Slovenci proti Grkom šampionsko

Po štirih slabih tekmah, ki so jim dodobra zamajale samozavest, so slovenski košarkarji na zadnji domači pripravljalni tekmi pred nastopom na EP navdušili in Grčijo odpravili s 17 točkami razlike.

Objavljeno
30. avgust 2009 23.56
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Maribor - Slovenska košarkarska reprezentanca je na pokalu Adecco v Mariboru v prijateljski tekmi v okviru priprav na evropsko prvenstvo na Poljskem premagala Grčijo z 81:64 (23:10, 37:31, 52:51). Najboljša strelca pri Sloveniji sta bila Erazem Lorbek (13 točk) in Primož Brezec (12).

Ob tem je selektor slovenske košarkarske reprezentance Jure Zdovc sporočil seznam dvanajstih igralcev, ki bodo zastopali barve Slovenije na 36. evropskem prvenstvu na Poljskem (od 7. do 20. septembra). Na njem je tudi kapetan Matjaž Smodiš, izpadla pa sta mlada Jaka Klobučar in Gašper Vidmar, ki pa bosta ne glede na to odpotovala na zadnji prijateljski tekmi v Bonn (2. 9.) in Karlsruhe (3. 9.).

Slovenska reprezentanca se je s prepričljivo zmago proti Grčiji na turnirju Adecco v Mariboru poslovila od slovenskih ljubiteljev igre pod obročema. V torek bo namreč odpotovala v Nemčijo na še dve prijateljski tekmi v okviru priprav na evropsko prvenstvo na Poljskem, od 7. do 9. septembra pa jo v Varšavi že čakajo uvodne tekme v predtekmovalni skupini C proti Veliki Britaniji, Srbiji ter Španiji.

Barve Slovenije na EP bodo zastopali: Goran Dragić (Phoenix Suns), Jaka Lakovič (FC Barcelona), Domen Lorbek (brez kluba), Beno Udrih (Sacramento Kings), Samo Udrih (Estudiantes Madrid), Goran Jagodnik (brez kluba), Boštjan Nachbar (Efes Pilsen), Primož Brezec (Philadelphia 76'ers), Jurica Golemac (brez kluba), Erazem Lorbek (FC Barcelona), Uroš Slokar (brez kluba) in Matjaž Smodiš (CSKA Moskva).

Tekma proti Grčiji je bila za Slovenijo enajsta v pripravljalnem obdobju. Sedem so jih naši košarkarji dobili (dvakrat Makedonija, Rusija, dvakrat Hrvaška, Bolgarija, Grčija), štiri pa izgubili (Rusija, Litva, Španija, Velika Britanija).

Srečanje za lovoriko na pokalu Adecco je bilo pravo "prvenstveno", s pravim tekmovalnim nabojem in eno najboljših za slovensko reprezentanco v pripravljalnem obdobju. Začetna peterka Jureta Zdovca, ki verjetno ni daleč od tiste najmočnejše, ki jo lahko sestavi strokovni štab (Lakovič, Domen Lorbek, Nachbar, Erazem Lorbek, Brezec), je v uvodnih minutah pokazala, kako nemočni so lahko svetovni podprvaki z Japonske in dvakratni evropski prvaki (1987, 2005), če Slovenija zaigra zbrano, agresivno in kolektivno v obrambi. Prvo četrtino je Slovenija dobila s 23:10, sredi druge pa je razliko povišala na + 16 (32:16). Tedaj so se prebudili tudi Grki, ki so z boljšim učinkom tako v obrambi kot napadu vztrajno nižali zaostanek in tik pred polčasom prišli na 34:31.

Potem ko je končni rezultat prvega polčasa postavil Jaka Lakovič z zadetkom s svoje polovice igrišča (37:31), je igra v nadaljevanju postala še bolj zanimiva. V 25. minuti so namreč Grki izenačili na 44:44 in bili vse do 35. minute v igri za zmago. Vmes sta reprezentanci prikazali lepo igro, veliko borbenosti, natančnih metov ter atraktivnih akcij, pa tudi nekaj nepotrebne živčnosti, ki je na primer Boštjana Nachbarja stala celo izključitve.

Odločitev o zmagovalcu je padla med 33. in 37. minuto, ko je Sloveniji uspel delni izid 11:0 in posledično pobeg od 59:59 na 70:59. Odlično so tedaj svoje vloge na parketu odigrali Jaka Lakovič, Samo Udrih, Domen Lorbek, Goran Jagodnik in Primož Brezec.

Jure Zdovc: "Čestitam fantom za zmago. Znova so dokazali, da zmorejo odigrati zelo dobro tekmo. V slačilnici med odmorom sem jim povedal, da uživam v spremljanju njihove igre. Bili so povsod, metali so se za žogami in bili res fantastični. A ostajamo na trdnih tleh, saj se zavedamo, da vse te tekme na Poljskem ne bodo več pomembne. Zares se bo začelo šele 7. septembra."