Slovenski judoisti še naprej skromno

Slovenski judoisti so tudi drugi dan svetovnega prvenstva končali s skromnimi rezultati. Sašo Jereb je v kategoriji do 73 kg ostal brez uvstitve, Petra Nareks pa je v kategoriji do 52 kg izgubila prvo borbo in tako kot Jereb ostala brez uvrstitve.

Objavljeno
27. avgust 2009 14.27
Sašo Jereb je ostal brez uvrstitve
Lu.Š/STA
Lu.Š/STA
Rotterdam - Prvi je drugi dan prvenstva nastopil Sašo Jereb in vknjižil prvo zmago v slovenskem kimonu. V prvem krogu je bil z iponom (10:0) po dobrih treh minutah boljši od Iranca Alija Malomata. V nadaljevanju ga je čakal "stari znanec" Yoel Razvozov iz Izraela, ki je v medsebojnih obračunih že vodil z 2:1. Tokrat je bil na blazini še tretjič v karieri boljši od varovanca Olge Štirbe in je po zgolj 40 sekundah borbe dokaj gladko napredoval v četrtfinale.

"Saj ne vem, kako naj komentiram svoj nastop. V prvi borbi je vse šlo, kot je treba, nato pa sem očitno imel preveč dober občutek. Nisem se dovolj gibal in ko sem končno prijel gard, bi moral stopiti v napad takoj, ne pa, da sem počakal dve sekundi, kar je nasprotnik izkoristil in me presenetil z metom. Na tleh nisem bil povsem prepričan, da je bil met res za ipon, lahko bi bil namreč tudi za vazari, a sodnik je dosodil zmago Izraelcu. Žal mi je, da je šlo tako hitro, razočaranje je veliko. Drugo leto bo boljše,"
je po tekmi dejal Jereb, ki si bo zdaj privoščil nekaj oddiha, med drugim se bo najverjetneje odpravil tudi deskat na Portugalsko.

Poraz v prvem krogu pa je doletel "čudežno deklico evropskih prvenstev" Petro Nareks. Danes je v prvem krogu morala priznati premoč zelo dobro pripravljeni Kitajki Hongmei He. Nareksova je hitro dobila kazen, Kitajka je povedla z 1:0 po dveh minutah, nato povišala prednost na polovici borbe, po slabih dveh minutah do konca tekme pa je vodila že s 3:0. Nareksova je poskušala, a čas se je iztekel in Žalčanka je sklonjene glave zapustila blazino.

"Žreb ni pomemben, čeprav je bil težek. Če hočeš biti najboljši, moraš premagati vse. Kitajka je bila danes boljša in če si boljši, zmagaš. Poznala sem njeno tehniko, skušala sem se boriti, a bi morala biti bolj agresivna. Na začetku sem se v borbo podala nekoliko z rezervo in hitro pričela zaostajati. Žal je na koncu zmanjkalo časa in tekmovanja je zame konec,"
pa je po borbi na robu solz povedala Nareksova.

Že včeraj je edini slovenski predstavnik prvega dne Rok Drakšič v kategoriji do 66 kg izgubil borbo proti Južnokorejcu Jeong-Hwanu Anu in ostal brez uvrstitve.

Slovenija bo najmočnejše adute na tatamijah v dvorano Ahoy imela v naslednjih dneh. Jutri bosta Slovenijo zastopala Urška Žolnir (do 63 kg) in Aljaž Sedej (do 81 kg), v soboto bo edina slovenska predstavnica v pristaniškem mestu Raša Sraka Vuković (do 70 kg), v nedeljo pa  Lucija Polavder (nad 78 kg).