Slovenci tudi s poljsko pomočjo na SP?

Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.30 v San Marinu odigrala zadnjo tekmo kvalifikacij za SP 2010. Tri točke proti šibkemu tekmecu ne bi smele biti vprašljive. Toda odločitev o slovenski usodi bo padla na Poljskem.

Objavljeno
14. oktober 2009 09.48
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Zadnja naloga bo lahka, konec pa srečen ali tragičen

Serravalle - Pod vznožjem mogočne gore Sveti Titano, na kateri na 750 metrih nadmorske višine leži pravljični Sveti Marino, glavno mestece republike San Marino, bo drevi za vse navijače slovenske nogometne reprezentance peklensko vroče.

Na štadionu v Serravalleju bo Slovenija igrala bržkone eno od svojih najlažjih tekmovalnih tekem na mednarodni sceni, toda hkrati najtežjo, saj njena zmaga morda ne bo štela veliko. Osrednje prizorišče zadnjega dejanja v kvalifikacijski skupini 3 za uvrstitev na SP prihodnje leto v Južnoafriško republiko bo vendarle poljski Chorzow.

Pesti bomo držali za Poljake

Slovenski nogometaši so namreč s sijajnim kvalifikacijskim finišem prišli le pred vrata v raj, za neposredne uvrstitve na 19. SP pa potrebujejo sanjski razplet dvoboja med Poljsko in Slovaško. To je neodločen izid ali zmaga gostiteljev.

Možnosti, da naši novi nogometni junaki ne bi dobro opravili svoje naloge z najslabšo reprezentanco na svetu, ki je z devetimi porazi v prav toliko tekmah in z razliko v golih 1:44 krepko na dnu lestvice skupine 3, praktično ni. Vse drugo, razen 51. zmage v 155. tekmi (ob 42 remijih in 61 porazih z razliko v golih 191:202) slovenske reprezentance bi pomenilo eno od največjih športnih senzacij, v nogometu težko primerljivo. Toda tri točke ne ohranjajo le upanja, da bodo prinesle pot na jug Afrike, marveč zagotavljajo vsaj tolažilno nagrado: uvrstitev v novembrske dodatne kvalifikacije.

»Zmaga, drugo mesto in dodatne kvalifikacije,« je selektor Matjaž Kek potrdil svojo računico, medtem ko je sanjska različica zunaj dosega njegovih nogometašev. »Pred tekmo se ni vdal še nihče. Naj se sliši še tako neprimerno, toda ta tekma je svojevrsten izziv. Nanjo smo se pripravili, kot da gre za naša življenja. Po neverjetni sobotni tekaški bitki, ki je pustila kar precej težkih posledic, se je bilo treba vrniti v ustaljeni ritem psihološko in telesno, kar je za nas nova izkušnja. K sreči je voljni moment igralcev tako močan, da so si izgubljeno moč še hitreje povrnili.«


Navkljub maksimalni osredotočenosti na tekmo se bo težko izogniti igri, v kateri bodo glave in ušesa daleč stran. »Dvoboj v Chorzowu me zanima samo po 95. minuti. Na klopi ne bom dovolil nikakršnih pogovorov, vprašanj ali česar koli povezanega s tekmo na Poljskem,« se ni dal zavesti Mariborčan, ki je z jesenskim zmagovitim pohodom ušel pogromu. Neučakani pretendenti na selektorski stolček in lastniki različnih vplivnih funkcij – pretežno iz njegovega okolja – so namreč že skovali načrt, kako ga zavzeti, a so se ušteli. Tudi zaradi izjemne sloge reprezentantov, ki so stopili v bran svojemu poveljniku in dali vsem vedeti, naj niti v sanjah ne razmišljajo o rezanju Kekove glave.

 

Kek: Nad San Marino spoštljivo


Popolna izolacija od vesti iz Poljske je vendarle nemogoča. Več kot 400 napovedanih slovenskih navijačev v najmanjši in še edini ohranjeni evropski mestni republiki z 31.000 prebivalci bo z očmi resda na igrišču, z mislimi pa v Chorzowu. A kljub temu kaže tudi najvztrajnejšim privržencem ponuditi nekaj lepega, ne zgolj rezultata. »Kako oplemeniti tekmo? Najprej je treba upoštevati zakonitosti. Tekmeca moramo spoštovati, kar je ena od temeljnih človeških odlik. Maksimalno moramo biti zbrani, potem pa pridejo v ospredje še druge prvine, hitra žoga, prekinitve … Nismo pogosto v položaju, ko narekujemo igro in napadamo. Tudi mariborski dvoboj je pokazal, da je tekmec trd, doma še toliko bolj. Na vsak način pa ne pridejo v poštev 'zasebne' tekme. Kolektivna igra nas je odlikovala doslej in tako nas bo tudi naprej. Upam, da zdaj, ko so fantje brez oklepov, lahko dajo veliko,« je razmišljal Kek in vztrajal, da reprezentanca še ni dosegla vrhunca.

Novakovič vprašljiv

 

Zadnje uganke so povezane z udarno zasedbo, v kateri zanesljivo ne bo kaznovanega kapetana Roberta Korena, močno vprašljiv je nastop Milivoja Novakoviča. »Rene Krhin in Dalibor Stevanovič sta enakovredna kandidata za Korenov položaj, o Milivoju se bomo odločil v zadnjem trenutku. Morda bo igral v nadaljevanju tekme, tako kot v Mariboru. Če ne bo povsem nared, sta kandidata Zlatan Ljubijankič in Nejc Pečnik. Slednji me je v Bratislavi z odločnostjo in pogumom pošteno izzval,« je sklenil selektor.

 

Verjetna začetna enajsterica Slovenije: Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Radosavljevič, Stevanovič, Kirm, Birsa, Dedič, Pečnik.

 

Nocojšnji pari zadnjega kola v 3. skupini: Poljska – Slovaška, Češka – Severna Irska, San Marino – Slovenija (vsi ob 20.30).


Slovaška    9    6    1    2    21    :    10    19
Slovenija    9    5    2    2    15    :    4    17
Češka    9    4    3    2    17    :    6    15
S. Irska    9    4    2    3    13    :    9    14
Poljska    9    3    2    4    19    :    13    14
San Marino    9    0    0    9    1    :    44    0