Slovenski posadki v finalu

Veslači so na svetovnem prvenstvu v Poznanu opravili prvi del polfinalnih tekmovanj. Svojo nalogo sta uspešno pravila tudi slovenski dvojni dvojec in četverec brez krmarja ter si priborila nastop v sobotnem finalu.

Objavljeno
27. avgust 2009 17.19
Lu.Š/STA
Lu.Š/STA
Poznan -Najprej sta bila na vrsti brata Luka in Jan Špik v dvojnem dvojcu. Slednja sta potrdila uspešen nastop iz predtekmovanja ter na progi Malta vodila več kot tri četrtine proge, na koncu pa sta malce popustila in za Francozoma Julienom Bahainom in Cedericom Berrestom zasedla drugo mesto. Prav na koncu sta se v boju za zadnje mesto, ki je še vodilo v finale, močno približala tudi čolna iz Srbije in Velike Britanije, več moči pa sta imela srbska tekmovalca in se kot prebila med šesterico. Iz drugega polfinala so se v finale prebili še Nemca, Novozelandca in Estonca.

Težje delo so imeli Miha in Tomaž Pirih, Rok Rozman in Rok Kolander v četvercu brez krmarja. Slovenska ekipa je za Britanci in Francozi sicer zanesljivo osvojila tretje mesto, a je blejsko-mariborska naveza skoraj vse do cilja bila hud boj s posadko Nove Zelandije za zadnje mesto, ki je še vodilo v sobotni obračun najboljših šestih posadk na svetu. Iz drugega polfinala so se v finale prebili Avstralci, Belorusi in Čehi.

V petek bodo v polfinalu med dvojnimi četverci nastopili še Iztok Čop, Janez Zupanc, Gašper Fistravec in Janez Jurše.