Semrajc in Žemlja po prvi slovenski finale

Potem ko sta na OP Ljubljane v tenisu Janez Semrajc in Grega Žemlja včeraj poskrbela za prvi slovenski polfinale, bosta danes skušala priti celo v finale. Žemlja bo ob 15. uri igral s  Stephanom Robertom, Semrajc pa ob 17. s prvim nosilcem Paolom Lorenzijem.

Objavljeno
25. september 2009 12.40
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Ljubljanski teniški turnir iz serije challenger je vendarle dočakal domačega polfinalista. In to ne le enega, ampak kar dva. Prvi, ki mu je to uspelo (zavoljo včerajšnjega sporeda pač), je nihče drug kot povratnik po hudi bolezni Janez Semrajc. V četrtfinalu je z odlično igro v dobri uri s 6:3, 6:4 odpravil Italijana Enrica Burzija in se bo danes za finale ob 17. uri pomeril s prvim nosilcem Paolom Lorenzijem. Semrajčev uspeh je le slabi dve uri za tem nadgradil še Grega Žemlja, ki je ugnal drugopostavljenega Roka Karanušića. Za Gorenjčev sploh prvi uspeh nad Hrvatom je ta »padel« s 6:1, 6:4, danes ob 15. uri pa slovenskega reprezentanta čaka še številka 3 turnirja Stephane Robert.

Po izjemno zahtevnem sredinem dvoboju 2. kola, ki mu je v treh urah pobral zelo veliko moči, za nameček pa je nato igral še med dvojicami, je bilo jasno, da Semrajčeva pot v polfinale vodi le prek kratke partije. Dlje ko bi bil včeraj na šišenskem igrišču, manjše bi bile njegove možnosti za nov največji uspeh v karieri. Predvsem z odličnimi servisi (Ljubljančan je visok 193 cm) in backhandom z osnovne črte je narekoval ritem od samega začetka ter odigral zares suvereno partijo. Z izjemo začetka drugega niza, ko je Burzi osvojil igro na njegov servis (edino), a je k sreči takoj zatem spet vzpostavil ravnotežje, tretjemu nizu pa se je dokončno izognil, ko je ob vodstvu s 5:4 naredil break, pri čemer Burzi ni osvojil niti ene točke na svoj servis.

»Kaj naj rečem, kot pa, da sem presrečen. Partija se je res razvijala povsem po mojih željah le na začetku drugega niza sem se ustrašil, da bom moral odigrati še tretjega. Pri vsaki točki sem se skušal osredotočiti, da jo bom odigral stoodstotno, agresivno in da ji bom sam dajal ritem. To mi je v zares veliki meri tudi uspevalo,« je bil do ušes nasmejan Semrajc, ki se je za dvoboj ogreval z Blažem Kavčičem, pri čemer je slednjega v 1. kolu ugnal prav Burzi.

Po razpletu letošnje sezone, zaznamovane z zdravstvenimi težavami, je seveda za Johnnyja, kot ga kličejo vsi, to zares sanjski rezultat, pred turnirjem si seveda nanj ni upal niti pomisliti. A z izjemno borbenostjo in voljo je postal prvi domači polfinalist, danes bo skušal rezultat še nadgraditi. »Tako kot vsakem dvoboju bom šel na zmago,« je napovedal polfinale s 126. igralcem sveta Lorenzijem, dobro zavedajoč se, da je včeraj porabil manj energije kot kolo poprej, pa tudi dvojic ni več igral, tako da bo imel kar nekaj ur več za počitek.

Grega Žemlja je imel doslej izrazito negativno statistiko z Rokom Karanušićem, včeraj pa ga je ugnal zares hitropotezno, tako kot že uvodna dva tekmeca. A tudi potem ko je zanesljivo dobil prvi niz – doslej se njuni dvoboji niso začenjali z Žemljevim vodstvom –, to ni pomenilo še prav nič, saj je nepredvidljivi Hrvat na ta način začel oba dvoboja na letošnjem turnirju. A obakrat tudi v nadaljevanju prišel do gladke zmage, zato previdnost nikakor ni bila odveč. In res so po odličnem začetku drugega niza (takojšnji break) prišle krizne minute, ko je z nekaj neizsiljenimi napakami Žemlja Karanušiću omogočil, da se je vrnil, Gorenjec se je moral veliko bolj potruditi za točke, Hrvat je postajal bolj natančen. Predvsem s forehandom in servisom je Slovenec krizo prebrodil, brez da bi se znašel v zaostanku, v deveti igri pa nato prišel do odločilnega breaka, ki ga je takoj nato potrdil s servisom za zmago.

»Končno prva zmaga nad Rokom, ki pa je še toliko slajša, ker sem jo dosegel pred domačimi gledalci. Dvoboj je bil res odličen, želim si še več takih. Pokazal sem, da očitno vendarle lahko tudi na pesku odigram dobro. A zadnjih nekaj tednov se na igrišču spet počutim bolje, dobro 'čutim' žogo in rezultati so seveda tu,« je bil zadovoljen Žemlja, ki se bo danes za prvi slovenski finale v Ljubljani udaril z Robertom, Francozom, ki je nazadnje dobil medsebojni dvoboj na Reki.

»Poraz je bil tesen in mislim, da sem s takšno igro lahko povsem konkurenčen. Jutri je nov dan, gremo v nove borbe,« je bil bojevito-optimistično sinoči razpoložen Žemlja. Nasproti bo imel danes tudi nekoliko bolj utrujenega tekmeca, saj se je Robert uvrstil tudi v finale dvojic (skupaj s Simonejem Vagnozzijem), s katerim bo sklenil današnji igralni dan. Tekmeca bosta Jamie Delgado in Jamie Murray, brat tretjega igralca sveta Andyja Murraya.