Slovenski rokometaši odhajajo v Nemčijo

Nemčija bo od 19. januarja do 4. februarja prizorišče najbolj spektakularnega turnirja v zgodovini moškega reprezentančnega rokometa.

Objavljeno
18. januar 2007 09.00
Ljubljana - Nemčija bo od 19. januarja do 4. februarja prizorišče najbolj spektakularnega turnirja v zgodovini moškega reprezentančnega rokometa. Svetovnega prvenstva se veseli vseh 24 reprezentanc, predvsem zaradi tradicionalnega nemškega organizacijskega perfekcionizma in velikega zanimanja gledalcev v rokometno zasvojeni državi. Lansko svetovno nogometno prvenstvo na nemških tleh je bilo gotovo najbolje organiziran športni dogodek vseh časov, prireditelji letošnjega mundiala pa obljubljajo "ponovitev vaje" tudi na dvoranskem področju.

Motivirana, a z rezultatom močno obremenjena Nemčija, izjemno močni Španija (svetovna prvakinja) in Francija (evropska prvakinja), nepredvidljiva Hrvaška, iz leta v leto vse ambicioznejša in kakovostnejša Tunizija, tradicionalno močna Rusija in vse boljša Danska so papirnati favoriti letošnjega zaključnega turnirja. Favoriziranim reprezentancam bi - če bi nastopila z vsemi udarnimi možmi - lahko mešala štrene tudi Slovenija, na svoje priložnosti pa bodo čakale tudi Islandija, Madžarska, Norveška, morda Egipt.

Nemški izbrani vrsti bo največ preglavic povzročal gromozanski in vselej moteč pritisk javnosti, a varovanci Heinerja Branda bodo grizli vsak košček igrišča, pa tudi tekmece na nasprotni strani. Francoska in španska reprezentanca s svojo kombinacijo šarmantne in granitne igre sodita med največja favorita prvenstva, prav tako Hrvaška, ki se bo zaradi velikega števila svojih izseljencev v Nemčiji počutila, kot da bi igrala v Zagrebu ali Splitu. Na vseh dosedanjih prvenstvih so bile kolajne domena evropskih zasedb, prvič v zgodovini pa se do nje lahko dokoplje izbrana vrsta z druge celine.

Tunizija je že na zadnjem zaključnem turnirju na domačih tleh pokazala velik potencial, dve leti pozneje pa je še močnejša in povsem enakovredna najboljšim zasedbam na svetu. To je dokazala na svetovnem pokalu v Nemčiji in na Švedskem konec minulega leta, nekakšni generalki pred letošnjim svetovnim prvenstvom, ki ga je v finalnem dvoboju s Hrvaško izgubila šele po izvajanju 7-metrovk. Danska, ki je v zadnjih letih Švedski odvzela primat v Skandinaviji, ima odlično zasedbo in je vsekakor sposobna osvojiti najvišja mesta.

V zadnjih tridesetih letih - leta 1967 so se svetovna prvenstva z odprtih prizorišč dokončno preselila v dvorane - so imele največ uspehov Švedska (1990 in 1999), Francija (1995 in 2001), Rusija (1993 in 1997) in Romunija (1970 in 1974), po enkrat pa so na najvišjo stopničko stopile Španija (2005), Hrvaška (2003), nekdanji Sovjetska zveza (1982) in Jugoslavija (1986), Vzhodna Nemčija (1978) in Češka (1967).

V skupini A (Wetzlar) bodo nastopile Slovenija, Grenlandija, Tunizija in Kuvajt, v skupini B (Magdeburg) Islandija, Avstralija, Francija in Ukrajina, v skupini C (Berlin in Halle) Nemčija, Brazilija, Poljska in Argentina, v skupini D (Bremen) Češka, Katar, Španija in Egipt, v skupini E (Kiel) Norveška, Angola, Danska in Madžarska in v skupini F (Stuttgart) Hrvaška, Maroko, Rusija in Južna Koreja. V drugi del tekmovanja se uvrstijo prvo in drugouvrščene reprezentance, tretje in četrtouvrščene reprezentance pa se bodo pomerile v predsedniškem pokalu. Drugi del bo na sporedu v Halleju in Dortmundu (skupina I) in Mannheimu (skupina II), predsedniški pokal pa bo v Lemgu, Halleju in Dortmundu. Četrtfinalni dvoboji in polfinalna obračuna bodo v Koelnu in Hamburgu, odločilna dvoboja za prvo in tretje mesto pa v Koelnu.