Slovenci prek Turčije na Hrvaško?

Če bodo slovenski košarkarji nocoj premagali Turčijo, se bodo v petek v četrtfinalu pomerili s Hrvaško. Če bodo izgubili in osvojili 2. mesto, jih v petek čakajo Grki. Če bodo izgubili in zasedli 3. mesto, bodo že jutri igrali proti Rusiji.

Objavljeno
15. september 2009 23.00
Eduardo Brozovič, P. Z.
Eduardo Brozovič, P. Z.
Bydgoszcz, Lodz – S tremi današnjimi tekmami v Lodzu v skupini F se bo končalo predtekmovanje na 36. evropskem prvenstvu na Poljskem. Neporažena Turčija in Slovenija se bosta ob 21. uri udarili za prvo mesto in najboljše izhodišče v četrtfinalu. Zmagovalec se bo v petek v Katowicah pomeril s Hrvaško, ki si je sinoči z zmago proti Nemčiji s 70:68 zagotovila napredovanje. Slovenci so Hrvate dvakrat premagali v pripravljalnem delu sezone, vendar so sosedski derbiji vselej nepredvidljivi.

Poraz Slovenije proti Turčiji bi pomenil osvojitev drugega ali tretjega mesta, odvisno od razpleta tekem med Španijo in Poljsko ter Srbijo in Litvo. Če bi zmagali Španci in Srbi izgubili, bi bili Španci zaradi medsebojne zmage pred Slovenijo, ki bi jo tako že jutri v četrtfinalu čakali Rusi. Če bi Španci in Srbi zmagali, pa bi bila v krogu treh reprezentanc najuspešnejša Slovenija in bi tako kljub vsemu osvojila drugo mesto. Prav tako, če bi gostitelji premagali Špance. V teh primerih bi Slovenija v petek igrala proti Grčiji. Ta je Slovenijo v četrtfinalu izločila na zadnjem EP v Španiji, kjer je uprizorila senzacionalen preobrat. Slovenci pa so Grke na pripravljalni tekmi v Mariboru pred dvema tednoma visoko premagali.

Vse izločilne tekme bodo v Katowicah, kamor se odpravlja veliko slovenskih navijačev, ki so ji igre čete Jureta Zdovca prepričale. Dan dodatnega počitka bi Sloveniji dobro del, saj ima velike težave s poškodbami. Nocoj ob 21. uri tako ne bosta igrala Goran Dragič in Matjaž Smodiš, zobe pa bosta stisnila rahlo poškodovana Domen Lorbek in Uroš Slokar. Bolj je vprašljiv nastop prvega.

Včeraj so s predtekmovanjem opravili v skupini E, kjer so se vse tekme končale z razliko dveh točk. Francozi so si s šesto zmago zagotovili prvo mesto. Bili so boljši od Grčije. Pred tem je Rusija premagala Makedonijo, zvečer pa je bila v neposrednem dvoboju za četrto mesto Hrvaška uspešnejša od Nemčije.

Zdovc: Ničesar ne bomo tvegali

Vsi možni četrtfinalni nasprotniki so kakovostni in z vsemi, razen s Francijo, smo igrali med pripravami pred EP. Zasedbo in taktiko bomo po potrebi prilagodili le zdravju naših košarkarjev, je dejal Jure Zdovc pred drevišnjo tekmo s Turčijo.

Veliko bolj kot s kakovostjo turških reprezentantov, možnimi razpleti v obeh skupinah drugega dela EP in s kom bi se lahko srečali v četrtfinalu so se slovenski košarkarji tudi včeraj ubadali s preštevanjem »ranjencev«. Če je bilo za Matjaža Smodiša in Gorana Dragiča že prej jasno, da drevi ob 21. uri ne bosta pritekla na igrišče, jo je v ponedeljek skupil še Domen Lorbek. Zaradi bolečin v vratu bo morda celo izpustil odločilni dvoboj za prvo mesto v skupini F, medtem ko je poškodba komolca Uroša Slokarja lažje narave.

