Šestakova v Nemčiji z državnim rekordom

Marija Šestak je na dvoranskem atletskem mitingu v nemškem Düsseldorfu v troskoku zasedla drugo mesto in s 14,48 m izboljšala slovenski rekord.

Objavljeno
06. februar 2007 22.46
Ludvik Puklavec
Düsseldorf - Marija Šestak (Mass Ljubljana) je na dvoranskem atletskem mitingu v nemškem Duesseldorfu v troskoku zasedla drugo mesto in s 14,48 m izboljšala slovenski rekord (14,31), ki ga je 27. januarja 2001 v Karlsruheju dosegla Anja Valant. Sonja Roman (Maribor 98) je bila druga v teku na 1.500 m (4:11,26), Škofjeločan Matic Osovnikar (Mass) je v teku na 60 m zasedel tretje mesto (6,66), njegova someščanka Brigita Langerholc (Triglav) pa je bila četrta na 800 m (2:02,56).

V troskoku je slavila svetovna podprvakinja iz leta 2005 Kubanka Yavelin Savinge s 14,80 m v tretji seriji, s katerim je dosegla tudi najboljši izid sezone na svetu, Šestakova pa v Evropi. "Zaradi bolezni nisem vedela, kaj lahko pričakujem, zato sem bila dokaj nervozna. Ves prejšnji teden sem imela vročino in mi je to pobralo precej moči. Zdaj sem očitno že dovolj dobra za vrhunske dosežke. Po uvodni seriji mi je steklo, iz skoka v skok sem bila boljša in na koncu sem postavila še državni rekord," je bila zadovoljna Šestakova, ki je še drugič v tej zimi izboljšala slovenski rekord. V Budimpešti je 26. januarja v skoku v daljino zmagala z novim slovenskim rekordom 6,59 metra. Šestakova je z obema dosežkoma izpolnila tudi normo za dvoransko evropsko prvenstvo (EP) marca v Birminghamu, če ji ne bi Mednarodna atletska zveza (IAAF) dovolila nastopa na veliki tekmi za Slovenijo šele na SP avgusta v Osaki. Šestakova, ki je z dekliškim priimkom Martinovič nastopala za nekdanjo Srbijo in Črno goro, se je po poroki s slovenskim rekorderjem na 400 m Matijo Šestakom odločila, da bo tekmovala za Slovenijo. Slovensko državljanstvo je dobila lani poleti, po odločitvi mednarodne zveze pa je začel teči enoletni rok, po katerem ima pravico do nastopa na veliki tekmi za novo državo; za Slovenijo lahko medtem tekmuje na mitingih.

Romanova je 400 m pred ciljem prešla na prvo mesto, 200 m pred ciljem pa najprej menila, da je zmagala, vendar pa se je tekma nadaljevala in Romanova je padla na končno drugo mesto, za Britanko Helen Clitheroe (4:08,58). "Neverjetno, kaj se je zgodilo. Lepo in pametno sem tekla, nato sem finiširala in ko sem menil, da sem zmagala, pa so pričeli vpiti, da je pred nami še ne krog. Pritožili smo se po tekmi, ker so napačno kazali število krogov do konca nastopa, enega premalo, vendar pa na žalost iz tega ni bilo nič. Po tem zapletu mi je med nastopom padla koncentracija in me je povsem pobralo," je zmajevala z glavo Romanova.

V A teku na 60 m prvi start ni bil uspešen, v ponovljenem poskusu pa se je Osovnikar dolgo boril za tretje mesto in ga je na ciljni črti tudi osvojil. "Start je bil nekoliko boljši, kot na prejšnji tekmi, vendar sem se prehitro dvignil in zato nisem dobro pospeševal. Kljub temu sem z doseženim zadovoljen, ker šele prihajam v pravo formo," je dejal Osovnikar. Zmagal je Nigerijec Olusoji Fasuba (6,58). "Z nastopom nisem bila preveč zadovoljna, saj so mi noge 'zatajile' v zadnjih 100 m. To se mi zdi nenavadno, zato bom šla čim prej k zdravniku na pregled krvne slike," je pojasnila Langerholčeva. Zelo hitro je začela in bila na drugem mestu za nemško prvakinjo Moniko Gradzki, ki je bila zadolžena za ritem, tudi zadnji krog pa je začela na prvem mestu. Šele v zadnjih 100 m jo je prehitela najprej Ukrajinka Tatjana Peltjuk, ki je zmagala s 1:59,69, nato pa še dve tekmovalki.