Slovenski rokometaši začeli priprave

Slovenska moška rokometna reprezentanca se je v današnjih poznih popoldanskih urah v nepopolni postavi odpotovala na prvi del priprav v Novo Gorico v okviru nastopa na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Nemčiji.

Objavljeno
18. december 2006 20.10
Ljubljana - Slovenska moška rokometna reprezentanca se je v današnjih poznih popoldanskih urah zbrala v Ljubljani in v nepopolni postavi odpotovala na prvi del priprav v Novo Gorico v okviru nastopa na svetovnem prvenstvu od 19. januarja do 4. februarja prihodnje leto v Nemčiji. Pred največjim dogodkom rokometne sezone pa ne gre brez zapletov: vodstvu reprezentance največ sivih las povzročata skrivnostna Aleš Pajovič in Renato Vugrinec, ki še vedno nista potrdila svoje udeležbe na zaključnem turnirju v Nemčiji.

Slovenska ekspedicija bo za nastop na svetovnem prvenstvu visoko motivirana, za uspešne in odmevne nastope so ji namreč zagotovljene tudi lepe denarne nagrade. V primeru končnega zmagoslavja bo nagrada znašala 300.000, v primeru drugega mesta 150.000, tretjega 100.000, v primeru osmega pa 30.000 evrov. Rokometna "žepnina" bo v domovini znašala 50, v tujini pa 100 evrov na dan. Predsedstvo RZS se uradno ni razjasnilo glede cilja na bližnjem turnirju, v pogovoru med predsednikom Žigo Debeljakom in prvim strokovnim možem elitne rokometne zasedbe Kasimom Kamenico pa je bilo jasno poudarjeno, da bi bilo končno osmo mesto ocenjeno kot dober dosežek.

"Organizacijski in logističen del pred osrednjim rokometnim dogodkom na svetu smo dobro opravili, na vrsti so rokometaši. Največ težav nam povzročata Pajovič in Vugrinec, ki še vedno nista potrdila svojega nastopa v Nemčiji, čeprav smo se glede tega že vse dogovorili in si tudi segli v roke. Bilo bi veliko presenečenje, če se oba pomembna člena v naši verigi ne bi zglasila v predvidenem času," je v zvezi z najbolj aktualnim problemom dejal direktor slovenske rokometne reprezentance Stane Ostrelič. V slovenskih medijih so se v zadnjem času pojavili namigi o čudežnem okrevanju poškodovanega Uroša Zormana in njegovem nastopu na SP, vendar do tega bržkone ne bo prišlo, saj je težko verjeti, da mu bodo njegovi delodajalci iz španskega Ciudada Reala dovolili tvegan nastop po zapleteni operaciji križnih kolenskih vezi.

Slovenska izbrana vrsta bo prvi del priprav od 18. do 30. decembra opravila v Novi Gorici, drugega na Obali, kjer bo od 5. do 7. januarja v sklopu pokala za lovoriko Slovenije in Hrvaške igrala tri tekme z Bosno in Hercegovino, Grčijo in Hrvaško. Tretji del priprav se bo začel 8. januarja v Velenju, 11. in 12. januarja pa Slovenijo v Szombathelyju čakata dve prijateljski tekmi z Madžarsko. Po vrnitvi v domovino se bo 15. januarja znova zbrala v Ljubljani, 18. januarja pa se bo odpravila v Nemčijo.

"V prvem in drugem delu priprav bomo največ časa namenili obnovitvi telesne pripravljenosti, predvidena sta le dva rokometna treninga. Šele po novem letu, ko se bodo izbrani vrsti pridružili vsi reprezentančni kandidati, bomo pričeli delati na taktično-tehničnem področju. Na dosedanjih zaključnih turnirjih, izjema je le evropsko prvenstvo v Sloveniji leta 2004, so pokazali, da Sloveniji ne ustreza turnirski sistem tekmovanja, tako da bo naša glavna skrb preprečiti padec pripravljenosti v drugem delu turnirja," je dejal Kamenica.

Na seznamu Kamenice so naslednji igralci: vratarji Beno Lapajne (Aragon), Gorazd Škof in Dušan Podpečan (oba Celje Pivovarna Laško), leva krila Zoran Jovičič (Gold Club), Luka Žvižej (Teka Cantabria) in David Špiler (Celje Pivovarna Laško), levi zunanji Aleš Pajovič, Sergej Rutenka (oba Ciudad Real), Ognjen Backovič (Logrono) in Miladin Kozlina (Celje Pivovarna Laško), srednji zunanji Ivan Simonovič (Bosna), Rok Ivančič (Trimo Trebnje) in Rok Praznik (Cimos Koper), desni zunanji Renato Vugrinec (Portland San Antonio), Boštjan Kavaš (Gorenje) in Jure Natek (Celje Pivovarna Laško), desna krila Matjaž Brumen, Dragan Gajič (oba Celje Pivovarna Laško) in Vid Kavtičnik (Kiel), krožni napadalci Zoran Lubej (Antequera), Matjaž Mlakar (Gorenje) in Goran Kozomara (Teka Cantabria).

Kaže omeniti, da se bodo po predvidenem pripravljalnem načrtu nekateri naši rokometni "legionarji" pripravam pridružili nekoliko kasneje: Rutenka 23. decembra, Pajovič in Vugrinec 26. decembra, Kavtičnik pa 1. januarja.