Položaj slovenskega moštva pred prehodom v obdobje brez popravnega izpita ni pretirano zapleten. Če bo danes ugnalo Turčijo, bo zasedlo prvo mesto v svoji skupini in se v petkovi četrtfinalni tekmi srečalo s četrtim iz skupine E. V primeru poraza bi mu za drugo mesto - in prav tako dan oddiha pred soočenjem z Grčijo - zadoščala že zmaga Srbije nad Litvo. Na tretje mesto pa bi ga lahko potisnil le en scenarij: če bi Litovci vstali od mrtvih, Španci pa odpravili Poljake. Po tej različici bi se Slovenija v četrtfinalu srečala z Rusijo v precej težjih okoliščinah: že v četrtek in po vmesni selitvi iz Lodza v Katowice, medtem ko bi tekmec imel dan na voljo počitka.

»Vsi možni četrtfinalni nasprotniki so kakovostni in z vsemi, razen s Francijo, smo igrali med pripravami pred EP. Nikogar ne bi izbral, saj poznam veliko primerov, ko se je moštvo zvleklo skozi predtekmovanje in si v eni izločilni tekmi rešilo golo kožo. Ker bo naša tekma v Turčijo zadnja pred četrtfinalom, bomo pred njo pretehtali vse opcije. Vendar zelo močno dvomim, da se bomo spuščali v računice. Zasedbo in taktiko bomo po potrebi prilagodili le zdravju naših košarkarjev. Ničesar ne bomo tvegali, saj bi bila vsaka nova poškodba za nas usodna,« je včeraj poudaril Jure Zdovc.

Da bi v ogenj poslal Gorana Dragiča, noče niti razmišljati. Slovenski selektor se celo boji neprijetnega scenarija, po katerem ne bi več igral na EP: »Nočem biti črnogled. Toda prvenstva bo konec že v nedeljo in nategnjena kolenska vez zahteva svoj čas. Tveganje je veliko, zato bom podobno kot v Domnovem primeru počakal na Goranov signal.«

Merjenje moči s Turčijo bo torej predvsem v službi »višjih ciljev«, kar je povsem razumljivo. Slovenija doslej še nikoli ni zmagala v četrtfinalni tekmi na EP, četudi je denimo v Beogradu 2005 in pred dvema letoma v Madridu blestela do soočenj z Nemčijo in Grčijo. »Če se ne bomo uvrstili v polfinale, ne bodo dosedanje zmage vredne prav nič,« v en glas vztrajajo naši košarkarji. S prebojem v četrtfinale pa se lahko vendarle lahko nadejajo kar lepi »nagradi«. Pot na SP 2010, ki prinaša tudi uvrstitev na EP 2011 v Litvi brez kvalifikacij, se jim domala ne more več izmuzniti. V Turčiji bodo namreč nastopili domača izbrana vrsta in še šest moštev z letošnjega EP. Ne smemo pa pozabiti, da ima FIBA v rokah še štiri »wild carde« in da ne bo mogla spregledati osmega s prvenstva košarkarsko najbolj razvite celine.

Seveda kaže razmišljati o Turčiji že danes. Njena reprezentanca je namreč ena najboljših obrambnih zasedb EP, ki zelo spretno uporablja neprijetne conske postavitve, v Omerju Asiku, Ersanu Ilyasovi, Semihu Erdenu in Oguzu Savasu pa ima visoke in čvrste košarkarje, ki zelo dobro sodelujejo z branilci. Vsa pooblastila ima le uveljavljeno krilo podprvaka lige NBA Orlanda, Hidayet Turkoglu, ki lahko meče tudi, ko nima svojega dneva, svoje pravice pa neredko poskuša uveljaviti tudi nekdanji Olimpijin dirigent Ender Arslan. Njegova svojeglavost bi bila lahko tokrat slovenska priložnost.

Skupina E (Bydgoszcz):

Rusija - Makedonija 71:69

Francija - Grčija 71:69

Nemčija - Hrvaška 68:70

Vrstni red: Francija 10, Rusija in Grčija po 8, Hrvaška 7, Makedonija in Nemčija po 6.

Skupina F (Lodz)

Litva : Srbija 15.45

Španija : Poljska 18.15

Turčija : Slovenija 21.00

Vrstni red:
Turčija 8, Slovenija 7, Španija in Srbija po 6, Poljska 5, Litva 4.