Slovenci z eno nogo že v Portu

Slovenska malonogometna reprezentanca je v drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja skupine 7 za nastop na evropskem prvenstvu v Laškem premagala izbrano vrsto Romunije s 4:2 (4:1).

Objavljeno
23. februar 2007 23.53
Rus Konstantin Maevskiy proti Madžaru Tamasu Lodiju na tekmi na Madžarskem
Laško - Po drugem dnevu kvalifikacijskega turnirja za nastop na malonogometnem evropskem prvenstvu je na vrhu lestvice skupine 7 slovenska reprezentanca, ki je do zdaj kot edina dvakrat zmagala. Danes je bila Slovenija s 4:2 (4:1) boljša od Romunije, v drugi tekmi pa je Belgija s 3:2 (1:0) odpravila Moldavijo. V soboto je prosti dan, v nedeljo pa se bo Slovenija ob 15.30 pomerila z Belgijo, že ob 13. uri pa se bosta "spopadli" reprezentanci Romunije in Moldavije.

Slovenski malonogometaši so tako zelo blizu drugega nastopa na evropskem prvenstvu. Potem ko so Romuni premagali "na papirju" glavne tekmece Slovenije za nastop na evropskem prvenstvu Belgijce, so danes varovanci selektorja Andreja Dobovičnika upravičili vlogo favorita in premagali Romune ter s tem v dvorani Tri lilije že poskrbeli za veselje navijačev.

Očitno se je taktiziranje slovenskega selektorja obrestovalo, saj so njegovi varovanci premagali domnevno najhujšega tekmeca za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki ga bo med 16. in 25. novembrom gostil portugalski Porto. Namesto Igorja Kraglja in Ševzeta Mehiča je selektor med 12 igralcev uvrstil Dejana Simiča in Nenada Kurtiča, ki sta prvo tekmo spremljala s tribun.

Slovenski fantje so v dvoboj vstopili trdno odločeni. Že v tretji minuti je po podaji kapetana Milivoja Simeunoviča Slovenijo v vodstvo popeljal Davorin Šnofl . Romuni so nato napadali, kar pa jim ni najbolje uspevalo. V peti minuti je Benjamin Melink ogrozil romunska vrata, to pa je Dobovičnikovim fantom dalo krila. Kmalu se je sam pred vrati gostov znašel Kurtič, a je bil gostujoči vratar na pravem mestu. Toda v osmi minuti je znova zadonelo na tribuni. Po prostem strelu Šnofla se je pred vrati znašel Ibrišimovič in zvišal na 2:0. Gostitelji so bili blizu zadetku še dvakrat, dve minuti kasneje pa je Simič po prostem strelu Simeunoviča popeljal Slovenijo v visoko vodstvo 3:0.

Romuni so iz edine prave akcije po prostem strelu premagali vratarja Darka Tokiča. Varovanci Dobovičnika so še naprej napadali, v 14. minuti je samostojno prodrl Primož Zorč, a je bil vratar na mestu. Le dve minuti pozneje je znova po lepi akciji Simeunoviča na 4:1 povišal Ibrišimovič s svojim drugim golom na tekmi. Gostje so zapretili minuto kasneje, a je bila obramba Slovenije na mestu. Dve minuti pred koncem prvega dela je imel lepo priložnost še Šnofl, a žoga ni končala v mreži Romunov.

V drugem polčasu so gostje poskušali z grobo igro, a je bila slovenska obramba na mestu. Nekaj zamujenih priložnosti je imel Šnofl, v 23. minuti je po desnem boku prodiral Simič, podal Šnoflu, ki je z močnim udarcem streljal na gol, a je moral gostujoči vratar znova pokazati vse svoje znanje. Gostje so tekmo končali z dvema rdečima kartonoma, kar pa je slovenske fante le še spodbudilo.

Slovenci bodo v nedeljo ob 15.30 igrali odločilno tekmo še proti Belgiji. Na EP vodi le prvo mesto v skupini, zagotovljen nastop na EP imajo le gostitelji Portugalci.

"Odvalil se nam je velik kamen od srca, fantje so izpolnili to, kar smo od njih pričakovali. Vendar se je treba zbrati, saj imamo v nedeljo še eno tekmo," je dejal Dobovičnik.

* Tri lilije, gledalcev 2300, sodniki: De Sousa (Španija) in Šunjič (Hrvaška).
* Strelci: 1:0 Šnofl (3.), 2:0 Ibrišimovič (8.), 3:0 Simič (9.), 3:1 Gabriel (10.), 4:1 Ibrišimovič (16.), 4:2, M. Robert (29.).
* Slovenija: Tokič, Goranovič, Kurtič, Ibrišimovič, Osredkar, Simič, Uršič, Simeunovič, Melink, Bajc, Zorč, Šnofl.
* Romunija: Laszlo, Lorana, Cosmin, Gabriel, L. Robert, Sorin, Alpar, Dumitru, M. Robert, Lasylo, Ion.
* Rdeča kartona: Gabriel, Ion (oba Romunija).