Slovan: Čas za drznejše cilje

Rokometaši Slovana so že vrsto let po propadu Prul edini prvoligaš iz slovenske metropole. Na Kodeljevem so prepričani, da je napočil čas, da se priključijo boju za najvišja mesta v domačem prvenstvu.

Objavljeno
26. avgust 2009 12.46
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - Slovan je prej izjema kot pravilo v slovenskem rokometnem prostoru. V letih, ko so tekmeci krepili proračune, je edini ljubljanski prvoligaš bil plat zvona. Zdaj, ko vsi v luči recesije zategujejo pasove, je zbral zanj rekordnih 500.000 evrov in se nadeja še uspešnejše sezone, kot je bila minula, v kateri je četa trenerja Borisa Deniča zasedla peto mesto v DP in se po 12 letih ponovno uvrstila v evropsko tekmovanje.

Že pred dobrima dvema letoma, ko je Slovan dosegel dno in skoraj izpadel iz prve lige, je predsednik Tomaž Peternelj prisegal na t. i. organsko rast in napovedal, da bo moštvo s Kodeljevega v nekaj letih spet krojilo vrh slovenskega rokometa, kot je v časih velikega rivalstva s Celjem. Taktika majhnih korakov se za zdaj obrestuje. V sezoni 2005-2006 je bil Slovan deseti, v 2006-2007 deveti, v zadnji pa je storil dvokorak in prvenstvo končal na 5. mestu. Slovanovci so bili v skupini za prvaka strup za favorite. Premagali so tako Cimos kot Celje, slednjega celo dvakrat, skupaj v sezoni pa trikrat na štirih tekmah.

Gorenje, Cimos in Celje so po okrepitvah sodeč korak pred konkurenco, ostalih devet klubov je zelo izenačenih. Toda Ljubljančani se želijo takoj zavihteti v najboljšo četverico, kjer je bil nazadnje Trimo. Prav proti Trebanjcem bodo začeli domače prvenstvo 12. septembra.
»Cilj je četrto mesto. Mislim, da bi to bil logičen korak naprej. Jedro ekipe je že dalj časa nespremenjeno, vsako leto smo dobili enega ali dva kakovostna igralca. Tudi tokrat. Mislim, da je napočil čas, ko si lahko zadamo smele cilje,« je bil optimističen Peternelj, ponosen tudi na delo uprave, ki je pridobila glavnega sponzorja in proračun dvignila na pol milijona evrov. A imena strateškega partnerja ni želel izdati, zato ostaja skrivnost.

Pred začetkom sezone v Mik 1. ligi bo Slovan v petek in soboto gostil eno od dveh skupin tradicionalnega Šilčevega memoriala. V Ljubljani bosta igrala še Merkur in Izviđać. Zaradi odpovedi Celja, ki ga v Španiji čakajo kvalifikacije za ligo prvakov, bo 4. in 5. septembra nastopil v slovenskem superpokalu v Mariboru. V polfinalu bo igral proti branilcu naslova iz Kopra. Za dolgo pričakovano vrnitev na evropsko sceno, ki jo je zapustil v sezoni 1996-1997, pa bo moral počakati do februarja, ko bo nastopil v 4. kolu pokala challenge. V Evropi je sicer neizbrisen pečat pustil v letu 1981, ko je v finalu pokala državnih prvakov klonil proti Magdeburgu.

Kako zapriseženi so na Kodeljevem vrnitvi na pota stare slave, lahko sklepamo tudi iz dejstva, da so prvi med vsemi začeli priprave – 27. julija. Denič, nesojeni naslednik Mira Požuna na selektorski klopi in po novem pomočnik Zvonimirja Serdarušića, je že sestavil igralski mozaik. Posojeni igralec Miha Žvižej je zaobšel matično Celje in se odpravil v Gorenje, njegova zamenjava na mestu krožnega napadalca pa bo občasni hrvaški reprezentant Branimir Koloper. Grega Karpan je odšel v Merkur. Novinec na levem krilu je Peter Božič, na drugi strani naj bi vsaj na začetku sezone igral reprezentant Dragan Gajič, ki je bil v Celju »tehnološki višek«.

»'Gajo' nam je prišel kot darilo od boga. Po eni strani mu kot človek privoščim, da bi si čim prej našel delodajalca v tujini, kot trener pa si želim, da bi čim dlje ostal pri nas, saj gre za vrhunskega športnika, ki lahko naredi razliko na igrišču, hkrati pa daje zgled mlajšim. Vklopili smo ga v ekipo, kot da bo ostal za vedno, hkrati pa se zavedamo, da ga lahko izgubimo čez noč. Luknjo po Žvižejevem odhodu bo težko zakrpati, vendar verjamemo, da imamo v dvojcu Koloper-Uroš Bundalo dobro pokrito mesto 'pivota'. Veliko pričakujemo tudi od Božiča. Menim, da imamo močno zasedbo,« se novega izziva veseli Denič, ki je že osmo leto na Slovanu.

Največja prednost ekipe v primerjavi s prejšnjo sezono je v tem, da je za leto dni starejša: »Imamo kakovost, širino igralskega kadra in tudi izkušnje, zato sem optimističen. Želimo le nadaljevati z našo prepoznavno igro – hitro, lepo in močno, s stalnim pritiskom na tekmeca. Glede na okrepitve so Cimos, Celje in Gorenje korak pred vsemi, vendar to so favoriti na papirju. Papir pa prenese marsikaj