Slovenski rokometaši za deveto mesto z Madžari

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo za končno deveto mesto na svetovnem prvenstvu v Nemčiji pomerila z Madžarsko, tekma pa bo v torek, 30. januarja.

Objavljeno
28. januar 2007 23.40
Halle - Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo za končno deveto mesto na svetovnem prvenstvu v Nemčiji pomerila z Madžarsko, tekma pa se bo v torek, 30. januarja, v Hamburgu pričela ob 15. uri. Po končanem drugem delu zaključnega turnirja so znani vsi četrtfinalisti, pari pa so naslednji: Poljska - Rusija, Islandija - Danska, Hrvaška - Francija in Španija - Nemčija. Vsi dvoboji bodo 30. januarja v Hamburgu in Koelnu.

Slovenski rokometaši so po treh zaporednih zmagah nad Grenlandci, Kuvajtčani in Tunizijci doživeli že četrti zaporedni poraz, v zadnjem dvoboju drugega dela pa so jih po Nemcih, Francozih in Islandcih danes v Halleju ugnali še Poljaki. Izbranci Kasima Kamenice so v obračunu s slovanskimi tekmeci, ki na letošnjem turnirju igrajo zares odlično, ponovili napake iz minulih dvobojev, v začetku prihodnjega tedna pa jih na severu Nemčije čaka dvoboj za končno deveto mesto na svetovnem prvenstvu. Slovenija bo ne glede na razplet torkovega dvoboja za končno deveto mesto - bržkone z Rusijo ali Madžarsko - dosegla največji uspeh na dosedanjih zaključnih turnirjih. Doslej je največ iztržila na Portugalskem leta 2003, ko je osvojila enajsto mesto, v Tuniziji leta 2005 je bila dvanajsta, v Franciji leta 2001 sedemnajsta in v premiernem nastopu na Islandiji leta 1995 osemnajsta.

Slovenska izbrana vrsta je Poljsko na lanskem evropskem prvenstvu v švicarskem St. Gallnu premagala z rutinirano predstavo, na letošnjem turnirju pa se močno zdesetkana in brez nekaterih pomembnih igralcev enostavno ni mogla enakovredno kosati z ekipo, ki se je v sedmem dvoboju veselila šeste zmage - izgubila je le s Francijo - in osvojila prvo mesto v skupini 1.
V prvem polčasu so Beno Lapajne in druščina še nekako držali korak s Poljaki. Nazadnje so vodili v 12. minuti, ko je bilo 5:4, osemminutni strelski post pa so Poljaki, ki v glavnem branijo barve kakovostnih nemških klubov, izkoristili in si v 20. minuti priigrali pet golov prednosti (10:5). Z dvema zaporednima goloma iz nasprotnih napadov Dragana Gajiča so tri minute kasneje znižali na 8:11, nato pa so se v njihovi igri znova prikradle napake in tekmeci so jo jim še enkrat ušli na pet golov (15:10). Slovenija je v drugem delu pokazala premalo odločnosti, kaj šele želje po preobratu, Poljska pa je vse to kaznovala in si že v deseti minuti nadaljevanja priigrala osem golov prednosti (25:17), v sami končnici dvoboja pa je njena prednost narasla na enajst (38:27).
V slovenski reprezentanci je najbolj učinkovito predstavo prikazal Gajič, ki je dosegel osem golov, izkazal pa se je tudi vratar Lapajne z dvanajstimi obrambami, medtem ko sta povsem odpovedala Sergej Rutenka in David Špiler. Najbolj učinkovit igralec dvoboja je bil zvezdnik nemškega Flensburga Marcel Lijewski z dvanajstimi goli, njegov soigralec na poljskih vratih Slawomir Szmal pa je zbral kar 17 obramb.