Slabo streljanje preprečilo višje uvrstitve

Tekme svetovnega pokala biatloncev so se končale z zasledovalnima preizkušnjama. V moški konkurenci so bili razred zase ruski tekmovalci, ki so zabeležili trojno zmago.

Objavljeno
07. januar 2007 17.55
Oberhof - Tekme svetovnega pokala biatloncev so se končale z zasledovalnima preizkušnjama. V moški konkurenci so bili razred zase ruski tekmovalci, ki so zabeležili trojno zmago, najboljši je bil Nikolaj Kruglov pred Dimitrijem Jaročenkom in Maksimom Čudovom, pri dekletih pa se je zmage veselila Norvežanka Linda Grubben, druga je bila Francozinja Sandrine Bailly, tretja pa Nemka Magdalena Neuner. Po slabem nastopu moških je slovenski tabor zabeležil solidni uvrstitvi pri ženskah. Teja Gregorin je bila s štirimi zgrešenimi streli 20., Tadeja Brankovič pa z enim zgrešenim strelom več mesto za njo.
V svetovnem pokalu vodita Nemca Michael Greiss in Andrea Henkel.

Kruglov je brez težav zadržal vodilni položaj, ki si ga je priboril v sobotnem sprintu. Tudi tokrat je odlično streljal, saj je zgrešil le enega od dvajsetih strelov, tako da mu tudi nekoliko slabši tek ni mogel odvzeti tretje zmage v karieri. "Ves čas sem nadzoroval položaj. Važno mi je bilo, da dobro opravim strelski del tekme, kar mi je tudi uspelo. Vesel pa se, da sta dobro streljala tudi moja kolega, tako da smo dosegli trojno zmago. Kdaj prej se je to zgodilo, ne pomnim," je bil zadovoljen zmagovalec.

Če je bil Kruglov odličen na strelišču, pa to ne velja za najboljšega slovenskega tekmovalca Janeza Mariča. Po 25. mestu v imel lepo izhodišče za napad na višja mesta, a je bil na strelišču katastrofalen. Zgrešil je kar devet strelov in nazadoval na 51. mesto. V slovenskem taboru so za slabo streljanje opravičilo našli v dogodku iz drugega kroga. Takrat je Marič - do nesreče je na 17. mestu tekel skupaj s slavnim Norvežanom Ole Einarjem Bjoerndalnom, zaradi slabo pripravljene proge padel, si poškodoval koleno in tudi orožje, tako da je razmišljal celo o odstopu.

"Janez je dobil močan udarec v zgornji del kolena, kjer se mu je nabralo pod kožo precej strjene krvi. K sreči se koža ni predrla, sicer bi na progi še krvavel. Trenutno mu hladim koleno z ledom in šele, ko se bo stanje nekoliko umirilo, bomo lahko videli, kaj to pomeni za naprej. Upam, da ne bo hujšega, lahko pa računa vsaj na bolečine, ki lahko trajajo tudi do štirinajst dni," je stanje Mariča opisal fizioterapevt Mitja Račečič.

Slovensko čast je tako branil Gregor Brvar, ki se mu je že po prvem streljanju uspelo prebiti med štirideseterico. Solidno streljanje (0,1,2,1) ga je po vsakem obisku strelišča povzdignilo še za kakšno mesto in z najboljšim rezultatom kariere je v cilju pristal na 34. mestu, dvajset mest višje kot Klemen Bauer.

Po moški tekmi so se v zasledovanje podale še ženske. Na zares že precej zdelani progi je najbolje nastopila Norvežanka Linda Grubben (0,0,2,0), ki je dobro izkoristila težave nemške zmagovalke sprinta Magdalene Neuner. Nemka se je borila tudi z okvaro puške, saj se ji je na drugem streljanju leže v ležišču orožja zataknil nabojnik in je porabila kar precej časa, da ga je izvlekla, poleg tega pa je zgrešila še tri strele. Po tem ponesrečenem nastopu je padla na 15. mesto, a si potem z izredno borbenostjo do konca tekme, kljub vsega skupaj šestim zgrešenim strelom (1,3,0,2), vseeno priborila stopničko za tretje mesto.

Nekaj mest je na strelišču izgubila tudi najboljša slovenska predstavnica Teja Gregorin. Že po prvih strelih je padla s 16. na 20. mesto, potem pa krog za krogom pridobila po eno mesto, vendar zadnjič stoje zgrešila dvakrat, kar jo je odneslo na 21. mesto. Do cilja ji je uspelo prehiteti še sotekmovalko Tadejo Brankovič in za rep ujeti dvajseterico z 20. mestom.

"Jezijo me predvsem moji zadnji streli, v katerih se nikakor ne uspem dovolj zbrati. Danes sem zgrešila kar tri od štirih. Tekaško se počutim dobro in sem sposobna tudi v zadnjem krogu še pospešiti, kar je ponavadi pokazatelj moje dobre forme. Dokler bom dosegala vsaj takšne rezultate sem lahko tudi zadovoljna, čeprav si močno prizadevam za deseterico. Želim si novih tekem in še posebej bližajoče se Pokljuke. Tukaj je bilo ves čas tako temačno, da človek postane še depresiven. Zaenkrat mi tudi zdravje služi, tako da lahko potrkam na les", je razlagala vedno dobro razpoložena Teja Gregorin.

Tadeja Brankovič s 25. štartnega položaja uspela popraviti svojo uvrstitev (21. mesto.) Tudi njej je kazalo še precej bolje, saj je obakrat leže opravila brez zgrešenega strela in se prebila že vse do 12. mesta, nato pa v stoje zgrešila skupaj petkrat in zdrsnila nazaj do 21. mesta (0,0,2,3). Andreja Mali po posvetu s trenerjem zaradi velikega zaostanka na šprintu (več kot štiri minute) ni nastopila v zasledovanju, ker so bili današnji pogoji za tekmovanje zares slabi in ni bilo vredno tvegati.

Naslednje prizorišče svetovnega pokala v biatlonu bo bavarski Ruhpolding. Od srede, 10. januarja do sobote, 14. januarja 2007 se bodo tam odvile štafetne tekme, šprint in skupinski štart za moške in ženske. Že od 17. do 21. januarja pa bo svetovno biatlonsko karavano gostila Pokljuka.