Slab strelski učinek Slovencev v NBA

V noči iz torka na sredo je bilo v severnoameriški košarkarski ligi na sporedu kar deset srečanj, s polovičnim uspehom pa sta pred domačimi gledalci nastopila tudi dva Slovenca - Primož Brezec in Boštjan Nachbar.

Objavljeno
21. marec 2007 11.15
Tesno je bilo tudi v Utahu (104:100)
New York - V noči iz torka na sredo je bilo v severnoameriški košarkarski ligi (NBA) na sporedu kar deset srečanj, s polovičnim uspehom pa sta pred domačimi gledalci nastopila tudi dva Slovenca - Primož Brezec in Boštjan Nachbar. Brezčev Charlotte je po podaljšku s 108:100 ugnal Cleveland, medtem ko je Nachbarjev New Jersey z 90:94 klonil proti košarkarjem Denverja.

Oba Slovenca sta imela slab strelski učinek, čeprav sta na igrišču prebila vsak po 18 minut. Nachbar je namreč dosegel štiri točke z metom iz igre 2:7 in zgrešil vse štiri poskuse za tri točke. V statistiko je ob tem vknjižil še štiri skoke, vse v obrambi, in eno uspešno podajo. Še slabše se je odrezal Brezec, ki ni dosegel niti točke. Pravzaprav je bil slednji tudi precej manj aktiven v napadu, saj si je izboril le dva meta iz igre in oba neuspešno zaključil. Skromnemu končnemu izkupičku je tako kot reprezentančni kolega dodal štiri skoke, od tega enega v napadu.

LeBron James zgrešil odločilen met za zmago 10 sekund pred koncem zadnje četrtine

Sicer pa ima Brezec kljub slabši predstavi več razlogov za veselje, saj je njegovo moštvo gostilo izredno neugodne nasprotnike, košarkarje Clevelanda, ki so do tega dvoboja zabeležili niz osmih zaporednih zmag. V srečanju drugega najslabšega (Charlotte) in drugega najboljšega moštva (Cleveland) vzhodne konference je odločal podaljšek, potem ko je bil po rednem delu tekme izid 94:94. Največji osmoljenec dvoboja je bil gotovo zvezdnik gostov LeBron James, ki je od polčasa dalje dosegel 30 točk od svojih skupno 37, a zgrešil odločilen met za zmago 10 sekund pred koncem zadnje četrtine. V podaljšku so gostitelji povsem zagospodarili na igrišču in s končnim izidom 108:100 zasluženo zmagali. Najbolj razpoložen pri domačih je bil Gerald Wallace s 27 točkami in 11 skoki.

Napeto je bilo tudi v dvorani New Jerseyja, kjer so gostje iz Denverja slavili s 94:90. Potem ko so bili Nachbarjevi kolegi bolj razpoloženi v prvem polčasu, ki so ga dobili s 49:42, je odločala tretja četrtina. Slednjo so gostje zaključili s kar 31:16 v svojo korist, prednost pa nato, predvsem po zaslugi Carmela Anthonyja, ki je od skupno 30 točk 12 dosegel v zadnji četrtini, zadržali vse do konca. To je bila hkrati tudi prva zmaga košarkarjev Denverja v New Jerseyju po letu 2000. Pri poražencih je vnovič največ pokazal Vince Carter. Dosegel je 29 točk, za trojni dvojček pa so mu zmanjkali trije skoki in ena podaja.

Boljša domača moštva

V drugih osmih srečanjih so bila za odtenek boljša domača moštva, ki so slavila petkrat, gostujoča pa trikrat. Najuspešnejše moštvo lige Dallas je po pričakovanju v gosteh z 92:77 slavil proti New Yorku, New Orleans je v Memphisu slavil s 114:103, prav tako prepričljivo, in sicer s 103:89, pa je moštvo LA Clippers v Chicagu premagal domače Bike. Med moštvi, ki so zmagala pred domačimi gledalci, je bilo še najtesneje v Portladu. Gostitelji so namreč košarkarje Washingtona premagali tesno s 100:98. Tesno je bilo tudi v Utahu (104:100), kamor je pripotovala ekipa Golden State Warriors. Precej manj dela so imeli košarkarji Detroita, ki so s 96:75 ugnali Philadelphio, in Houstona, slednji so s 86:76 premagali Indiano, medtem ko je bil Phoenix boljši od Minnesote z izidom s 108:90.