Slovenija izgubila z Veliko Britanijo

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Sevilli na prijateljskem turnirju v okviru priprav na evropsko prvenstvo na Poljskem izgubila z Veliko Britanijo s 56:63

Objavljeno
21. avgust 2009 22.31
An.B./STA
An.B./STA
Sevilla - Senzacija v Španiji. Slovenija je izgubila prijateljsko tekmo z Veliko Britanijo. "Košarkarski analfabeti" so premagali zvezdniško zasedbo Slovenije, ki je tako osvojila zadnje, četrto mesto na pripravljalnem turnirju, na katerem so našim mero že prej vzeli Litovci in Španci.

 

Priložnost za maščevanje bodo imeli slovenski košarkarji 7. septembra ob 18.15, ko se bodo z Britanci pomerili v prvem krogu evropskega prvenstva v Varšavi.

 

Glede na to, da je bila za Slovenijo to že deveta tekma v pripravljalnem obdobju, je bilo pričakovati lepo predstavo in prepričljivo zmago, še posebej ob dejstvu, da je Velika Britanija prejšnji tekmi izgubila s povprečno več kot petindvajsetimi točkami razlike. Toda slovenski fantje so prikazali daleč najslabšo igro v zadnjih treh tednih in zasluženo doživeli boleč poraz, ne glede na to, da je šlo zgolj za prijateljsko tekmo. Rezultat bo pač ostal zapisan v zgodovini.

 

Slovenija je bila tokrat brez svetlih trenutkov, razpoloženega posameznika ali domiselnih akcij. Prvi polčas je za čim prejšnjo pozabo, saj nihče ne želi pogrevati meta 2:14 izza polkroga, izenačene bitke pod košema (17:17) ali nemoč naših, da bi prednost šestih točk po prvi četrtini nadgradili na dvoštevilčno razliko.

 

In ko smo mislili, da slabše ne more biti, je prišel drugi del, v katerem se je Sloveniji godilo še slabše. Žoge so polzele iz rok, zgrešeni meti so se vrstili, napak je mrgolelo na vseh straneh in vrhunec izenačene predstave je bil sklepna minuta tretje četrtine, v kateri so Britanci prišli do vodstva.

 

Logično bi bilo, da bi Slovenija v zadnjih desetih minutah pritisnila na plin in povozila tekmeca. Toda nič od tega. Bleda igra na vseh položajih se je nadaljevala toliko časa, da so Britanci začutili, da lahko pripravijo veliko presenečenje. Hrabro so krenili v zadnje minute srečanja in ga zasluženo dobili. Vodstvo Slovenije 50:46 so obrnili z delnim izidom 8:0, nato povedli z 59:54 in rutinirano tekmo pripeljali do konca.

 

Selektor Jure Zdovc je po tekmi povedal: "Po včerajšnjem porazu nismo imeli energije. Mislim sem, da se bodo igralci sestavili, da bodo odigrali tako, kot znajo, a žal ni bilo tako. To je lepo opozorilo, da smo se že v pripravah dotaknili dna in padli na realna tla. V naslednjih 14 dneh se je treba zbrati, oddelati priprave do konca in pogumno kreniti na evropsko prvenstvo."

 

Po povratku iz Španije bodo imeli slovenski košarkarji dva dni odmora, 24. avgusta pa bodo v Mariboru nadaljevali s pripravami. Do odhoda na evropsko prvenstvo bodo odigrali še štiri tekme: 28. avgusta z Bolgarijo, dva dni kasneje z Grčijo (obe v Mariboru), nato pa 2. in 3. septembra še dve z Nemčijo v Bonnu in Karlsruheju.