Slovenci v NBA s štirimi zmagami

V košarkarski ligi NBA so v 12 tekmah nastopila tudi moštva peterice Slovencev, štirje od njih so k zmagam svojih klubov prispevali precejšnje deleže.

Objavljeno
24. februar 2007 12.49
Prvo ime New Jerseyja je bil nedvomno Jason Kidd
Los Angeles - Košarkarji na drugi strani Atlantika so bili v ligi NBA zelo aktivni, saj so igrali 12 tekem. Nastopila so tudi moštva peterice Slovencev, štirje od njih so k zmagam svojih klubov prispevali precejšnje deleže. Toronto je Indiano premagal s 110:88, Rašo Nesterovič je dosegel 14 točk, medtem ko Uroš Slokar ni igral. Charlotte je bil s 102:87 boljši od Philadelphie, Primož Brezec pa je prispeval pet točk. Slavil je tudi New Jersey, s 109:96 je bil uspešnejši od Sacramenta, delež Boštjana Nachbarja pa je bil devet točk. Saša Vujačič je za Los Angeles v dvoboju z Bostonom (122:96) prav tako prispeval devet točk.

Na dvobojih brez slovenske udeležbe je Orlando doma klonil z Detroitom z 89:94, Atlanta je bila od Houstona boljša s 105:99, New York pa od Milwaukeeja s 95:93. Chicago je Washington premagal s 105:90, Minnesota je doma izgubila s Phoenixom (104:116), New Orleans je tesno z 98:97 odpravil Seattle, Portland pa je prav tako za točko izgubil z Memphisom (102:103), Denver pa z Utahom za deset (104:114).

Toronto je letel na krilih Chrisa Bosha, ki je končal z dvojčkom, 23 točkami in 12 skoki. Jorge Garbajosa mu je dobro pomagal s 16 točkami, kanadsko moštvo pa je imelo največjo prednost 27 točk. Medtem ko Uroš Slokar ni dobil priložnosti za nastop, je Rašo Nesterovič na igrišču prebil 29 minut ter se s 14 točkami, osmimi skoki in dvema podajama tudi on močno približal dvojčku. Toronto je dobil devet od zadnjih desetih tekem na domačem parketu.

Košarkarji Charlotta so bili na tekmi s Philadelphio brez obolelega trenerja Bernieja Bickerstaffa, vendar niso imeli težav s tekmeci. Adam Morrison, Matt Carroll in Gerald Wallace so tekmo končali z 19 točkami, Emeka Okafor pa je blestel s 16 točkami in 16 skoki. Ob vsem tem je bil nekoliko skromnejši delež Primoža Brezca, ki pa je v 12 minutah vseeno zbral pet točk in dve podaji.

Prvo ime New Jerseyja je bil nedvomno Jason Kidd, ki je 84. v karieri in devetič v tej sezoni dosegel dvojnega trojčka. Tokrat je Sacramentu nasul 22 točk, 13 skokov in deset podaj, pa čeprav je igral s posebnim zaščitnim jopičem zaradi poškodovanega rebra. Vince Carter in njegovih 26 točk pa sta bila drugi odločilni dejavnik za zmago, h kateri je prispeval tudi Boštjan Nachbar, ki je dvoboj končal z devetimi točkami in tremi podajami.

Jezerniki so proti najslabši ekipi v ligi prekinili niz šestih porazov. Kobe Bryant je bil na dobri poti, da četrtič zapored tekmo konča s 40 točkami, a ga je trener Phil Jackson v zadnji četrtini potegnil na klop, tako da je zbral 38 točk. Boston je doživel 11. zaporedni poraz na gostovanjih in ga le še dva poraza ločita od negativnega klubskega rekorda iz sezone 1978/79. Tudi Saša Vujačič se je dobro vključil v igro mačke z mišjo in dosegel devet točk ter dodal dva skoka.

Deron Williams je za zmago Utaha nad Denverjem prispeval 26 točk in 14 podaj, pri poražencih pa nista bila dovolj zvezdnika Carmelo Anthony s 36 točkami in Allen Iverson s 33, saj nobeden od njunih soigralcev ni presegel meje osmih točk.

Detroit je temelj za zmago v Orlandu postavil v zadnji četrtini, ko domačim deset minut ni dovolil koša iz igre, Chauncey Billups z 28 točkami in Richard Hamilton z 22 pa sta bila prva strelca zmagovalne ekipe. Za Chicago, ki je premagal Washington, pa je Luol Deng z 32 točkami dosegel rekord kariere, medtem ko je bilo Washingtonu premalo tudi 36 točk Gilberta Arenasa.