Slovenci v lov na kolajno

Potem ko je Rok Rogelj v Arosi uspešno opravil s prvo disciplino svetovnega prvenstva, deskarskim krosom, so pred slovensko reprezentanco trije dnevi, ki naj bi Sloveniji zagotovili še četrto zaporedno kolajno s svetovnih prvenstev v deskanju na snegu.

Objavljeno
15. januar 2007 13.30
Matevž Petek
Arosa - Potem ko je Rok Rogelj v Arosi uspešno opravil s prvo disciplino svetovnega prvenstva, deskarskim krosom, so pred slovensko reprezentanco trije dnevi, ki naj bi Sloveniji zagotovili še četrto zaporedno kolajno s svetovnih prvenstev v deskanju na snegu. Torek in sreda sta rezervirana za alpski disciplini, paralelni veleslalom in paralelni slalom, v četrtek pa bo Matevž Petek v akrobatskih skokih branil srebro s prejšnjega prvenstva. Sodeč po letošnjih rezultatih, bi morala slovenska alpska reprezentanca, v kateri so Rok Flander, Dejan Košir, Izidor Šušteršič, Rok Marguč in Glorija Kotnik, igrati vidno vlogo, tudi odličja niso nedosegljiva.

Vsekakor pa bi morali Slovenci popraviti vtis s prejšnjega prvenstva v kanadskem Whistlerju, kjer so ostali brez vrhunske uvrstitve, kar je bilo po dveh Koširjevih medaljah z dveh prvenstev pred tem veliko razočaranje. Flander je bil 16. v paralelnem veleslalomu, Košir pa je isto mesto zasedel v slalomu (v obeh disciplinah je zmagal Kanadčan Jasey-Jay Anderson), oba pa si te uvrstitvi v Arosi želita izboljšati.

"Svojih uvrstitev ne bi napovedoval. Dejstvo je, da sem letos v dobri formi, kar bi moral potrditi z vrhunskim dosežkom. A uvrstitve so odvisne od veliko dejavnikov, zato predvsem upam, da bo moje mentalno stanje na ravni tekem svetovnega pokala. Posebnih obremenitev ne čutim, zavedam se, da sodim v širši krog favoritov, a to je zame le dodatna spodbuda," je dejal Flander, verjetno prvi slovenski adut, ki je v dveh letošnjih paralelnih veleslalomih enkrat zmagal in bil enkrat drugi, izkazal pa se je tudi v slalomih. Posebne razlike med veleslalom in slalom tekmovalec iz Dragočajne ne čuti in meni, da se lahko izkaže v obeh disciplinah: "V prejšnjih letih sem bil v slalomu boljši, a trenutno sem približno enak v obeh disciplinah. To velja tudi za moje konkurente, saj je vrh v slalomu in veleslalomu podoben. Med glavne favorite sodita Avstrijec Sigi Grabner in Švicar Simon Schoch, ne smemo pozabiti na Philippa Schocha in na Kanadčana Andersona."

Najbolj izkušen slovenski deskar je gotovo Košir. Kranjskogorčan, ki je v Sloveniji v tem športu oral ledino, ima na svetovna prvenstva lepe spomine. Leta 2001 je bil v Madonni di Campiglio takrat še v normalnem veleslalomu drugi, dve leti pozneje v Kreischbergu pa je v paralelnem veleslalomu postal svetovni prvak. Na letošnjem prvenstvu, ki bo njegovo zadnje veliko tekmovanje, tako visokih ciljev nima, kar pa ne pomeni, da si ne želi dobrega rezultata: "Želim si častno in dostojno slovo. Moja forma letos ni na najvišji ravni, čeprav sem imel po prvi letošnji tekmi dobre občutke. A odločil sem se za zamenjavo opreme, kar se mi ni obrestovalo, saj za to potrebuješ tudi čas. Zdaj sem se vrnil na staro opremo, z njo in z bogatimi izkušnjami bi se rad uvrstil v finale."

Če je Košir navajen final na velikih tekmovanjih - lahko se pohvali tudi z olimpijskim petim in šestim mestom -, pa to ne velja za Šušteršiča in svetovnega mladinskega podprvaka Marguča, ki uvrstitev med najboljših 16 ocenjujeta kot velik uspeh. "Želiva si finale, potem pa se lahko zgodi marsikaj. Večji pritisk bova gotovo čutila v kvalifikacijah," zatrjujeta oba. Da se v finalu lahko zgodi marsikaj, je letos občutil Šušteršič, ki se je dvakrat povsem nenadejano dokopal do četrtih mest, na zadnji tekmi svetovnega pokala v Bad Gasteinu je v prvem dvoboju celo izločil izrazitega favorita Flandra.