Slovenci že na Poljskem

Slovenska košarkarska reprezantanca je po včerajšnji zmagi dopotovala na Poljsko, kjer jo v ponedeljek čaka prvi nastop na evropskem prvenstvu. Prvi tekmec bo Velika Britanija.

Objavljeno
04. september 2009 12.53
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Do začetka evropskega košarkarskega prvenstva na Poljskem je ostalo le še nekaj dni. Evforija okoli slovenske reprezentance pa žal plahni iz dneva v dan. Sanjska ekipa, ki je konec junija začela dolge in naporne priprave, je v zadnjih desetih dneh izgubila kar dva igralca iz lige NBA.

Zgodba okoli Saše Vujačiča je zdaj že tolikokrat prežvečena, da jo velja počasi pozabiti, saj je treba verjeti strokovnemu štabu reprezentance, ki je ocenil, da se prvak lige NBA pač ni znal vključiti v koncept in vzdušje reprezentance. Veliko bolj aktualni sta zgodbi okoli Bena Udriha in Matjaža Smodiša.

Potem ko je že jasno, da bo Slovenija na evropskem prvenstvu nastopila brez branilca Sacramento Kings, glede poškodbe hrbta trikratnega evropskega klubskega prvaka pa ni bistvenih novosti, se je treba vprašati, ali cilji za slovensko reprezentanco, kot jih je na primer napovedal selektor Jure Zdovc ob svojem imenovanju decembra lani, ostajajo isti. Torej medalja oziroma zgodovinski uspeh.

"Jamranje nam zagotovo ne bo pomagalo,"pravi direktor reprezentance Matej Avanzo in nadaljuje:"Seveda nam je zelo žal, da Udriha ne bo z nami na Poljskem. Res velika škoda in nesreča, vendar imamo tudi brez njega odlično reprezentanco, ki je sposobna doseči vrhunski rezultat. Cilji zato ostajajo isti. Na evropsko prvenstvo gremo po zgodovinski rezultat."

Zdaj ko se je poškodoval Beno Udrih, bi slovenski reprezentanci še kako prav prišla nameravana sprememba pravil Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) za 36. evropsko prvenstvo na Poljskem. Točno leto nazaj je FIBA namreč obvestila vse udeležence prvenstva, da lahko namesto običajnih 12 igralcev prijavijo dva več. A zaradi svetovne gospodarske krize, je nekaj mesecev kasneje spremenila mnenje in vrnila staro pravilo. Tako ostaja, da mora vsaka reprezentanca 48 ur pred prvo tekmo na prvenstvu FIBA sporočiti imena 12 igralcev.

Kar se tiče nastopa Matjaža Smodiša, je položaj obetajoč. Stanje njegovega hrbta se sicer spreminja iz dneva v dan, vsake toliko še čuti bolečino, specifika poškodbe pa ne dovoljuje ugibanj ali prehitrih zaključkov. Tudi zato je Košarkarska zveza Slovenije v Varšavo povabila še tretjega fizioterapevta Gašperja Suhadolnika, ki bo na Poljskem skrbel izključno za Matjaža Smodiša.

"Njegova želja po igranju ni sporna. Če bo Smodiš začutil, da lahko zaigra, sem prepričan, da bo stisnil zobe in pomagal soigralcem. Trenutno se sicer še ne čuti sposobnega za igro, vendar je do odločilnih tekem je še nekaj časa,"pravi Avanzo, ki je ob poškodbi Šempetrčana Bena Udriha vendarle našel tudi dobro plat:"Udrih je ob slovesu potrdil, da se bo z veseljem pridružil reprezentanci naslednje leto na svetovnem prvenstvu v Turčiji."

Evropsko prvenstvo bo namreč tudi sito za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki ga bo Turčija gostila od 28. avgusta do 12. septembra 2010. Nanj se bo z evropskega prvenstva uvrstilo prvih šest reprezentanc, če bo med njimi tudi Turčija, pa sedem. Te bodo hkrati"oproščene"tudi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2011 v Litvi, obenem pa se bodo lahko potegovale za vozovnice za olimpijske igre v Londonu.

Vsem slovenskim navijačem - v Varšavi jih bo približno 2200, kar je polovica dvorane Torwar - torej velja poziv za strpno spremljanje tekem na evropskem prvenstvu. In še podatek za razmislek - največja uspeha slovenske košarke, šesto mesto na EP v Beogradu ter sedmo na zadnjem v Španiji, so dosegli praktično isti igralci, ki so danes odpotovali na Poljsko. V izbrani vrsti manjka samo Rašo Nesterovič, močnejša pa je tako po izkušnjah kot moči posameznikov.

Slovenska reprezentanca:

Branilci:

Goran Dragić Phoenix Suns (ZDA) 194 1986

Jaka Lakovič Barcelona (Špa) 186 1978

Domen Lorbek brez kluba 198 1985

Jaka Klobučar Union Olimpija 198 1987

Samo Udrih Estudiantes Madrid (Špa) 195 1979

Krilii:

Goran Jagodnik brez kluba 201 1974

Boštjan Nachbar Efes Pilsen (Tur) 206 1980

Centri:

Primož Brezec Philadelphia 76-ers (ZDA) 216 1979

Jurica Golemac brez kluba 208 1977

Erazem Lorbek Barcelona (Špa) 210 1984

Uroš Slokar brez kluba 210 1983

Matjaž Smodiš CSKA Moskva (Rus) 205 1979