Slovenija za dva gola izgubila z Nizozemsko

Slovenska vaterpolska reprezentanca je v četrtfinalu vaterpolskega evropskega prvenstva skupine B v Luganu izgubila z Nizozemsko s 7:9. Z uvrstitvijo v četrtfinale so sicer izpolnili cilj.

Objavljeno
11. september 2009 23.39
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Lugano - Slovenska vaterpolska reprezentanca je v četrtfinalu vaterpolskega evropskega prvenstva skupine B v Luganu izgubila z Nizozemsko s 7:9 (0:2, 2:1, 3:3, 2:3).

 

Slovenski vaterpolisti so z uvrstitvijo v četrtfinale evropskega prvenstva skupine B sicer izpolnili prvotni zastavljeni cilj in si priigrali nastop v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu skupine A, ki bo prihodnje leto v Zagrebu. Cilji pa so bili seveda višji in Nizozemci, četrtfinalni nasprotnik, tudi premagljivi, čeprav so edini letošnji medsebojni dvoboj na turnirju v Carigradu dobili igralci iz dežele tulipanov. Tudi črni oblaki so napovedovali temačno nadaljevanje za eno od reprezentanc, na koncu se je izkazalo, da za slovensko.

 

Prva četrtina je minila v slovenski premoči in nizozemskih golih. Slovenski izkupiček prvega dela igre so bile številne priložnosti, dve vratnice in dva neuspešna napada z igralcem več, Nizozemci pa so eno terensko premoč kronali z golom ter izkoristili eno od nepazljivosti v slovenski obrambi in zasluženo povedli. Tudi v nadaljevanju se učinkovitost slovenskih strelcev ni bistveno povečala, na srečo pa je Teo Galič v drugem delu Sloveniji priigral dve petmetrovki, ki sta jih Matej Nastran  in Erik Bukovac spremenila v gola in vsaj začasno spet poravnala izid. V obrambi pa je slovenska vrsta še naprej delovala čvrsto in Nizozemci so si minimalno vodstvo ob menjavi strani priigrali ob še eni slovenski izključitvi.

 

V tretji četrtini se je slovenskim strelcem končno odprlo. Matej Nastran je v prvem napadu sicer spet zadel le vratnico, kar so Nizozemci po hitrem nasprotnem napadu izkoristili za novo vodstvo z dvema goloma naskoka, Galič, ki je še naprej uspešno priigraval številčno prednost v bazenu, Matej Nastran in Rok Crnica pa so skrbeli, da nizozemska prednost ni narasla na več kot dva gola.

 

Medtem, ko je peščica slovenskih navijačev ki je prišla v Lugano spodbujat izbrano vrsto, pričakovala dokončni preobrat, pa je Willem Wouter Gerrits z dvema zaporednima zadetkoma poskrbel za praktično neulovljivo vodstvo Nizozemcev (5:8). Že pred tem je imel najlepšo priložnost za izenačenje Matej Nastran, ki pa je pri zaostanku 5:5 s petmetrovke zadel le prečnik. Jure Nastran in Simon Berce, 51 sekund pred koncem je znižal na 7:8, sta sicer poskrbela za nov kanček upanja, a je Richard Van Eck 15 sekund pred koncem kaznoval izključitev Mateja Nastrana in postavil končni izid.

 

Slovenski vaterpolisti so si bili tokrat za poraz krivi sami, saj so bili neučinkoviti predvsem ob igri z igralcem več, ko so od osmih prednosti izkoristili le tri ter dve od treh petmetrovk. "Fantje so se sicer borili, na žalost pa nam je tako kot na celem turnirju spet šepala realizacija. Imeli smo veliko lepih priložnosti, a smo to sliko v Švici videli že na nekaterih tekmah. Upam, da se bomo do nedelje zbrali in v boju za peto mesto ugnali Malto (ob 13. uri op.p.)," pa je slovenski nastop ocenil selektor Marino Cetin.

 

Polfinalna para sta Francija - Nizozemska in Velika Britanija - Turčija. Turki so namreč v prvem četrtfinalnem obračunu premagali Malto kar z 10:4.