Slovenski rekord Šestakove

Marija Šestak je na dvoranskem atletskem mitingu v Budimpešti v skoku v daljino zmagala z novim slovenskim rekordom 6,59 metra.

Objavljeno
26. januar 2007 23.55
Marija Šestak
Budimpešta - Marija Šestak (Mass) je na dvoranskem atletskem mitingu v Budimpešti v skoku v daljino zmagala z novim slovenskim rekordom 6,59 metra, s katerim bi izpolnila tudi normo za dvoransko evropsko prvenstvo (EP) marca v Birminghamu (6,30 m), če ji ne bi Mednarodna atletska zveza (IAAF) dovolila nastop na veliki tekmi za Slovenijo šele na SP avgusta v Osaki.
Normo za EP pa je izpolnila Sonja Roman v teku na 800 m z 2:03,83, blizu pa sta ji bila na tej razdalji Vid Tršan (1:51,93) in Domen Žnidarič (1:52,21); norma je 1:50,50.

Prejšnji slovenski dvoranski rekord v skoku v daljino je s 6,54 metra postavila Marcela Umnik (Triglav Kranj) 12. februarja leta 2000 v Ljubljani. Šestakova je ob izboljšanju rekorda le za centimeter zgrešila B normo za SP v Osaki. "Zaradi prehlada jemljem zdravila in se nisem dobro počutila. Za nastop sem se zato odločila šele tik pred tekmo. Zato sem zelo zadovoljna ne glede na to, da mi je norma za SP za las ušla. Za nastope v zimski sezoni sem se odločila prav zaradi priprav na poletno sezono. Želim pa si dobrih tekem v troskoku," je dejala Šestakova, ki je skočila še 6,31 in 6,30 m, dvakrat je prestopila, v zadnji seriji pa ni tekmovala.

Šestakova, ki je z dekliškim priimkom Martinovič nastopala ze nekdanjo Srbijo in Črno Goro, se je po poroki s slovenskim rekorderjem na 400 m Matijo Šestakom odločila, da bo tekmovala za Slovenijo in je slovensko državljanstvo dobila lani poleti, po odločitvi mednarodne zveze pa je nato začel teči enoletni rok, po katerem ima pravico do nastopa na veliki tekmi za novo državo; za Slovenijo lahko tekmuje na mitingih.