Skube mladinski svetovni prvak v slalomu

Slovenski alpski smučar Matic Skube je na mladinskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Flachauu osvojil zlato medaljo v slalomu. Med dvajseterico so tudi vsi preostali Slovenci.

Objavljeno
10. marec 2007 16.10
Matic Skube
Flachau - Slovenski alpski smučar Matic Skube je na mladinskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Flachauu osvojil zlato medaljo v slalomu. Skube je bil za enajst stotink hitrejši od domačina Marcela Hirscherja, ki je v petek slavil v veleslalomu, bron pa je osvojil Švicar Beat Feuz, aktualni svetovni prvak v smuku, ki pa je za Slovencem zaostal že 1,28 sekunde. V trojni kombinaciji slaloma, smuka in veleslaloma je bronasta medalja pripadla Mihi Kuernerju.

Skube si je zlato medaljo priboril z odličnim drugim nastopom, v katerem je dosegel najboljši čas. Po prvi vožnji je bil še četrti z 61 stotinkami zaostanka za Norvežanom Leifom Kristianom Haugenom in 43 za Hirscherjem, na koncu pa je bil Norvežan šele osmi, Hirscher pa drugi.

Vsi preostali Slovenci so končali med dvajseterico. Skubetu se je najbolj približal Miha Kuerner na šestem mestu (+ 1,64), Anže Mravlja je bil deveti (+ 2,09), Patrick Jazbec je bil 14. (+ 3,10), Jan Debeljak pa 17. (+ 3,10). Brez uvrstitve je ostal le Filip Flisar.

"Danes sem šel na kolajno, a čeprav sem imel najboljše točke od vseh na startu, mi to še zdaleč ni zagotavljalo prvega mesta. Po prvem nastopu sem imel dobro izhodišče za drugega, kjer sem napadel in to se mi je obrestovalo. Proga je bila že malo načeta, zelo pa mi je ustrezala zaprta postavitev, ki je zahtevala skrajno nagibanje. Naslov mi veliko pomeni, ta trenutek se najbolj veselim nastopa v slalomu na finalu svetovnega pokala," je povedal 19-letni Škofjeločan Matic Skube. Zanj je to prva medalja na MSP, v evropskih pokalih pa je bil najvišje na četrtem mestu. Skube je osvojil trinajsto slovensko zlato kolajno na mladinskih svetovnih in evropskih prvenstvih, četrto slalomsko: pred njim so bili v tej disciplini uspešni Bojan Križaj (1975), Rok Petrovič (1983) in Mitja Dragšič (1997).

Seštevek slaloma, veleslaloma in smuka je naslov prvaka prinesel Feuzu, srebro domačinu Bernhardu Grafu, za bronastim Kuernerjem pa so bili Skube četrti, Mravlja sedmi in Jazbec deseti. "Nisem računal, da bom v kombinaciji tako visoko. Smuk se mi ni izšel po željah, a s tremi uvrstitvami med deseterico sem kar zadovoljen, bilo je dovolj tudi za kolajno v kombinaciji," je uspeh ocenil Radovljičan Miha Kuerner, ki zadnjič nastopa na MSP.

V nedeljo se bo prvenstvo končalo s slalomom mladink in superveleslalomom mladincev.