Slalom je velik izziv sezone za Tino Maze

V uvodnem slalomu olimpijske sezone v Leviju na Finskem bo nastopilo šest slovenskih reprezentantov - Mitja Valenčič, Mitja Dragšič, Miha Kürner in Matic Skube v moški ter Maruša Ferk in Tina Maze v ženski konkurenci.

Objavljeno
07. november 2009 11.42
Vito Divac
Vito Divac
Ljubljana - V uvodnem slalomu olimpijske sezone v Leviju na Finskem bo nastopilo šest slovenskih reprezentantov - Mitja Valenčič, Mitja Dragšič, Miha Kürner in Matic Skube v moški ter Maruša Ferk in Tina Maze v ženski konkurenci. V obeh selekcijah z nestrpnostjo pričakujejo prvo preizkušnjo v tehničnih disciplinah. Pri moških, ker gre pač za bolj ali manj izrazito slalomsko ekipo, pri ženskah pa, ker je Ferkova doslej najboljše rezultate dosegla v slalomu, medtem ko želi Mazejeva preveriti, v kolikšni meri je bil intenzivni trening njene najslabše discipline uspešen.

Zadnji trening so imeli slovenski reprezentantje v Tourachu na avstrijskem Koroškem. Po besedah vseh trenerjev - Ceneta Jovana v moški vrsti, Klemena Berganta v ženski ter Andree Massija v ekipi »A-Maze« - je bil uspešen in dobra podlaga za Levi. Tina Maze, ki je odlično štartala v veleslalomu na ledeniški premieri v Söldnu (zasedla je 4. mesto), upa, da je tudi v slalomu napredovala. Poletni trening je bil intenziven, v funkciji boja za visoko uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala. »Od prvega tekmovanja bo v v veliki meri odvisno, kako se bo Tina lotila slaloma v nadaljevanju sezone. Če ne bo uspešna, bo kakšno tekmo izpustila, sicer pa bo sledila celotnemu programu,« je pred sklepnimi pripravami za Levi povedal Massi. Korošica je v Tourachu trenirala s hrvaško slalomsko specialistko Ano Jelušić. Pred odhodom na Finsko bo tri dni preživela v Hamburgu v dvorani. Razmere sicer niso slalomsko dobre, pomembno pa je, da bo vadila na snegu, ki bo zelo podoben tistemu na Finskem. Po tekmi na Finskem bo ekipa »A-Maze« odpotovala v Kolorado, kjer jo čakajo zaključne priprave za olimpijsko sezono. V igri so tri prizorišča, najverjetneje pa se bo pridružila slovenskim smučarkam v Vailu in Copper Mountainu, kjer je trener hitrih disciplin Marjan Černigoj pripravil vrhunske proge, za katere je v vseh reprezentancah veliko zanimanje.

V Leviju lahko nastopita le dve Slovenki. Prva slalomistka Ferkova je imela po nesrečnem padcu v Söldnu nekaj prostih dni zaradi udarca v glavo, po besedah Berganta pa naj bi bila pripravljena za slalomsko tekmo. Okreva tudi druga rekonvalescentka Ana Drev, Mateji Robnik pa ne kaže najbolje. V Aspnu bosta v veleslalomu in slalomu ob Mazejevi nastopili le Ferkova in Drevova, Robnikova pa naj bi se ekipi pridružila na tekmi konec decembra v Lienzu. »Ker so razmere v Evropi slabe, bomo šli v Kolorado štiri dni prej, kot smo načrtovali,« je povedal trener ženske ekipe.

Trener moške slalomske ekipe Jovan meni, da so njegovi fantje dobro pripravljeni za premiero.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela