening, Il Fenomeno (nogometaš sveta 1996, 1997, 2002) pa je s posebnim statusom lahko počival in zdravil mačka.

A to je že preteklost, zdaj je najbolj aktualen drugi Brazilec - Ronaldinho (nogometaš sveta 2004, 2005), ki ni ravno na vrhu seznama za elitne lepotice s karakterjem. V zadnjih letih gre njegova igralska kariera strmo navzdol, po lanskem odhodu iz Barcelone pri Milanu nikakor ne more upravičiti pričakovanj uprave, soigralcev in navijačev. Že pred začetkom sezone so ga navijači skupaj z rojakom in vratarjem Dido pregnali iz ene izmed milanskih diskotek, kjer sta bila aktivna v povsem neprimernem času. Prejšnji teden so Ronaldinha spet zalotili v »diskaču«, in to ob treh ponoči, manj kot 48 ur pred tekmo lige prvakov s Zürichom, ki so jo rdeče-črni sramotno izgubili. No, v nedeljo je imel Roni še dovolj moči, da je z golom svojemu moštvu zagotovil vsaj skromno točko na gostovanju pri Atalanti v Serie A, kar ga je vsaj začasno rešilo linča navijačev.

Rezultati in navijači gor ali dol, na koncu ni moč ubežati davku, ki ga terja razuzdano življenje. Irski nogometni genij v dresu Manchester Uniteda George Best (»Ves denar sem pognal za ženske, alkohol in hazard.«) je uničil tudi druga, presajena jetra, zdaj v družbi alkohola v propad hiti še 42-letni Anglež Paul Gascoigne. Natakarji in ljubice ju nikoli niso vprašali, koliko sta zaslužila, temveč koliko lahko zapravita.

Iz torkove tiskane izdaje Dela