Slovenija si je priigrala točko proti Albaniji

Slovenska nogometna reprezentanca si je na štadionu Loro Borici v Skadru priigrala točko proti Albaniji.Tekmeca sta na težkem in razmočenem igrišču prikazala povprečno predstavo.

Objavljeno
24. marec 2007 20.00
Kek pred številnimi ugankami
Skader - Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji četrti kvalifikacijski tekmi v skupini G za nastop na evropskem prvenstvu v Švici in Avstriji leta 2008 v gosteh igrala neodločeno z Albanijo.

Slovenska elitna nogometna izbrana vrsta je po dveh porazih z Bolgarijo in Belorusijo ter zmagi nad Luksemburgom na svoj račun vpisala še neodločen izid z Albanijo. Na staromodnem športnem objektu, ki ga je že zdavnaj načel zob časa, sta tekmeca v težavnih deževnih razmerah prikazala zelo povprečno predstavo, izbranci slovenskega stratega Matjaža Keka, ki se je po bledi premierni celjski prijateljski zmagi nad Estonijo drugič usedel na vroč selektorski stolček, pa so izpolnili zastavljen cilj in se iz "dežele orlov" vračajo neporaženi.

Dež onemogočil privlačnejšo igro

Težko in razmočeno igrišče je onemogočilo privlačno igro, albanski in slovenski nogometaši pa so prvi polčas odigrali dokaj pazljivo. Nekaj več drznosti je bilo zaznati pri gostiteljih, ki so prvo obetavno akcijo izpeljali v sedmi minuti, vendar je bil Erion Bogdani po predložku z leve strani za las prekratek.

Kekovi izbranci so igrali dokaj zanesljivo, v njihovi igri ni bilo nepotrebnih napak pri podajah, pa tudi na zadnjih tekmah dokaj problematična zadnja vrsta je delovala zelo preudarno in odločno. Izdatno pomoč je imela v srednji vrsti, napadalni dvojec Ermin Raković-Klemen Lavrič pa je v prvem delu izpeljal dva hitra nasprotna napada, a brez konkretne končnice. V 14. minuti se je napadalec nemškega Duisburga nekoliko zapletel, v 38. minuti pa je z 18 metrov streljal mimo vrat.

Gostitelji so si najlepšo priložnost priigrali v 33. minuti, ko je Klodian Duro sprožil močan in natančen prosti strel z 22 metrov, vendar se je slovenski čuvaj mreže Samir Handanović izkazal z izjemnno obrambo. Slovenski nogometaši so najbolj obetavno akcijo izpeljali v prvi minuti sodnikovega podaljška, po ostrem predložku Roberta Korena pa je Boštjan Cesar z glavo streljal mimo vrat.

V drugem polčasu več pobude na strani Albancev


V drugem polčasu se podoba na igrišču ni bistveno spremenila. Nekaj več pobude je bilo na strani Albancev, medtem ko so se Slovenci organizirano branili. Še najbolj vroče je bilo pred slovenskimi vrati v 67. minuti, ko je po desni strani prodrl Devis Muka in poslal obetaven predložek v tekmečev kazenski prostor, na slovensko srečo pa je bil Bogdani - tako kot v začetku prvega polčasa - znova prekratek. Kek je v zadnji tretjini tekme v igro poslal najbolj konkretna svoja varovanca, ki sta z eno potezo zmožna odločiti tekmo, vendar Valter Birsa in rekonvalescent Milenko Ačimović nista dobila uporabne žoge.

Izjave po nogometni tekmi

Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Želeli smo osvojiti čim več točk, na koncu pa smo osvojili eno. Najbolj me veseli velika volja, morala in želja mojih varovancev. Želeli smo doseči gol, predvsem iz prekinitev, kjer smo izjemno močni. Škoda, da v zaključku prvega polčasa nismo izkoristili zares lepe priložnosti. Slovenija se je kljub neodločenem izidu predstavila na primerni ravni."

Matej Mavrič, igralec Slovenije: "Z osvojeno točko smo lahko zadovoljni. Igralna površina je bila zelo težka, Albanci pa so na domačem igrišču vselej neprijetni. Naša obramba je bila v sklepnih minutah pod hudimi skušnjavami, kljub temu pa menim, da smo povsem zasluženo osvojili točko."

Milenko Ačimović, igralec Slovenije: "Če v Albaniji osvojiš točko, potem ne moreš biti nezadovoljen. Pomerili smo se z zelo neugodnim tekmecem, ki je po tehnični plati izjemno močan. V naši igri je bilo nekaj napak. Nismo še dovolj uigrani, a osnova za nadaljnje kvalifikacijske dvoboje je dobra."

Slovenija se bo v sredo, 28. marca pomerila z Nizozemsko, tekma pa se bo v Celju pričela ob 20.45.

Mladi Slovenci izgubili proti Madžarom

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v okviru pokala Mirop izgubila na gostovanju v Siofoku proti madžarskim vrstnikom z 0:2 (0:1). Varovance selektorja Branka Zupana v torek, 27. marca, čaka še prijateljski obračun s Hrvaško.