Skakalci ostali brez nove tekme

Prireditelji 11. tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih v Vikersundu so morali zaradi premočnega vetra današnjo tekmo odpovedati.

Objavljeno
14. januar 2007 20.05
Vikersund - Prireditelji 11. tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih in obenem druge v poletih to sezono v Vikersundu so morali zaradi premočnega vetra po treh prestavitvah starta prve serije današnjo tekmo dokončno odpovedati. Žirija tekmovanja je začetek najprej prestavila s 13.45 na 15. uro, nato na 16., nazadnje pa se je izkazalo, da tudi ob 16.45 tekme ne bo moč izpeljati. V slovenskem taboru so bili po dobrih nastopih Roberta Kranjca in Roka Urbanca razumljivo precej razočarani.

"Nad odpovedjo tekme sem kar precej razočaran. Že včeraj je Robi na treningu pokazal, da lahko doseže veliko več, kot se mu je nato izteklo, vendar je konec koncev varnost tekmovalcev na prvem mestu. Zato je pravilno, da se je žirija tekmovanja tako odločila, saj bi bilo škoda, da bi v takšnih vetrovnih razmerah tvegala kakšne padce skakalcev," je iz Norveške za STA svoje mnenje delil glavni trener slovenske reprezentance Vasja Bajc.

"Mi se iz Vikersunda domov vrnemo šele jutri, tako da bomo torek in sredo izkoristili predvsem za trening imitacijskih vaj, malo obnovili moč in skušali te občutke, ki sta jih Robi in Rok imela tu, zadržati do Zakopan. Seveda pa je še vse v zraku, saj po informacijah, ki jih imamo, so Zakopane še zelene, tako da nihče ne ve, kako se bo vse skupaj izteklo," je o nadaljnjih načrtih slovenskih skakalcev povedal Bajc.

Medtem pa preostali del reprezentance z izjemo Jerneja Damjana vadi v Predazzu. "Zjutraj se zaradi tekme nordijskih kombinatorcev še ni dalo skakati, popoldan pa smo opravili deset skokov, a to še ni to, kar od fantov pričakujemo," je iz Italije za STA sporočil trener reprezentance Gorazd Pogorelčnik in dodal, da jih v ponedeljek gotovo še čakata vsaj dva treninga, nato pa se bodo najverjetneje odpravili domov.

"Na vsake toliko časa se je že zdelo, da bodo tekmo le izvedli, a žal ni šlo. Všeč bi mi bilo, če bi lahko vse skupaj speljali, ampak vreme je bilo do nas spet neusmiljeno," je za STA z obžalovanjem v glasu povedal Robert Kranjec, ki mu je s sobotnim 13. mestom uspel svoj najboljši dosežek to zimo. "S skoki tu sem na splošno kar zadovoljen, morda se mi je kakšen sicer malenkost ponesrečil, a zdaj ravno toliko uporabljam noge, da kljub temu letim daleč. Metri so bili vedno solidni in vidi se, da je šlo na bolje, zato sem zadovoljen," pravi 25-letni skakalec kranjskega Triglava, ki upa, da bo občutke lahko uspešno prenesel tudi na manjše naprave: "Tukaj sem dobil dober občutek, videl sem, da si lahko zaupam, saj sem si to dokazal tudi na treningu in to bom skušal prenesti tudi v Zakopane, če seveda tekma sploh bo."

Naslednja postojanka svetovnega pokala sta prav tekmi v poljskih Zakopanah 20. in 21. januarja, vendar njuna usoda zaradi mile zime za zdaj še ni znana. Prav tako je vse zeleno tudi v nemškem Oberstdorfu, ki bi moral 27. in 28. januarja gostiti novi dve tekmi v poletih. Ena od možnosti, ki krožijo v skakalnem svetu, je po novem tudi, da naj bi se smučarji skakalci čez 14 dni spet vrnili v Vikersund, ki bi vskočil namesto Oberstdorfa. "Če nas bo FIS zaprosila za izvedbo poletov čez dva tedna, bomo to možnost resno pretehtali," obljublja direktor tekmovanja v Vikersundu, Ole Gunnar Fidjestoel.