Slavje Italijank v Švici

Cestno dirko na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu v Švici je dobila Italijanka Tatiana Guderzo, srebro je osvojila Nizozemka Marianne Vos, tretje mesto pa je pripadlo Italijanki Noemi Cantele.

Objavljeno
26. september 2009 18.09
L.Š./STA
L.Š./STA
Lugano - Cestno preizkušnjo na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu je med ženskami, ki so prevozile 124,2 kilometra, dobila Italijanka Tatiana Guderzo. 25-letna kolesarska je v zadnjih letih vedno med najboljšimi, tokrat pa je po uspešnem pobegu v predzadnjem krogu zdržala do konca in se veselila naslova s številnimi italijanskimi navijači.

Italijanski uspeh je na tretjem mestu potrdila Noemi Cantele, ki je bila v sredo v vožnji na čas celo na drugem mestu. Srebro je osvojila za mnoge prva favoritinja prvenstva Nizozemka Marianne Vos. Četrta je bila zmagovalka kronometra Američanka Kristin Armstrong, branilka naslova Britanka Nicole Cooke pa je bila med številnimi kolesarkami, ki niso zmogle izjemno zahtevne proge. V cilj jih je prispelo manj kot pol, le 56 med 127, kolikor jih je bilo na startu. Obilo težav je že v uvodnih krogih povzročalo deževje in spolzko cestišče. Ob progi so obstale tudi vse tri slovenske predstavnice Sigrid Corneo, Blaža Klemenčič in Polona Batagelj.

Ženska preizkušnja se je začela v zares težkih vremenskih razmerah s prvim deževjem v teh dneh, ki je prehitelo vremenoslovce. Ti so dež napovedovali za sobotno popoldne. Tako smo že v prvem krogu videli številne padce in že ob prvem vzponu je bilo lepo število kolesark primoranih v lovljenje "srečnic", ki se na rondojih niso znašle na tleh. V tem obdobju je imela obilo smole tudi Blaža Klemenčič, ki ji razmere niso delale preglavic, imela pa je težave s tehnično okvaro. Ta je prinesla nenadejan zaostanek, tako da je ob vsem tem kmalu obupala, saj jo za povrh v nedeljo že čaka nova tekma v gorskem kolesarstvu. Obilo težav je že na začetku imela tudi izkušena Sigrid Corneo, ki pa je nekako našla pravi ritem, toda na koncu podobno kot Polona Batagelj ni zdržala ritma in po več kot 15-minutnem zaostanku jo je ujela "metla".

"V zadnjem obdobju sem imela obilo težav z zdravjem, saj sem že tri tedne na antibiotikih in tudi vročina se mi pojavlja. Pred tem sem bila v zares dobri formi. Tu sem poskušala, toda v podzavesti sem pričakovala prav to. Že v uvodnem krogu je bilo težav na pretek, nato sem se le nekako ujela, ampak le za kratko. Ritem je bil zelo močan, v takem stanju pa mu nisem bila zmožna slediti. V takem stanju za kaj več danes nisem bila pripravljena," je pred odhodom domov pripovedovala Corneova.