Sezona se začenja

Sezona formule 1, ki se bo s prvo dirko začela ta konec tedna v Avstraliji, bo ljubiteljem elitnega bencinskega športa postregla s številnimi novostmi.

Objavljeno
16. marec 2007 12.05
Melbourne - Sezona formule 1, ki se bo s prvo dirko začela ta konec tedna v Avstraliji, bo ljubiteljem elitnega bencinskega športa postregla s številnimi novostmi. Prvič po 15 letih v svetovnem prvenstvu ne bo Nemca Michaela Schumacherja, sedemkratnega svetovnega prvaka, med vodilnimi iz zadnje sezone pa so karte pošteno premešane. Branilec naslova Fernando Alonso se je iz Renaulta preselil k McLarnu, nekdanji voznik srebrnih Kimi Räikkönen pa je novo prvo ime Ferrarija.

Mc Laren navdušen nad Alonsom

Aktualni svetovni prvak Fernando Alonso kljub menjavi okolja ne razmišlja o tem, da bi zaradi tega imel slabšo sezono kot sta bili zadnji dve, v katerih je bil najboljši na svetu. Pri McLarnu so bili navdušeni, ker so dobili dirkača, ki na testiranjih precej bolj sodeluje in ima več tehničnega znanja kot njegov finski predhodnik. Upi na prvi naslov prvaka za ekipo iz Wokinga po letu 1999 so tako oživeli že po prvih testiranjih novega dirkalnika.

Kimi v težkem položaju

Po drugi strani so pri Ferrariju za težko vlogo naslednika Michaela Schumacherja, Nemec je po lanski sezoni, ko je šele v finišu izgubil boj za naslov prvaka z Alonsom, odšel v pokoj, izbrali Kimija Räikkönena. O tem, da je Finec hiter na stezi in da ima močne živce, ko gre za odločilne trenutke na dirkah, ne dvomi nihče, na njegovo severnjaško pomanjkanje temperamenta in na to, da bo v garažah ob dirkalniku prebil precej manj časa kot Schumacher, pa se bodo morali v Maranellu šele navaditi. A pri nekdanjem Schumacherjevem moštvu imajo na vozniških sedežih eksplozivno mešanico, saj je drugi dirkač Felipe Massa po uspešni lanski sezoni postal lačen novih uspehov in svojega položaja ne bo zlahka prepustil Fincu.

Prvi temnopolti voznik v karavani formule 1

Poleg rošad na vrhu bodo letošnjo sezono zaznamovali tudi novinci. Pri McLarnu bodo za volan poleg izkušenega Alonsa posadili mladega in zelo nadarjenega Britanca Lewisa Hamiltona, prvega temnopoltega dirkača v formuli 1. Hamilton prihaja v formulo 1 kot zmagovalec serije GP2, nekdanje formule 3000. Pri Renaultu so na položaj prvega voznika potisnili Italijana Giancarla Fisichello, ki naj bi po dolgih letih končno stopil iz Alonsove sence in zablestel, ob njem pa bo izkušnje nabiral Finec Heikki Kovalainen.

Nemci še vedno množično zastopani

Kljub temu, da ni več starejšega Schumacherja, je v formuli 1 še vedno močna nemška kolonija. Njegov mlajši brat Ralf bo pri Toyoti pod pritiskom zahteve za prvo zmago te japonske tovarne, Nick Heidfeld bo imel podobne zadolžitve pri ekipi BMW-Sauber, saj Bavarci v svoji drugi samostojni sezoni pričakujejo tudi kakšno uvrstitev na stopničke, Nico Rosberg pa bo vozil za Williams. Priložnost je dobil še Adrian Sutil pri nizozemskem Spykerju.

Vrnitev Wurza

Poleg najboljših dirkačev in novincev, ki bodo spremljali delo izkušenejših kolegov, so v formuli 1 ostali tudi nekateri preizkušeni kadri. Med njimi najbolj izstopata Hondin Brazilec Rubens Barrichello in Red Bullov Škot David Coulthard. Med zelo izkušene je moč šteti tudi drugega Hondinega voznika Jensona Buttona, ki je lani po več kot sto dirkah dočakal prvo zmago. Na sceno se vrača Avstrijec Alexander Wurz, opremo testnega voznika je zamenjal za dirkaški kombinezon pri Williamsu. Prijetno presenečenje lanske sezone Robert Kubica bo poskušal še več doseči z BMW-jem, Jarno Trulli bo napadal s Toyoto, Avstralec Mark Webber pa bo moštveni kolega Coultharda pri Rdečih bikih. V spodnjem domu moštev, kjer bo Spykerju družbo delala Super Aguri in Torro Roso, pa so Vitantonio Liuzzi, Scott Speed, Christijan Albers, Adrian Sutil, Takuma Sato in Anthony Davidson.

Začetek sezone ponovno v Melbourneu

Sezona se bo, potem ko je bila lani premiera v Bahrajnu, spet začela v Avstraliji. Nadaljevala se bo v Maleziji in v Bahrajnu, četrta dirka sezone pa bo evropski uvod v Barceloni. Sledi še tradicionalna postaja v Monte Carlu, nato se bo karavana junija preselila v Kanado in ZDA, julija pa vrnila v Evropo, kjer bodo na vrsti dirke v Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji, na Madžarskem, v Turčiji, Italiji in Belgiji. Konec sezone pa tvorijo preizkušnja za VN Japonske na novem dirkališču v Fujiju, Kitajska ter 21. oktobra zadnja preizkušnja leta 2007 v Braziliji.

Bo tudi letos obveljala tradicija?

Tradicija veleva, da ima zmagovalec uvodne dirke veliko možnosti za naslov prvaka. V zadnjih 16 letih je bil kar 13-krat zmagovalec prve dirke na koncu tudi svetovni prvak; le Coulthard v letih 1997 in 2003 ter Eddie Irvine (1999) in Fisichella (2005) so kljub uvodnemu uspehu ostali praznih rok.